könyvajánló ünnepek

Izgalmas könyvújdonságok hozzák magukkal az ünnepi hangulatot

Kiválasztottuk helyetted a legszebb ünnepi könyveket, melyek ajándékként is tökéletesek.

Kicsivel több mint egy hónap múlva itt a karácsony, a mi könyvespolcunk pedig máris ünnepi díszbe öltözött, hogy napról-napra, oldalról-oldalra hangolódhassatok velünk a közelgő ünnepekre. Most kedvenceinket emeltük le nektek a legfrissebb megjelenések közül, melyekkel már az ajándékozáson sem kell gondolkodnotok, hiszen a maga nemében mind különleges – némely borító díszszalag nélkül is igazi műalkotás –, ráadásul igyekeztünk a krimitől a klasszikuson át a romantikus történetig változatosan szemezgetni a decemberi kiadói kínálatból. Nincs más hátra, mint kiválasztani azt a kötetet, melyet a legszívesebben lapozgatnátok a fenyőillatú szobában, a puha fotelban, kezetekben egy édes, forró finomsággal. 

L. Frank Baum: Óz a csodák csodája 

L. Frank Baum: Óz a csodák csodája

L. Frank Baum: Óz a csodák csodája , Libri, 999 Ft (könyvvásárlás esetén)

A kiadó minden évben régi klasszikusokat bújtat új, szemet gyönyörködtető köntösbe, és ajánl díszkötetként a karácsonyi könyvvásárlások mellé.

Idén a választásuk L. Frank Baum amerikai író 120 éve megjelent, barátságról és a szeretet erejéről szóló meséjére esett. A szürke Kansasből induló Dorothy kalandjai arra emlékeztetnek bennünket, hogy bárhová is menjünk, az igazi kincs valójában bennünk lakozik. Minden egy átlagosnak tűnő nappal veszi kezdetét.
A semmiből jött tornádó Totó kutyával együtt egy tündérekkel és különös szerzetekkel benépesített világba repíti Dorothyt. Óz, a birodalom hatalmas varázslója minden kívánságot teljesít, de még ez a tény, és az újdonsült barátok sem feledtethetik Henry bácsit és Em nénit, Dorothy fekete-fehér, mégis szeretett otthonát. 

Janice Hallett: Karácsonyi színjáték 

Janice Hallett Karácsonyi színjáték

Janice Hallett: Karácsonyi színjáték, Next 21, 2992 Ft

A tavalyi év emlékezetes bestsellerkötete, A színjáték című nagy sikerű krimi szereplőgárdája újabb gyilkossági rejtély elé néz, méghozzá épp karácsonykor. A lockwoodi Fairway Színtársulat szorgosan próbálja Az égig érő paszuly történetét feldolgozó pantomimelőadást, melynek bevételéből a helyi templom tetőfelújítását kívánják támogatni.

Ám hiába a karácsonyi időszak, a társulaton az erőfeszítések ellenére sem akar eluralkodni az ünnepi hangulat. Van, aki a pozícióját félti, miközben más a fejébe vette, tönkreteszi az előadást, még mielőtt egyáltalán felmenne a függöny, és egy holttest is előkerül.
A két ügyvéd, Femi és Charlotte nyakába veszi a nyomozást, forgatókönyv helyett emailek és rendőrségi akták soraiba mélyednek, miközben egyre bizonytalanabbá válik, hogy a shownak egyáltalán folytatódnia kell. 

Harry Potter Varázsalmanach 

Harry Potter Varázsalmanach

Harry Potter Varázsalmanach, Animus, 15 992 Ft

Noha nem kimondottan karácsonyi kötet, a monumentális Harry Potter gyűjtemény felér egy varázslatos meglepetéssel, mely egyetlen elkötelezett rajongó polcáról sem hiányozhat.

Az első hivatalos mágiakézikönyvként emlegetett Varázsalmaach J.K. Rowling kultikus fantasy sorozatának háttérvilágát öleli fel névsorokkal, listákkal, térképekkel és mágikus érdekességekkel, mindezt hét grafikai szakember egyedülálló vizuális megközelítésén keresztül.

Amennyiben ez idáig tanácstalan voltál, hol lehet törpegolymókot kapni és furdalt a kíváncsiság, mi rejtőzött Hagrid zsebeiben vagy a Roxfort titkos folyosóin, ebből a gazdagon illusztrált gyűjteményből végre választ kaphatsz. Járj be varázslatos helyszíneket, olvass a varázstörténelem neves alakjairól és legendás lényekről, sajátítsd el a pálcamágia elméletét, és utána már nyugodt szívvel mondhatod: „Csíny letudva!”

Beth Moran: Let It Snow – Szerelem karácsonyra 

Beth Moran: Let It Snow – Szerelem karácsonyra, Kossuth, 4053 Ft

Bea Armstrongnak, a helyi időjósnak nemrég ért véget egy hosszú távú kapcsolata, így az ünnepek idején igyekszik inkább elkerülni családját és velük együtt az „ugye megmondtam” jellegű megjegyzéseket. Ám a karácsonyt még így sem úszhatja meg. Azon kapja magát, hogy hazafelé tart a Charis House-ba, az anyja és apja által vezetett, sherwoodi erdő mélyén megbúvó iskolába, melyet régi otthonukként szeretnek.

Legnagyobb sajnálatára Henry Fairfax – akit szülei a kezdetektől fogva férjének szántak – már ott várja, egy levél formájában érkező karácsonyi csoda azonban elszólítja egy felvételi interjúra. Álmai állása karnyújtásnyira van, csupán a távoli skóciai helyszín és a szakadó hó állhat Bea útjába. Na meg Henry Fairfax, akiről egy rönkházban töltött éjszaka és egy rémálomszerű, havas tájakon át vezető utazás bebizonyítja, nem is annyira kiállhatatlan. Csak Bea volt szerelme fel ne bukkanna…

Papp Sándor Zsigmond: Régi idők karácsonya – Novellák 

Papp Sándor Zsigmond: Régi idők karácsonya

Papp Sándor Zsigmond: Régi idők karácsonya, Athenaeum, 2792 Ft

A szülőknek, nagyszülőknek is remek ajándékként szolgáló kötetben többek között Andersen, Csehov, Dosztojevszkij, Rilke, Jókai Mór és Erdős Virág művei is helyet kaptak, melyek mind felmenőink nosztalgikus karácsonyi emlékeit idézik.

Papp Sándor Zsigmond író, újságíró gyűjteményében ezúttal a magyar szerzők mellett a világirodalom nosztalgikus, békebeli hangulatú novelláiból is válogatott, így olvasásuk bárki számára – a szépirodalom rajongói számára is – valódi élményajándék lehet.
A meseszerű, bájos borító azonban ne tévesszen meg senkit, a válogatásban melankolikus, borongós történetek egyaránt helyet kaptak, melyek az ünnep boldog pillanatai mellett emberi megpróbáltatásainkra is emlékeztetnek bennünket. 

Agatha Christie: Adventi krimik 

Agatha Christie: Karácsonyi krimik

Agatha Christie: Adventi krimik, Helikon, 3999 Ft

A kiadó szerencsére egyetlen évszakban sem hagyja olvasóit Agatha Christie-novellák nélkül, melyek az adventi különkiadásban egy bögre forró tea mellett borzongatnak a téli estéken.
A krimi királynőjének – akiről ebben a cikkben gyűjtöttünk össze 10 kevésbé ismert érdekességet –, csavaros történetei témáik ellenére olyan otthonos atmoszférát teremtenek, melyben jóleső érzés elmerülni a karácsonyig hátralévő napokban.
Ebben a kötetben tomboló viharok, veszélyes ajándékok, portóiba rejtett mérgek és váratlan látogatók forgatják fel fenekestől az ünnepi partikat, ahol Agatha Christie híres nyomozói, Miss Marple és Hercule Poirot is rendre felbukkannak. A gyógyszállóban töltött karácsony és a vidéki kastély azonban csak elméletben hangzik hangulatosnak, hiszen ahol ők járnak, ott a halál sem várat magára sokáig. 

Charles Dickens: Karácsonyi ének 

Charles Dickens: Karácsonyi ének

Charles Dickens: Karácsonyi ének, Libertine, 7999 Ft

A világ leghíresebb karácsonyi története ebben a friss kiadásban a világhírű norvég képzőművész, Lisa Aisato mesebeli illusztrációival kel újra életre. Az egyedülálló, szemet gyönyörködtető rajzok még a gyűlölködő Ebenezer Scrooge alakját is mesebelivé varázsolják, aki barátok híján karácsonyeste is magányosan üldögél hideg, üres házában.

Az örökérvényű történet kezdetén már csillognak a kavargó hópelyhek és a családok is ünnepi vacsorához készülődnek, miközben Scrooge éberen fekszik ágyában, akárhogyan is igyekszik, nem jön álom a szemére. Sorra érkező látogatóinak sem az a célja, hogy pihenni hagyják: a különös éjszakán egykori üzlettársának szelleme mellett még három további kísértet is felkeresi, akik a múltbéli, mostani és eljövendő karácsonyok álomképein keresztül szembesítik lelkiismeretével. 

Ha nem csupán olvasni szereted a könyveket, de irodalmi tudásod is szívesen tesztelnéd, akkor tarts velünk kvízünkben, melyben ezúttal arra vagyunk kíváncsiak, mennyire emlékszel a híres kötetek borítóira. Figyelem, nem ér a könyvespolcról puskázni!

100 legjobb könyv bookazine 2023

Megjelent a Nők Lapja legújabb kiadványa, a Nők Lapja A 100 legjobb könyv 2023 bookazine. Kattints ide, hogy 20% kedvezménnyel megrendelhesd online!

Kiemelt kép: Getty Images