Vonattal meseországba, avagy a legszebb téli vasútvonalak Európában

Vannak olyan tájak, melyek télen mutatják a legszebb arcukat.

Már a klasszikus karácsonyi történet, a Polar Expressz animációs film készítői is jól tudták, hogy van valami varázslatos a téli vonatozásban. Persze ezesetben nem a zsúfolt helyi vonatokra gondolunk, melyek ismerős vágányon zakatolnak, hanem azokra a festői vasútvonalakra, melyekből még az UNESCO is felvett a világörökségi listájára.

Képzeletünkben máris kényelmes bársonyfotelek, ablakban elkortyolgatott forró italok és mesés, hófödte tájak jelennek meg, és az alábbi utak esetében ez nem is áll annyira messze a valóságtól. Ha mindig is egy hangulatos téli vonatozásról ábrándoztál, de nem szívesen hagynád el a kontinenst, válts jegyet – ha most csak virtuálisan is – Európa legszebb vonatútjaira, melyek mintha meseországon keresztül száguldanának. 

Flåm vasútvonal

Kétségtelenül a világ egyik legizgalmasabb vasútvonalát teszi meg a Myrdal és Flåm norvég üdülőtelepülések között közlekedő The Flåm Railway, mely két órán át zakatol Norvégia lélegzetelállító tájain. És hogy mitől olyan izgalmas? Amellett, hogy rendkívül meredek lankákon suhan át – 866 méter tengerszint feletti magasságban –, érint még számos alagutat, hóval borított erdőségeket és egy vízesést is, mielőtt leereszkedne az Aurlandsfjord fjord mesés partjára. 

Glacier Expressz

Svájc

A Landwasser Viaduct Svájcban (Fotó: Getty Images)

És ha már festői skandináv tájak, a Zermattból St. Moritzba közlekedő svájci vonal fenyőerdői és havas hegycsúcsai is képeslapra kívánkoznak. Ha önmagában az alpesi panoráma nem nyűgözne le, a nyolcórás, cserébe viszont kellemesen ráérős vonatúton 291 hidat és 91 alagutat is megcsodálhatunk, köztük például a híres Landwasser-viaduktot. A látvány mellé akár hatfogásos menü és pezsgőkóstolás is jár, hogy teljes lehessen a romantikus alpesi élmény. A 2033 méterrel a tengerszint felett található Oberalp-hágónál azért lehet, hogy egy kicsit jobban megszorítanánk azokat a pezsgőspoharakat. 

Golden Eagle Danube Expressz

A számtalan európai város mellett Budapestet is érintő Golden Eagle Danube a szépséges kilátást páratlan luxuskörülményekkel teszi még felejthetetlenebbé. Mintha csak Agatha Christie Orient Expresszén ülnénk – persze Poirot és gyilkossági rejtélyek nélkül –, de a világ 10 legjobb luxusvonata közé sorolt nosztalgiajárat így is tartogat izgalmas meglepetéseket. Stílusos és kényelmes vagonokból gyönyörködhetünk a festői látképben, miközben pazar kabinok, finom ételek és szakértő idegenvezetők gondoskodnak arról, hogy a vonatozás ne csak egy utazás, hanem maradandó élmény legyen. 

A semmeringi vasút

Fotó: Wikimedia Commons/Uoaei1

Talán mind közül a Gloggnitz és Mürzzuschlag között húzódó Semmering-vasútvonalról hallunk a legtöbbet, hiszen a szomszédos Ausztriában található szakasz Európa legrégebben üzemelő hegyi vasútvonala, mely mellett népszerű túraösvény is fut. 1998-ban ráadásul felvették az UNESCO Világörökség-listájára is a Bécsi-Alpok viaduktokkal, alagutakkal tűzdelt vonalát, mely nem csupán a káprázatos kilátás miatt híres. Építészeti és műszaki remekműként is gyakran hivatkoznak az Európa első hegyi vasútjaként létrejött útszakaszra.

Bernina Expressz

Fotó: Roberto Moiola/Getty Images

Az Expressz a 2253 méteres tengerszint feletti magasságban található Bernina-hágón át visz az olaszországi Tiranoba, miközben a szikrázó hegyoldalak között gleccserek, aprócska faházak és sűrű fenyvesek kísérik utunkat. A tágas, panorámás kocsiknak hála ráadásul minden szögből magunkba szívhatjuk a látványt anélkül, hogy az orrunkat is kidugnánk a jeges levegőre. A Bernina mesébe illő vonala egyébként szintén az UNESCO Világörökség része.

Ha szeretnétek több napot eltölteni egy téli üdülőhelyen, akkor ajánljuk alábbi cikkünket, melyben 4 olyan európai kistelepülést gyűjtöttünk össze, ami télen is a legszebb arcát mutatja.

Kiemelt kép: Getty Images