karácsony lassulás, fények, Getty Images

6 ingyenes program, amivel már az ünnepi őrület előtt karácsonyra hangolódhatsz

Nem tudom, mennyire nézegetted mostanában a naptárat, de azért szólunk mi is: vasárnap már advent első vasárnapja. Azok közé tartozol, akiknél ilyentájt már mézeskalácsillatban úszik a ház, vagy inkább egyelőre még teendőid után futsz, és csak vágysz az ünnepi hangulatra?

Ha hozzám hasonlóan az utóbbi klubba tartozol, engedd meg, hogy a figyelmedbe ajánljak néhány olyan programot, ahol mindenféle erőfeszítés nélkül hangulatba jöhetsz, és ahol nem az ünneppel sokszor együtt járó vásárlási kényszert és nyomasztást érzed majd. 

Asztali futó készítés a Jelen közösségi térben

Mindig ámulva nézem azokat, akik lakásukból az ünnepi időszak idejére valóságos mesevilágot varázsolnak. Akik december elején egy kisszobányi dekorációs terméket vesznek elő a szekrény mélyéről, és pillanatok alatt ünnepi díszbe öltöztetik az otthonukat. Bármennyire is jó érzés lehet egy ilyen kuckóba hazatérni, én sokszor annak is örülök, ha a terítőket és a fényeket megtalálom. Te is szeretnéd valami egyszerűvel feldobni a lakást? Nem a csillogó-villogó, hanem a natúr a te stílusod? Akkor hangolódj az ünnepre a Jelen közösségi tér és a Baptista Foltvarrók által szervezett asztali futó készítő workshopon, ahová csak kreativitásodat kell magaddal vinni, mert a szükséges anyagokat a szervezők biztosítják.

Iskolás gyerekekkel kiváló közös családi program is lehet, amivel el is indulhat az ünnepi készülődés. 

Hol: Budapest, Kresz Géza u 18, 1137
Mikor: december 2, 16 órától
Bővebb információ: itt

Irány Óbuda!

Az Óbudai Fő tér és a Szentháromság tér között megrendezésre kerülő karácsonyi vásár és a hozzá kapcsolódó programsorozat még mindig az egyik kedvencem. Nemcsak, mert óbudaiként adja magát, hogy oda menjek, de azért is, mert ez a vásár még mindig emberléptékű, belátható és nem is a lehúzásról szól. A hangulatos forgatagban ingyenesen használható korcsolyapálya is van (korcsolyát bérelni pedig jutányos áron lehet), emellett pedig jobbnál jobb koncertek is gondoskodnak arról, hogy a kinn töltött egy-két óra ne az esztelen vásárlásról szóljon. Az ünnepi időszak alatt ráadásul a környék sokszínű kulturális intézményei is egy sor remek programmal készülnek: érdemes időben regisztrálni a tárlatvezetésekre, városi sétákra és a múzeumpedagógiai foglalkozásokra is, amelyekkel kapcsolatban helyi lakosként érdemes megérdeklődni, jár-e valamilyen kedvezmény az azokon való részvételre. 

Hol: Óbuda, Fő tér
Mikor: december 1 és december 23 között
Bővebb információ: itt

Óbuda, Advent, Óbuda – Békásmegyer Polgármesteri Hivatal

Advent Óbudán (Fotó: Békásmegyer Polgármesteri Hivatal)

Margitsziget, kutyákkal

Bár még nem vagyok kutyás, egyre nagyobb irigységgel figyelem a kutyagazdikat: minden nap van alibijük, hogy reggel és este megszökjenek kicsit, és kiszellőztessék a fejüket. Kedves, szabad téri kutyás programra vágysz, amivel még az ünnepekre is hangolódhatsz? December harmadikán, azaz advent első vasárnapján a kutyabaráthelyek.hu és az Urban Dog Photo szervezésében épp ilyet rendeznek meg Budapest egyik kedvenc pihenőhelyén. A néhány órás programon nemcsak a gazdik érzik jól magukat (az ő tartalmas szórakozásukról helyismereti séta gondoskodik), de a kutyák is remek társaságban törlhetik az időt, és szimatolhatnak, rohangálhatnak, amennyi jól esik. A hab a tortán, hogy a szervezők arra kérik a résztvevőket, érkezzenek mikulássapkában, mert a rendezvényen (vélhetően remek) kifejezetten vicces kutyás fotók is készülnek majd.

Hol: Margitsziget, Zenélő szökőkút (Margit-híd felőli oldalon lévő)
Mikor: december 3, Találkozási idő: 09:45-10:00
Bővebb információ: itt

Fényvillamosra fel!

Ez van: gyarló az ember. Vagyis hát legalábbis én, akit évről-évre elvarázsolnak a legcéltalanabbnak kikiáltott fényes programok is. Szerencsére villamosvonal mellett lakom, így nemcsak a kocsik csörömpölését élvezhetem egész évben, de ha szerencsém van, hideg téli estéken legalább fényvillamossal zötyöghetek haza.

fényvillamos

A karácsonyi fényekkel gazdagon díszített villamosok idén is december elején indulnak útjukra, és több vonalat is érintenek. Azt, hogy éppen melyik időpontban érkező villamosnál számíthatunk tapsos belépőre, a megállókban kihelyezett tájékoztatókról olvashatjuk le. Túl pokrócok vagyunk ahhoz, hogy részt vegyünk az ilyesmiben? Üljünk be a fényvillamos által érintett vonal közelében egy forró csokira, és nézzük, hogyan zötykölődnek a gyereklelkűek. A normál díjszabással igénybe vehető fényvillamos egyébként nyolcadik éve közlekedik a karácsonyi időszak alatt, rajta 3500 méternyi fényfüzér díszeleg, és normál díjszabással, azaz jegy vagy bérlet birtokában ingyenesen lehet igénybe venni. 

Hol: A feldíszített járművek december 1-jén indulnak a Hungária kocsiszínből
Mikor: december 1. és január 7. között a kihelyezett menetrendek szerint
Bővebb információ: itt

Lassuljunk le!

Téged is a hideg ráz, amikor a karácsony előtti bolti tolongásra, a neonfényben megnyúló arcokra, idegességre, stresszre és türelmetlenségre gondolsz? És vajon eszedbe jutott már, hogy lehet ezt fenntarthatóbban lassabban, szebben? Idén hatodik alkalommal fognak össze Budapest ikonikus utcái – az  Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca) és a Ráday Soho (Ráday utca), hogy a karácsonyi rohanás helyett rámutassanak az advent igazi jelentésére. Arra ösztönzik a járókelőket, hogy lassuljanak le, és az elmúlt időszak, valamint a karácsony körüli stresszt cseréljék élményekre és művészetre. A tematikus utcák közös adventi kalendáriuma november 24. és december 24. között minden napra tartogat egy kiállítást, forró csokit, közös kézműves foglalkozást azoknak, akik nem boltban csoszogva szeretnének hangolódni. 

Hol: Belváros-szerte
Mikor: november 24 és december 24 között 
Bővebb információ: itt

Hallgassunk zenét!

Nem vagyok vallásos ember, de szerintem sokak nevében mondhatom, hogy egy emelkedett hangulatú templomi koncert még bennem is megrendít valamit, ami nem jön rosszul a karácsonyi készülődésben sem. Szerencsére az ünnepi időszakban városszerte sok helyen tartanak ingyenes templomi koncerteket, ahol az emelkedettségről és a csodás akusztikáról maga az épület, a nagyszerű zenei élményről a fellépő kórusok gondoskodnak. Érdemes a helyi kisebb templomok, plébániák oldalain böngészni, mert sok helyen hirdetnek hasonlóan tartalmas és pénzátárcakímélő programot. A Felsővízivárosi Szent Anna plébánián az Elvinusz Kamarazenekar ingyenes koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. 

Hol: Felsővízivárosi Szent Anna plébánia, Battyhány tér 7.
Mikor: december 10-én, 19.00 órától
Bővebb információ: itt

Lássunk csodát!

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány szervezésében az egész világon egyedülálló fénykupolában látványos, 360°-os betlehemi vetítés tekinthető meg. Assisi Szent Ferenc 800 éve, a Megváltó születésétől megihletve Greccióban elindította a betlehemezés hagyományát, erről emlékezik meg az Alapítvány ingyenesen látogatható vetítése. Ez az igazán különleges, minden irányból körülölelő látványvilág kicsiket és nagyokat biztosan ámulatba fog ejteni.

Hol: 1052 Budapest, Erzsébet tér, betlehemi dóm
Mikor: december 12 – 22., minden nap 17:00 és 22:00 között

És te? Tudod már hol hangolódsz rá az ünnepekre? Ha érdekelnek a nyugis, lassú és fenntartható karácsonnyal kapcsolatos ötletek, ajánljuk figyelmedbe ezt a cikkünket is.