Gyönyörű útvonalak és lenyűgöző vonatok – képzeletben utazunk, eszünk és pezsgőzünk Európa luxusvonatain.

Gyerekkorom nyarainak fénypontja volt az a minden évben esedékes utazás, amikor meglátogattuk Kolozsvár mellett élő nagyszüleimet, nagybátyámat, nagynénémet és a három unokatesót. Magát az utazást ugyanannyira vártam, mint az ott töltött napokat: a vonatút a zötyögős Corona Expressen (ma már Corona InterCity, de ugyanolyan zötyögős) nagyjából négy óráig tartott, az éjszaka közepén – ez volt az egyetlen opció, amivel el lehetett jutni Székelyföldről Désre. Szüleim, gondolom, kevésbé rajongtak a hideg (vagy épp túlfűtött – mikor melyik), koszos, tömött vonatért, mint én – én viszont minden pillanatát imádtam az útnak. Valami különös nyugalom és biztonságérzet szállt meg a vonat hangjától és ütemes ringatásától, annyira belém ivódott az élmény, hogy ha nem tudok elaludni, ma is gyakran egy vonatra képzeltem magam. Persze ma már inkább az alábbi luxusvonatok valamelyikére. Bakancslistámon előkelő helyet foglal el egy utazás valamelyikükön.

A Venice-Simplon Orinet Express

A vállalkozást a luxusturizmussal foglalkozó Belmond cég (ma már az LVMH luxusvállalat tulajdona) üzemelteti a London-Velence, Párizs-Velence, London-Verona és Párizs-Verona útvonalakon. Az egy éjszakás utazások nem csak térben, időben is távolra repítik azokat, akik képesek kifizetni érte a 4000 fontról induló jegyeket. A gyönyörű art deco belsővel és a francia konyha legjobb és legdrágább étkeit felsorakoztató konyhával rendelkező vonaton három újonnan kialakított luxuslakosztály is található a régiek mellett: az új lakosztályok a Bécs, a Prága és a Budapest nevet kapták.

Galéria | 4 kép

 

A Presidential – Portugália

Az 1890-ben készült vonat királyokat, elnököket és pápákat is szállított fénykorában, ma viszont turisztikai céllal üzemel, ötvözve a gasztronómiát, az utazást és a borkóstolást. Gonçalo Castel-Branco a portugál Nemzerti Vasúttörténeti Múzeumban bukkant rá a vonatra, amely szépségével teljesen elbűvölte. Állítólag az akkor tíz éves lányától származik a gondolat, hogy étteremmé alakítsák a vonatot, amelyet 2010-ben teljeskörűen felújítottak és átalakítottak. Évi 25 napon át közlekedik az ország egyik legszebb borvidékén Porto és a Duoro-völgy között. Az egynapos gasztroutazást a vonat kiváló konyhája és a régió legjobb borai teszik feledhetetlenné.

 

A Belmond British Pullman

Az 1920-as évekből származó, korhűen felújított vonat célja kevésbé az utazás, mint inkább a szórakoztató program  a tehetősebb turisták számára. Bár az utazási prospektusában szerepel a Bath-ba tett kirándulás is (ahol a Bridgerton számos jelenetét forgatták), a vonatutak többségében maga az utazás a cél. A British Pullman tesz egy körutat a London körüli vidéki Angliában, miközben az utasok teáznak, falatoznak, pezsgőznek a fedélzetén, esetleg megoldanak egy gyilkossági rejtélyt, á la Agatha Christie. A Murder Mystery Lunch nevet viselő program az ötfogásos ebéd, pezsgő és tea mellett egy interaktív nyomozós játékot is kínál, értékes nyereményekkel a legsikeresebb detektívek számára.

A British Pullman Phoenix kocsija (Forrás: belmond.com)

Golden Eagle Danube Express

A Golden Eagle luxusvonatai a hajós körutakhoz hasonló turisztikai élményeket kínálnak – vonaton. Az „Aranysas” Duna Express vonata a Velence-Budapest-Isztambul vonalakon kínál többféle, a Balkán-félsziget látványosságait érintő, több napig tartó kirándulásokat, teljes ellátással, luxus hálókocsikkal. Az utazások árai 10 és 15 ezer euró között mozognak.

Galéria | 2 kép

 

(Kiemelt kép: a Venice-Simplon Orient Express Párizs lakosztálya, forrás: belmond.com)