1877. november 22-én született Ady Endre, a huszadik század egyik legkiemelkedőbb magyar költője.

Ha az utca emberét kérdezzük arról, kik a kedvenc költői, Ady Endre nagy valószínűséggel ott van a listán, pedig költészete nem mindig kényezteti befogadóját. Mesterségbeli bravúrjai mellett sokszor elriaszt, lesújt, máskor kifejezetten kegyetlen, vagy saját magunk legrosszabb oldalával szembesít. Viszont talán senki más tollából nem olyan igazak a magyarságról szóló sorok, mint az övéből. Olyan szemléletet képvisel, amivel nemcsak bő száz évvel ezelőtt, de ma is haladónak minősíthetjük: a magyarságba vetett hite sosem vegyül elfogult, pózolós magyarkodással akár versről, akár publicisztikáról van szó. 

Neked melyik a kedvenc verseid tőle? Szenvedélyes szerelmes, máskor elbocsátó sorai? A magyar ugarról szólók, vagy az istenes versek? Mai kvízünkből kiderül, mi mindent tudsz a magyar irodalomtörténet egyik legjelentősebb alkotójáról!

Kiemelt kép: Wikipédia/Canva

Évfordulós kvíz: mindent tudsz Ady Endréről?

Ady Endre

Ady Endre a magyar irodalom történetének egyik legkiemelkedőbb alakja, aki nemcsak verseivel, de világszínvonalú (és a mai kor viszonyait tekintve is megdöbbentően lényeglátó) közéleti-politikai publicisztikájával is beírta magát a halhatatlanok közé.