KVÍZ: Mennyire ismered a magyar városok római kori neveit?

Lássuk, mennyire figyeltél oda töriórán!

Hazánk történelme nagyon színes, hiszen rengeteg nép megfordult itt hosszabb-rövidebb ideig már azelőtt is, hogy Árpád fejedelem úgy döntött volna, ez lesz a legmegfelelőbb hely a letelepedésre őseink számra. Tatárok, hunok, törökök, és persze a rómaiak is eljutottak ide. Utóbbi pontosabban Augustus császárnak köszönhető, aki a Danuvius (mai nevén Duna) folyó partjáig hatolva a Római Birodalom egyik jelentős provinciájává tette Pannoniát (ami magában foglalta a mai Magyarország egyes részeit is).

A rómaiak sokáig nem nagyon foglalkoztak Pannoniával, „a pannonok földjével”. A római szerzők barbárnak, civilizálatlannak írják le a vidék lakosságát, és az itt rejlő természeti kincsek sem igazán izgatták a fantáziájukat. Csak az i. e. 1. századra kezdett Pannonia a rómaiak számára is fontossá válni, a térségbe irányuló fokozódó kereskedelmi tevékenységük következtében, ugyanis szárazföldi hidat képzett a Balkán és Itália között, illetve itt húzódott az ókor egyik fontos kereskedelmi útvonala, a borostyánút, és külső tartományként a védőbástya szerepét is betöltötte a Birodalom életében. Ennek az időszaknak az emlékét számtalan település őrzi a mai napig is, rengeteg városunk létezett már az ókorban is. De lássuk, mennyire csengenek ismerősen a városaink római nevei?

Hogyan hívták a Római Birodalom idején?

Országunkban mai napig találhatóak olyan települések, amik az ókori Római Birodalom idején is léteztek, sőt a legtöbb helyen a maradványokat is láthatjuk. De vajon felismered Pannonia városait?

Kiemelt és a tesztben felhasznált kép: Getty Images / Canva