Reine, Norvégia

4 európai kistelepülés, ami télen is a legszebb arcát mutatja

Ha van időnk és lehetőségünk egy téli kiruccanásra, érdemes lehet meglátogatni a felsorolt falvak egyikét!

Bár az év vége sokak számára az ünnepi készülődésről, a végeláthatatlan rokonlátogatásról és a családi síbajnokságról vagy egyéb téli sportokról szól, amennyiben mi az ezeknél kevésbé kimerítő programokat szeretjük, szintén számos úti cél vár minket Európa-szerte. Minden vágyunk, hogy kicsit kiszakadjunk megszokott környezetünkből, és szívünk szerint a téli lazításhoz valamilyen távoli, mégis nyugalmas, csendes és békés helyet választanánk, ahova elvonulhatunk a világ zaja elől? Akkor érdemes lehet az alábbi falvak közül kiválasztanunk következő kirándulásunk helyszínét.

Hallstatt, Ausztria

A Hallstatti-tó télen

A Hallstatti-tó sok turista kedvence. (Fotó forrása: Andreas Gebert/Getty Images)

A szemet gyönyörködtető alpesi tó nyugati partján, az azzal azonos nevet viselő osztrák falu egy valóságos életre kelt képeslap. A káprázatosan kék, majdnem 9 négyzetkilométer területű, és néhol több mint 120 méter mély tavat nem csak körülsétálva vagy túraútvonalakról csodálhatjuk meg, hanem akár az innen, Hallstattból induló sífelvonóról is, amely egészen a hajmeresztő Skywalk Hallstatt kilátóig szállítja utasait. De a körülbelül 800 lakosú település nemcsak az égben és a felszínen, hanem a föld alatt is varázslatos kincseket rejt, például a világ legrégebbi ismert sóbányáját és a barlangban található kisebb tavat.

Ez a mesebeli, aprócska, körülbelül i.e. 2500 óta lakott falu, Hallstatt az őt körülölelő hófödte hegycsúcsokkal, 700 éve működő sóbányájával, valamint kristálytiszta tavával az osztrák Alpok egyik gyöngyszeme – nem csoda, hogy az egész terület az UNESCO világörökség része.

Zermatt, Svájc

Zermatt télen

A Matterhorn. (Fotó forrása: DeAgostini/Getty Images)

Piramisszerű sziklatornyával a Matterhorn talán a világ legjellegzetesebb csúcsa, a lábánál elterülő völgybe beszorult Zermatt pedig szintén lenyűgöző látványt nyújt egész évben. A svájci falu kevesebb mint 6000 lakost számol, jellegzetes faházait azonban minden évben turisták ezrei látogatják.

Zermatt, mindenféle költői túlzás nélkül mondhatjuk, mesebeli: a Disney 1958-ban itt forgatta a tengerentúlon igen nagy sikert aratott kalandfilmjét, a Third Man on the Mountain-t (Harmadik ember a hegyen). Ha mindig is megkóstoltunk volna egy hamisítatlan svájci fondüt, akkor tegyük ezt meg Zermattban, a Matterhorn tövében!

Vipiteno, Olaszország

Vipiteno karácsonykor

Vipiteno az adventi időszakban. (Fotó forrása: DEA/ALBERT CEOLAN/Contributor/Getty Images)

Ismét egy varázslatos völgyben találjuk magunkat: Vipiteno egy majdnem 7000 fő lakosú falu Észak-Olaszországban, az osztrák határ közelében. A középkori főutca, a Via Citta Nuova, melyet színes házak szegélyeznek, egészen a város 46 méter magas, Torre del Dodici nevű óratornyához vezet. A Vipitenót körülvevő hegyekben túrázni, kerékpározni vagy siklóernyőzni olyan élmény, amit minden bizonnyal még az unokáinknak is nagy lelkesedéssel emlegetünk majd – de a falu sípályája, a Rosskopf is a legszebbek közé tartozik egész Európában.

Reine, Norvégia

A norvég Reine télen

Reine egész évben káprázatos. (Fotó forrása: Martin Zwick/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images)

A szikrázó öblök által cizellált Lofoten-szigetcsoport egyik tagja az alig 300 lakosú norvég falu, Reine, a Moskenesøya szigeten. Mivel a település még az északi sarkkörtől is északabbra található, egyszerre zord, mégis bájos kis falu benyomását kelti az ide látogatókban. Halászkunyhói és az ezeket keretező Reinefjord az egyik legnépszerűbb téli úti céllá teszik – tényleg csak hab a tortán, hogy Reine a sarki fény megfigyelésének egyik legideálisabb bázisa is egyben.

Ennél kicsit nagyobb nyüzsgésre vágysz? Íme, 5 európai város, melyeket szintén érdemes a téli időszakban megnézni!

Kiemelt kép: Reine, Norvégia – Fotó: Martin Zwick/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images