programajanlo-gyor-moson-sopron-megye

Tulipánvásár és néptáncünnep – Tavaszi programajánló: Sopron és környéke

Érdemes Győr-Moson-Sopron vármegyébe látogatni a következő hetekben!
  • Elindult tavaszi programajánló-sorozatunk.
  • Elsőként Gyula, majd Szeged és környéke legizgalmasabb programjait vettük sorra.
  • Most azt nézzük meg, Sopronhoz közel milyen izgalmas programok várnak bennünket a következő hetekben.

Végérvényesen is beköszöntött a tavasz, itt a jó idő is, úgyhogy ismét nyakunkba vehetjük kicsiny országunkat! Ennek apropójából programajánló-sorozatot indított a NőkLapja.hu, amiben sorra vesszük térségeink kínálatát. A sort

Magyarország egyik legrégebbi, egyben kétségkívül „leghűségesebb” városával, Sopronnal

folytatjuk. Íme, mely programok lesznek szerintünk a legizgalmasabbak arrafelé!

Soproni Tavaszi Napok és kultúrséták

Április 7-éig tart még a Soproni Tavaszi Napok nevű rendezvénysorozat. Ennek keretében április 6-án a Soproni Szimfonikus Zenekar is bemutatkozik Tavaszi hangok – áradó vizek valamint, Strauss-keringők és Smetana Moldva szimfonikus költeményével. Ezen kívül remek soproni program lehet a hétvégére (az egyébként minden szombaton megrendezett) Ami az útikönyvekből kimaradt… című városnéző barangolás, valamint az április 7-ei rendhagyó temetői séta. Utóbbi délután 3 órakor kezdődik az új katolikus temetőben.

Ha pedig már Sopronba vitt az utunk, ne hagyjuk ki Nagycenk meglátogatását sem! A település a legnagyobb magyar, Széchenyi István faluja, a világörökségi cím birtokosa. A Széchenyi-kastély, a Hársfasor, az Ybl Miklós által tervezett Szent István templom és a Széchenyi Mauzóleum nemcsak a régió, hanem az egész ország számára kiemelt jelentőséggel bír.

Fertőd, Esterházy-kastély

Remek családi program lehet a fertődi Esterházy-kastélyt meglátogatni, majd együtt megoldani a felújított szabadulószoba rejtélyét. „Margit hercegné gyermekei már megint rendetlenkedtek. Eldugták a kamra kulcsát, miközben a kastélyba egy fontos vendéget várnak. Segítségre van szükségük a kulcs megtalálásához, nehogy a gyerekek még nagyobb bajba kerüljenek!” – hirdeti a szabadulószoba tematikája. Figyelem, a részvételhez előzetesen regisztrálni szükséges!

programajanlo-gyor-moson-sopron-megye

Remek programokat kínál a fertődi Esterházy-kastély is (Fotó: Getty Images)

Ezen kívül április 7-én családi nap, egészen május 31-éig pedig varázslatos Herendi Porcelán-kiállítás, továbbá a rózsakert gyönyörű virágai és egyéb izgalmas időszaki kiállítások várják a látogatókat.

Pannonhalma, kézműves és termelői vásár

Bár egyazon megyéhez tartoznak, csak erős túlzással nevezhető Sopron környéki településnek Pannonhalma – kelet felől utazva azonban sokaknak útba eshet. Ne hagyjuk hát ki a meglátogatását – pláne, ha épp április 14-én vagy május 20-án, pünkösdhétfőn járunk erre. Mindkét nap remek program, kézműves és termelői vásár várja az érdeklődőket a Kézművesek Udvara nevű rendezvény keretében, a Pannonhalmi Apátság gyógynövénykertje mellett található családi háznál.

Szigetköz, Szedd magad! Tulipánvásár

A máriakálnoki Levendulás és Tulipánfarm április 13-ával kezdődően rendezi éves tulipánvásárát. A Szigetköz szívében 30 különböző színben összesen 120 000 tulipánnal, 2000 fehér nárcisszal, 2000 dupla virágú nárcisszal és 1500 tő jácinttal várják a látogatókat a szervezők. Figyelem! A program időpontja az időjárás és a virágzás függvényében változhat.

Sopron, II. SopronFest

2024. május 17–19. között várja vendégeit a (VOLT Fesztivál utódjának tekinthető) második SopronFest. A fellépők sorát erősíti többek között Azahriah, Beton Hofi, a Halott Pénz, a német Alle Farben, a legendás Kruder & Dorfmeister és a 30Y is. A fesztivált megelőző héten ismét izgalmas programokkal készülnek a szervezők – ráhangolódásképp. A rendezvény szlogenje változatlan: Mindenütt jó, de legjobb Sopron!

Fertőrákos, Néptáncünnep

Május 25-én, szombaton rendezi meg a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület hagyományos gálaműsorát a Fertőrákosi Barlangszínházban. A műsorban a Kárpát-medencei magyarság és az itt élő nemzetiségek hagyományos népi kultúrája, a néptánc, a népzene, a népdalok, néphagyományok komplexitása, sokszínűsége mind megjelenik. (Jegyinformáció elérhető a program honlapján.)

De Fertőrákos más nevezetességekkel is kecsegtet, ilyen például (a már említett barlangszínháznak otthont adó kőfejtőn kívül) a vízimalom és napórája, a helytörténeti kiállítás, a Páneurópai Emlékmű a kőfejtő tetején, a Mithras-szentély, a virágosmajori kápolna, a kristálymúzeum, a kitelepítési emlékmű, a Kecske-hegyi kilátó és a vízi telep.

Soproni borvidék, Bornapok

A Soproni borvidék színes programokkal és sokszínű gasztronómiai kínálattal várja az érdeklődőket a május 31-i hétvégén. „A Soproni Borünnep hosszú évtizedek óta a szőlőtermesztés és a helyi borkészítés hagyományai előtt tiszteleg. Ez 2024-ben sem lesz másképpen, hiszen ismét megrendezzük városunk legnagyobb ingyenes szabadtéri rendezvényét!

A Fő tértől kezdve a Bástyagödrön át egészen a kisvárkerületi színpadig idén is gazdag programkínálattal készülünk kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Sokszínű zenei kínálat, feltörekvő zenekarok, helyi fellépők, fúvószene, gyermekeknek szóló előadások, street food, kézműves kirakodóvásár és borfesztivál-hangulat egy egész hétvégén át! Indítsuk együtt a nyarat a Hűség városában!” – ajánlják a szervezők a hivatalos weboldalon.

Természetesen a megyeszékhely is számtalan programot kínál, a legjobban akkor járunk, ha felmegyünk a hellogyor.hu oldalra, és megnézzük, milyen eseményekben merülhetünk el Győrben.

Kiemelt kép: Soproni utcakép a Tűztoronnyal – Fotó: Getty Images