hörcsög, zene, rockzene

Kvíz: Mennyire ismered a rockzene nagyágyúit?

Ha a rock szerinted is örök és halhatatlan, akkor mai kvízünket neked találtuk ki!

Ha közelebbről megvizsgáljuk a rock and roll fejlődését, láthatjuk, hogyan alakították különböző stílusok és műfajok az évtizedek során. Hála a benne gyökerező blues, jazz, gospel és country elemeknek, a műfaj olyan lélekkel teli energiákkal büszkélkedhet, amelyek joggal teszik a zenetörténelem legnagyobb hatású stílusává.

Minden korszaknak megvan a maga sajátos hangzása, és ugyan manapság kikerült a fősodorból, kétségtelen, hogy a klasszikus rock örök érvényű lenyomatot hagyott a zenei élet számos területén. És hogy mi lehet még a siker titka? Nos, a műfaj egyik legnagyobb előnye, hogy soha nem követ egyetlen maghatározott szabályt vagy előírt mintát.

Nem mondhatjuk, hogy egy popdalnak nem lehet jó szövege, az viszont kétségtelen, hogy a szabálytalanságból, lázadásból fakadó alkotói szabadság és kreativitás sokkal inkább jelen van a klasszikus rockzenei dalszövegekben.

rock, zene, rockzene

Fotó: Getty Images

Nők Lapja kvíz: Mennyire ismered a rock nagyágyúit? 

Azon túl pedig, hogy felszabadító hallgatni, a tudomány szerint is számos előnnyel jár. Hála a lendületes tempónak, a dübörgő ritmusnak és a dögös riffeknek, a gitárhangzás feldobja a hangulatot, kitűnően oldja a stresszt, és még az agyműködésünket is serkentheti. Sőt, pszichológusok és zenekutatók szerint tévhit, hogy a keményebb hangzástól agresszívebbek lennénk – épp ellenkezőleg, összességében nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá teheti a műfaj kedvelőit. Különösen mai Nők Lapja kvízünk szereplői ilyenek – kattints a játékra, és mutatjuk is, hogy kikkel rokkoltunk (ha-ha) elő!   

Kvíz: Mennyire ismered a rock nagyágyúit?

rock, nagymama, rocknagyi

Mennyire rock a neved? Most kiderül! 🤘️🎸️🎤

És a magyar nótákat jól ismered? Tedd próbára magad korábbi Nők Lapja kvízünkkel!

Kiemelt kép, tesztfotók: Getty Images