budapest fürdők víz szépség

Ami a gőzben történik, ott is marad – a budapesti gyógyfürdők titkai

Nincs még egy olyan főváros a világon, amely ennyi mindent nyújtana egyszerre az idelátogatóknak: metropoliszok nyüzsgését, lélegzetelállító építészetet, pezsgő kultúrát, érdekes gasztronómiát és persze, a termálfürdőket, ahol mindezeket kipihenhetik. De mit rejtegetnek az itt található fürdők?

Budapest olyan, mint egy vonzó nő, aki nem csupán szépségével hódít, de a felszín alatt is izgalmas titkokat rejt. Az egyik ilyen a kétmilliós lakosú főváros alatt ötven-hatvan méterrel húzódó több kilométernyi barlangrendszer is, amelyet az ásványi anyagokban gazdag hőforrások vájtak ki az évmilliók során. 1937 óta birtokolja a Fürdők Fővárosa címet, nem is alaptalanul: a 21 és 78 Celsius fok közötti termálvíz a világon egyedülálló módon 118 fúrt kúton és természetes nyíláson át tör a felszínre városszerte, amelyet 5 történelmi gyógyfürdőben is élvezhet a kikapcsolódásra és szépülni vágyó közönség. 

De hőforrások tekintetében egész Magyarország a nemzetközi élmezőnybe tartozik, hiszen nem sok olyan hely van a világon, ahol ilyen mennyiségben fordulna elő hévíz, mint itt.

Minek nevezzelek: gyógy-, ásvány- vagy termálvíz?

Termálvíz: Más néven hévíznek is hívják. Magyarországon minden 30 Celsius fok feletti természetes vizet ennek nevezünk. Bár sokan szinonimaként használják, ezek a meleg vizek nem mindig gyógyhatásúak is egyben.

Ásványvíz: Akkor nevezhetünk egy feltörő vizet ásványvíznek, ha abban az oldott ásványianyag-tartalom eléri az 500 mg/ liter értéket.

Gyógyvíz: Magasabb minőséget képvisel, különböző orvosi vizsgálatokkal igazolni kell a gyógyhatását. Mind a gyógyvíz, mind a gyógyfürdő elnevezés használata szigorú engedélyhez kötött, amelyet csak az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdői Főigazgatóság ítélhet oda. A közhiedelemmel ellentétben a gyógyhatást nem befolyásolja a víz hőmérséklete.

Olyan vulkanikus eredetű vidékeken fekvő országok kelhetnek csak versenyre vele, mint Japán, Peru, Izland, Olaszország, Bali, Törökország, és az egyesült államokbeli Kalifornia. De míg ezeken a helyeken általában több kilométert is utaznunk kell a belvárostól a fürdőkig, addig Budapesten akár a város közepén, exkluzív környezetben is élvezhetjük a jótékony hatású vizet és a különféle kezeléseket. Budapesten nagyjából két tucat hagyományos és 13 gyógyminősítést szerzett fürdő található, amelyeknek a történelme több ezer évre nyúlik vissza. Már a fürdőkultúrájukról ismert ókori rómaiak is felfedezték a budai hegyek alól feltörő vizek áldásos hatását, így – az angliai Bathban található római fürdőhöz hasonlóan – számtalan helyet létrehoztak, ahol hódolhattak e szenvedélyüknek. Ennek az egyik ma már romos bizonyítéka található az óbudai Aquincumban. (Erre a korábbi cikkünkre kattintva tesztelheted, mennyire ismered a magyar városok római kori neveit.) Később, a középkorban a török hódítók élesztették újra és terjesztették el a fürdőzés hagyományát, mely építészeti emlékeit a mai napig őrzik a Rudas, Király és Rácfürdő kupolás termei.  De nem csak emiatt érdekesek a budapesti történelmi gyógyfürdők: a patinás épületekből áradó különleges hangulat miatt olyan érzésünk lehet, mintha a medencébe ereszkedve egyenesen a történelemben mártóznánk meg. De lássuk, milyen titkokat őriznek még!

Gellért Gyógyfürdő

Gellért Gyógyfürdő

Gellért Gyógyfürdő, 1953. (Fotó: Fortepan/Fortepan)

A budai hegyek tövében, a Duna-part egyik legszebb részén fekszik a Gellért Gyógyfürdő. A csaknem százéves épület szecessziós stílusú termei sokaknak ismerős lehet: a különleges atmoszférájú fürdő számtalan művészt ihletett már meg. Pusztai Sándor, a fürdő úszómestere 1930-1939 között készített fotókat a Gellért prominens vendégeiről, amelyeket Miniszterek gatyában címmel a fürdő előcsarnokában be is mutattak. De nem ő volt az egyetlen trükkös művész: a lengyel Katarzyna Kozyra férfinek maszkírozva, a látogatók között elvegyülve készített felvételeket a látogatókról, az elkészült videó-installációt Férfi fürdő címmel pedig a velencei biennálén is bemutatták. (Nem sokkal később készített egy hasonló installációt Női fürdő címmel is, amit szintén itt forgatott.)
Egyébként valóban sok államférfi és más prominens személyiség járt ide kiereszteni a gőzt, megfordult itt Richard Nixon és Yehudi Menuhin is, Julianna holland királynő – akinek a házassága 67 évig tartott – pedig a nászútját töltötte itt.
Nem is gondolnánk, hogy

a Gellért Gyógyfürdő alatt húzódó barlangrendszer Rákosi idejében börtönként szolgált,

később óvóhelyként is használták, a tárók építése során pedig a munkások állítólag csontvázakat is találtak itt. Korábban a fürdő vizét az épület alatt mintegy tizenöt méterre található ősforrásból nyerték, de ez ma már sajnos olyan szennyezett, hogy máshogy oldják meg a víz utánpótlását. Pedig a kedvező hatásait már a középkorban is ismerték: II. András magyar király a 13. században ispotályt és fürdőt alapított itt (persze, akkor még nem a mai nevén), és a gyógyhatásairól 15. században is találhatóak feljegyzések.
Egyébként a fürdő – amely egy épületben található a tavaly felújítás miatt bezárt Gellért Szállóval – megnyitása óta mindössze egyszer zárt be, méghozzá egy csőtörés miatt. A II. világháború során is végig üzemelt, még akkor is, amikor a női részleg egy belövés következtében gyakorlatilag teljesen megsemmisült. Vicces adalék, és jó játék a szemfüles látogatók számára, hogy annak idején a belső mozaikok kivitelezője a saját telefonszámát is belekomponálta a mozaikpadlóba – vajon megtalálod?

Szent Lukács Fürdő

Lukács Gyógyfürdő

Árpád fejedelem útja, Lukács Gyógyfürdő, 1937. (Fotó: Fortepan/Uj Nemzedék napilap)

A művészvilág másik kedvelt helye a Szent Lukács Fürdő, ahol számos ismert ember fordul meg naponta, nem véletlenül: ezt tartják ugyanis az egyik leghatásosabbnak az összes budai forrás közül. A környéken a 12. században hoztak létre gyógyfürdőt és ispotályt a János-lovagok, majd a rodoszi és máltai lovagrendek, majd később a törökök is élvezték a jótékony hatásait. De nem csak ezt: a feltörő források erejét kihasználva lőporgyártásban használt örlőmalmokat is emeltek a környékére, amelynek egyik tornyát a fürdő  helyreállító munkálatok során tárták fel, és ma is látható az épületben.
Itt működött a „zuhanyhíradónak” nevezett pletyka- és hírkör is, ami az idelátogató helyiek között alakult ki, és ahonnan tájékozódni tudtak mindarról, amit a Rákosi- és Kádár-korszak médiája elhallgatott. A medencében szigorú haladási irányt kellett betartani mindenkinek, kivéve az ismert zeneszerző Kodály Zoltánnak – ő egyedül úszhatott a sávok haladási irányával szemben. Egy korabeli népszerű anekdota szerint a kedvelt színész, Greguss Zoltán egyszer ezt másnaposan nehezményezte, és fennhangon kijelentette, hogy az ismert zeneszerzőnek „kilóg a töke”.

Sokáig Lukas fürdőnek nevezték, valószínűleg a német gyógyfürdő (Lochbad) tükörfordításaként,

ami aztán ismeretlen okokból a sokkal bizalomgerjesztőbben hangzó Szent Lukáccsá változott. Más érdekességgel is találkozhat az ide látogató: a magas platánokkal teli udvaron ugyanis emléktáblák sorakoznak a falakon, régebben ugyanis szokás volt, hogy az itt gyógyuló páciensek így mondtak köszönetet. lllyés Gyula így emlékezett meg a fürdőről 1968. szeptember 19-én a naplójában: „Ősz van, szél és napsütés: özönben dől a lomb a fákról. Közép-Európának tán legsudárabb platánjai Budapest egyik legszebb udvarán állnak, a Lukács fürdő hosszúkásan elhelyezett, önmagukat kerítő épületei közt.” 

Veli Bej

császár fürdő veli bej

Árpád fejedelem útja (Újlaki rakpart), Császár fürdő, 1935. (Fotó: Fortepan/MZSL/Ofner Károly)

A Lukács tőszomszédságában található a Veli Bej, más néven a Császár Fürdő, ami ma az Irgalmasrendi Kórház épületéhez tartozik. A hosszú évtizedekre bezárt fürdő teljes felújítást követően mára ismét régi pompájában ragyog, csodálatos mozaikos ornamentikájával megidézi a hajdani Oszmán Birodalmat, csak épp modern technológiával felszerelve.

Ez Budapest egyik legrégebbi fürdője, amit a nevével ellentétben nem Veli bej (régiesen bég), hanem Szokoli (vagy Szokollu) Musztafa építtetett 1574-ben,

majd Hild József tervei alapján az 1800-as években emelték köré a Császár Fürdő épületegyüttesét klasszicista stílusban. A fürdő egyébként nem nagy kapacitású: legfeljebb nyolcvanan férnek el benne (éppen ezért mindössze 3 órára válthatunk jegyet), de pont ettől sokkal családiasabb a hangulata, mint a többieknek. 
Edward Brown híres angol utazó így írt róla 1669-ben úti naplójában: „Látható itt néhány szép mecset és karavánszeráj (nagy és üres házak, melyek fogadók az utasok részére) és számos kiváló fürdő, amelyekből nyolcat láttam, és fürödtem is bennük. Ezek közül a legpompásabb a Velibey (sic!) fürdő, amelynek szépségét nagymértékben emelte Szulejmán [szultán].”

Rudas Gyógyfürdő

Rudas Gyógyfürdő

Erzsébet híd budai hídfő. Rudas gyógyfürdő, Hungária forrás a parkban, 1941. (Fotó: Fortepan/Saly Noémi)

Szintén néhány éve újították fel a már több mint 450 éves Rudas Gyógyfürdőt is: a fentiekhez képest szerényebb méretű épület tetején egy néhanap éjszakánként is használható panorámamedencét alakítottak ki, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Gellért-hegy sziklás oldalára és a szemközti Pest polgári házaira. Hasonlóan a Gellérthez, a Rudas Gyógyfürdő is ispotályként indult, amit IV. Béla uralkodása alatt alapítottak a johannita lovagok. Később ugyanezt az épületet építtette át Szokoli Musztafa 1566 és 1572 között, amivel egy hangyahossznyival beelőzte a Veli Bejt, és Európa legrégebbi Gyógyfürdőjévé vált.
A fürdő török neve egykor a „zöldoszlopos fürdő” volt, amelyet azért kapott, mert a fürdőmedencéje fölötti boltozatot tartó nyolc oszlop közül az egyik zöld színű volt. A különleges atmoszférája megihlette a filmeseket is, többek között

itt forgatták a Borgiák című sorozat első évad 3. részének fürdős jelenetét is.

A mai nevének eredetét sokan találgatták már: az egyik népszerű elmélet szerint a vendégeket Pestről ideszállító komp rúdjáról kapta. Azonban sokkal valószínűbb, hogy a délszláv-török eredetű Rudna ilidzsa elnevezésből (ami szó szerint ásványfürdőt jelent), némi német ráhatással lett végül magyarul is Rudas. 
A fürdő történetének azonban van egy sötét fejezete is: egy időben ugyanis ide jártak az emberek önkezükkel véget vetni az életüknek a kádfürdőként berendezett kabinokban. Ennek az vetett véget, hogy felépültek a Pestet és Budát összekötő hidak – onnantól már azokról vetették a mélybe magukat az elkeseredett és segítség nélkül maradt lelkek.
Azonban az itt tevékenykedő kéjhölgyeket a város minden igyekezete ellenére a temérdek rendelettel sem sikerült sokáig kitiltani az intézményből. 

Széchenyi Gyógyfürdő

szechenyi fürdő

Széchenyi fürdő, 1967. (Fotó: Fortepan/FŐMTERV/Domonkos Endre)

A Duna bal partján elterülő Pest sem szenved hiányt a felszín alatt megbújó, folyékony kincsből. Ezen az oldalon, a Városligetben található Széchenyi Gyógyfürdő, becenevén Szecska, amelyet nemcsak napsárga falairól, hanem a medencéiben lebegve sakkpartizó idős urakról is könnyen azonosíthatunk. Az eklektikus, több stílust is magán viselő épület impozáns látványt nyújt a park dús lombú fái között, mintha nem is fürdő, hanem valódi palota volna, amit az olyan építészeti megoldásainak köszönhet, mint a különböző vízi motívumokkal, sellőkkel, halakkal és kagylókkal díszített oszlopoknak, kandellábereknek és kupoláknak. 

Ez nemcsak Budapest, de Európa legnagyobb fürdőkomplexuma is: nyitása után  tizennégy évvel, 1927-ben mintegy 6900 m²-rel bővítették,

jelenleg 21 medencével és 9 db szaunával üzemel. Az itt működő elődje, az Ártézi Fürdő ennél jóval szerényebb volt, mindössze 20-25-en fértek el egyszerre benne. 
A fürdő vizéről egyébként úgy tartják, hogy afrodiziákum, amire a közeli Fővárosi Állat- és Növénykert szolgáltat bizonyítékot. Az itt élő vízilovak fürdővizét ugyanis a Szecskát tápláló egyik forrásból nyerik (mivel annak vegyi összetétele hasonlít a Nílus vizének összetételéhez), és nagyon szaporának számítanak: az európai állatkerti vízilovak többsége bizony magyar származású.

Ha érdekel Budapest történelme, esetleg tesztelnéd a tudásod, akkor kattints a tesztünkre, amelyből kiderül, mennyire vagy képben a fővárosunkkal kapcsolatban. 

Kiemelt kép: Getty Images / Canva