Te tartod a Valentin-napot? Esetleg azok közé tartozol, akiknek a hideg futkos a hátán már csak az ünnep említésére is? Megmosolyogtat, amikor rózsákkal felszórt ágyon csücsülő, hattyúformára hajtogatott törülközőt látsz? Esetleg élsz-halsz azért, hogy ezen a napon valami kedves dologgal lepd meg szerelmedet, esetleg szerettedet?

Akármelyik csoportba is tartozol, költemények közelében igazán jó helyen vagy: a legszebb magyar szerelmes versek ugyanis pártállástól függetlenül elvarázsolják olvasóikat, az pedig külön kihívás, ha kvíz készül belőlük.

A napokban nagyon szép gondolatot olvastam: a szerelmes versek (és tegyük hozzá, minden más irodalmi alkotás) úgy működnek, mint egy oltás. Az ember szelídített formában kapja meg tőlük az érzelmeket, ez pedig ellenállóbbá teszi akkor, amikor azok közvetlenül érintik őt. Nem kétséges, hogy a versek segítenek élni, a szerelmes versek pedig segítenek kiállni a legnagyobb érzelmi viharokat – okozza azt mindent elsöprő, viszonzott szerelem vagy az, hogy imádottunk mást választott helyettünk.

A vers gyógyír

A versek terápiás hatását (legyenek azok bármilyen, bennünket éppen megszólító témájúak) már számos kutatás igazolta. A versolvasás pozitív hatásait kimutatták már a depresszió kezelésében, igazolták memóriajavító hatását, versolvasók körében pedig a félelem, a szomorúság, a düh, az aggodalom és a fáradtság azonnali csökkenését mutatták ki a kutatók. Hát éppen szívzűr ellen vagy kicsattanó boldogság aláfestéseként ne működnének?

Bár nem (volt) minden verselő hősszerelmes típus, magyar költők százai a reneszánsz óta keresnek szebbnél-szebb szavakat arra, amit mind átélünk, csak nem tudjuk azt a hozzájuk hasonló szemléletességgel megfogalmazni. Vannak, akiknek egész korszakaik szólnak a szerelmes versekről (híres költőink szerelmei kvíz megvolt már?), mások csak akkor szóltak erről az emberi érzésről, amikor a forradalmi hevület vagy a katonaélet viszontagságai mellett erre is jutott idő. De olyan költőnk is akad, aki egy világégés közepén, emberi méltóságától megfosztva, üldözötten is a legnagyobb érzékenységgel fogalmazta meg felesége iránti érzéseit. (A legszebb magyar szerelmes versek kvíz is érdemes lehet figyelmedre.) Nekünk így csak a munka könnyebb része jut: olvasni, fel-felemlegetni, ízlelgetni a gyönyörűen megfogalmazott gondolatokat, és másokkal is megosztani az élményt. 

A mai kvíz a magyar nyelven született sokezer gyönyörű szerelmes vers közül idéz fel néhányat. Egy-egy sor vagy rövid részlet bemutatása után arra kérünk, nevezd meg a vers címét és alkotóját is. 

Nos, felkészültél?

Kiemel képt: Getty Images

Kvíz: Felismered a legszebb magyar szerelmes verseket?

felnőtt nő szívecske alakú piros papírkivágásokkal a szemein

A versek élni, a szerelmes versek szeretni segítenek, a legszebb magyar szerelmes versek nélkül pedig mind szegényebbek lennénk! Lássuk, felismered-e őket!