Sérülések, műtétek után, az egyoldalú terhelés vagy az ülő életmód következtében olyan elváltozások alakulhatnak ki, amelyek egyre súlyosbodó fájdalmakat és a mozgástartomány beszűkülését okozhatják. Vajon hogyan lehet ezeket ellensúlyozni és megszüntetni? Erről kérdeztük Takács Kinga mozgásterapeutát, aki élsportoló és civil kliensei mellett olyan világsztárokkal is dolgozott már, mint Ryan Gosling és Eva Mendes. Csiki Judit interjúja.

PSZICHÉ: Hogyan kerültél kapcsolatba Eva Mendesszel?

TAKÁCS KINGA: Egy amerikai cégen keresztül, akik a sztárok  személyi edzésével és mozgásterápiájával foglalkoznak. A cég tulajdonosa ismerősökön keresztül talált rám. Először Ryannel kezdtünk együtt dolgozni, amikor Magyarországra érkezett egy forgatásra, majd ő kért meg, hogy immár a filmes produkción kívül segítsek a párjának, Eva Mendesnek formába kerülni a szülés után. Nem sokkal az érkezésük előtt született ugyanis a második kislányuk.

PSZICHÉ: De, gondolom, civil klienseid vannak nagyobb számban.

KINGA: Természetesen. Járnak hozzám anyukák, irodai dolgozók, de élsportolók is. Az egyoldalú terhelésből és az ülő életmódból adódó mozgásszervi panaszokkal ugyanúgy megfordulnak nálam, mint sérülések vagy műtétek utáni rehabilitáció miatt. Olyan munkám is akad, amikor élsportolóknak segítek kihozni az izmaik teljesítményéből mindazt, ami csak lehetséges. Én is az élsport világából érkeztem, testnevelőként, úszóedzőként, atlétika-szakedzőként végeztem a TF-en. A fitnesz világában személyi edzőként dolgoztam, de folyamatosan kerestem az újat, képeztem magam, és egy idő után a testtartással kapcsolatos problémákkal, a rehabilitáció lehetőségeivel kezdtem foglalkozni.

PSZICHÉ: Van egy terápiás rendszered, ami csak a te praxisodban érhető el?

KINGA: Igen is, meg nem is. Egyfelől nincs saját, csak az én nevemmel fémjelzett rendszerem, másfelől viszont aki sokat és egyre többet tanul a mozgásterápiáról, a manuálterápiáról és a rehabilitációról, annak a fejében egyre inkább rendszerré áll össze, hogy milyen panaszok esetén mit kell alkalmazni, milyen helyzetben milyen technika a legjobb. Így aztán, ahogy más mozgásterapeutáknak, nekem is van egyfajta rendszerem, amelyben az alkalmazott terápiás módszereket egyesítettem. A Movement Clinicet azért hoztam létre, hogy az emberi mozgással foglalkozó szakembereket segítsem új módszerek és eszközök megismertetésével.

PSZICHÉ: Tapasztalataid alapján mely módszerek a leghatékonyabbak?

KINGA: Elsősorban eszközös, funkcionális gyakorlatokkal és manuálterápiával igyekszem segíteni a hozzám fordulóknak. Többféle eszközt is használok, amelyek segítségével olyan funkcionális mozgások végezhetők, amelyek jól illeszkednek a rehabilitációba, mozgásterápiába, de akár a csoportos vagy személyi edzésbe, sőt az iskolai testnevelésbe is. A legegyszerűbb tüskés masszírozólabdáktól a speciális gyakorlatok végzésére alkalmas eszközökig minden előkerülhet nálam.

PSZICHÉ: Mit takar a manuálterápia kifejezés? Valamiféle masszázst kell érteni alatta?

KINGA: Bizonyos mértékben hasonlít a masszázshoz, de jóval több annál. Inkább úgy mondanám, hogy az izmok és az szövetek, az úgynevezett fasciák kézzel vagy eszközökkel végzett manipulációja annak érdekében, hogy a mozgás természetes egyensúlya helyreálljon. Nem feltétlenül masszírozok, van, hogy egy-egy izomcsomó (ún. triggerpoint) vagy más probléma inkább a nyomásra vagy a speciális gyakorlatokra, kimozgatásra, esetleg az eszközökkel végzett ingerlésre reagál. A manuálterápiát minden esetben vizsgálat előzi meg, amely kikérdezésből, testtartáselemzésből, valamint funkcionális mozgásos tesztekből áll, ez is lényeges különbség a masszázshoz képest.

A teljes interjút a Nők Lapja Psziché 2019/2. számának A testem és én című mellékletében olvashatjátok el. 

Szöveg: Csiki Judit

Fotó: Polonyi András