Az epe sárgászöld színű emésztőnedv, mely a májban termelődik, majd az epehólyagban tárolódik, feladata, hogy segítse a zsírok lebontását. Ha az epehólyag nem működik megfelelően, az epe nem tud időben és kellő mennyiségben a bélbe ürülni, ami már néhány falat zsírosabb étel után is rosszullétet, émelygést, hányingert vagy akár görcsöt okozhat.
A fájdalom nem közvetlenül a gyomorszájban, hanem a jobb bordaív alatt jelentkezik. A kellemetlen, tompa vagy görcsös érzés gyakran a hátba, a lapocka alá is kisugárzik. A panaszok többnyire zsíros, fűszeres ételek, tojás, csokoládé vagy alkohol fogyasztása után jelentkeznek.
Epegörcs vagy gyomorrontás?
Sokan gyomorrontásnak hiszik, pedig ha ezek a rohamok visszatérnek – különösen este vagy éjszaka –, az már gyanús jel lehet. A tünetekhez társulhat keserű szájíz, puffadás, hányinger, hányás, néha enyhe láz, ritkábban sárgaság is. Ha valaki azt tapasztalja, hogy egyre kevesebb ételt bír elfogyasztani, vagy a korábban bevált savlekötők sem segítenek, mindenképp érdemes hasi ultrahangot kérni, ami megbízhatóan kimutatja, van-e epekő vagy gyulladás.
Kapcsolódó: Epés vagy? Ételek, amiket kerülj karácsonykor!
A statisztikák szerint az epekövesség a nők körében kétszer-háromszor gyakoribb, mint a férfiaknál. Az epekövek keletkezésének alapja az, hogy az epe összetétele felborul: ha túl sok a koleszterin, vagy túl kevés az epesav, a koleszterin kikristályosodhat, és apró kövek formájában lerakódhat az epehólyagban.
Emellett az epehólyag működésének zavarai, például ha az epe ritkán, vagy nem teljesen ürül ki, szintén elősegítik a kőképződést. Bizonyos anyagcsere-betegségek, mint a cukorbetegség vagy a májbetegségek, valamint a túlsúly, a zsíros, koleszterindús étrend és a mozgáshiány tovább növelik a kockázatot.

Az epekő apró, de nagyon fájdalmas tüneteket okoz (Fotó: Getty Images)
Az epediéta az első és legfontosabb lépés a panaszok csökkentésében: zsírszegény húsok és halak, kímélő ételek, főtt, grillezett vagy párolt fogások, könnyű tejtermékek, főtt zöldségek és gabonafélék, érett, hámozott gyümölcsök kerüljenek a tányérra. Mellőzni kell a füstölt, rántott, olajos, fűszeres ételeket, a zsíros kelt tésztákat (például fánk, lángos, kakaós csiga). Érdemes naponta többször kis adagokat enni, így az epe folyamatosan ürülhet.
Fontos tudni: az epekövek sajnos nem „oldódnak fel” attól, hogy valaki odafigyel az étkezésére, bár a rohamok gyakorisága csökkenthető.