Karnyújtásnyira a természettől – Élet egy lakóhajón

Bár a nagyobb vízparti városokban a lakóhajók hagyománya akár egy évszázadra is visszanyúlik, hazánkban az úszóházak izgalmas világát még kevesen fedezték fel. Pedig akik elég bátrak ahhoz, hogy az álmaikat kövessék, különleges élményekre számíthatnak, és az otthonukat még a viharok is gyönyörűen ölelik körbe.

Fenntartható úszó városok ‒ írták a terem ajtajára azon a konferencián, amelyet az ENSZ egyik épületében tartottak öt éve. Bent szakértők, befektetők, tudósok és tisztviselők ‒ valamint Nairobiból online bejelentkező egyetemisták ‒ hosszú eszmecsere után arra a következtetésre jutottak, hogy a túlnépesedés, valamint az olvadó jégtakarók miatt emelkedő tengerszint és szűkülő élettér fenyegetéseire jó válasz lehet az úszó város. A dél-koreai vállalat, az Ocea­nix egy dán építész tervei alapján már dolgozik azokon a vízen lebegő felületeken, amelyeket hálózatba, tömbökbe kötnének, és amelyekre a lakóháztól a munkahelyen át a templomig bármilyen épület telepíthető.

Otthonként használható úszóházakra, lakóhajókra már eddig is számtalan példát láthattunk világszerte. Több országban az elszabadult ingatlanárak és ingatlanadók miatt szaporodtak el, de a turistaövezetekben bérelhető szállásként szintén népszerűek. Hollandia például a lakóhajók országa, Amszterdam csatornáiban már szabályozással maximalizálták a számukat. Londonban több mint ezren élnek a Temzén. „Kicsit olyan, mintha nyaralnánk és táboroznánk ‒ nyilatkozta egy angol cikkhez az egyik vízen lakó. – Mint amikor felébredsz, kicipzározod a sátradat, és az egész világ eléd tárul.” Egy kismama pedig arról beszélt, hogy a bölcsőt fellógatták a mennyezetre, és a babájukat a folyó ringatta álomba. Kairóban viszont néhány éve a városfejlesztés hevében lerombolták vagy elvontatták a nílusi lakóhajókat, még azokat az ikonikus úszóházakat is, amelyeknek tulajdonosai oda születtek.

A KÜLÖNLEGES TITOK

Budapest határában, a Duna melletti sétányon a lombok között rejtőző kis híd magánterületre, egy lakóhajóhoz vezet. Itt él a fiatal házaspár, Juhász György és Juhász-Horváth Linda két kislányukkal, nagy kutyájukkal, meg a tetőkertben fészkelő kacsákkal. A folyón lebegő építmény háromszobás, amerikai konyhás, és ugyanolyan otthonos, mintha szárazföldön állna.

A házaspár 2011-ben találta ki, hogy közel költöznének a természethez. Először egy faházat képzeltek el Szentendrén, aztán jött a váratlan telefonhívás: megvásárolhatnának egy leselejtezett katonai bárkát, amiből lakóhajót építhetnének a Dunára.

„Egy pillanatig sem gondolkodtunk azon, hogy talán nem véletlenül nincs Budapesten lakóhajó – mesélte akkoriban a TED-előadásában Linda. – Az ismerőseink­ már kevésbé lelkesedtek. Miért nem inkább házat építünk, mint minden normális ember? Mi lesz a gyerekekkel? Mi lesz, ha a hajó megsérül, elsüllyed, vagy meglazul a horgony? Mi történik, ha a Duna megárad vagy kiszárad? Mi lesz, ha a szemüvegem vagy a kedvenc kenyérvágó késem a vízbe esik? Rengeteg kérdést és figyelmeztetést kaptunk, amikre nem volt kész válaszunk, csak néztük egymást türelmesen, mint akiknek van egy különleges titkuk.”

Lindáék inkább az anyagi bizonytalanság miatt aggódtak, ám a legnagyobb akadályt végül a bürokrácia és a jogi útvesztők jelentették. 

Juhász Györgynek már az édesapja is épített hajót. Gyuri ‒ bár elein­te más pályára készült ‒ szintén kitanulta a hajóépítést. Azóta álmodozott egy lakóhajóról, hogy meglátogatta a bátyját Hollandiában.

Új otthonuk – egy vitorlázó barátjuk tervei alapján – a váci sóderbánya mellett épült. Aztán 2013 tavaszán a nagy esőzésektől megemelkedett a vízszint, és a hajót végre kiúsztathatták, kivontathatták onnan. Az újpesti hajógyárnál, a Népszigetnél horgonyoztak vele, utána három évig ott laktak. Mivel a szállítást az időjáráshoz kellett igazítaniuk, otthonuk még csak félkész állapotban volt, az első időkben úszóházukhoz egy másik hajót csatoltak, azon főztek. Az első lányuk Újpestre született a hideg télen, amikor a jégzajlásnál negyvencentis jégdarabok torlódtak össze az öbölben. 

A következő állomásukra, az Óbudai Gázgyár mellett töltött éveikre vegyes érzésekkel emlékeznek vissza. A környéken élők közül nem mindenki tudott megbékélni azzal, hogy a család a társadalmi elvárások helyett a saját álmait követi. Számtalan méltatlan támadást kellett elszenvedniük. Aláírást gyűjtöttek ellenük, és többször feljelentették őket. A hatóságokkal vívott csatájukban valaki egy 1989-es tanulmányra hivatkozott, amely szerint a nagy vízingadozás miatt­ a Duna alkalmatlan a lakóhajós életre. Végül a család belefáradt a küzdelembe, három éve Budapest határában kezdtek új életet.

KÖZÖSSÉG ÉS ÖSSZETARTÁS

Az ivóvizet ballonokban rendelik, minden máshoz, fürdéshez, mosáshoz a Duna vizét szűrik, majd egy biológiai szennyvíztisztító rendszeren keresztül engedik vissza. Az áramot napelemekből és akkumulátorból nyerik. Van fatüzeléses kandallójuk is. Ha rendelnek valamit, a futárok már megtanulták, megszokták ezt a címet, a hivatalos levelek pedig máshova érkeznek.

Amikor a kajakosok a közelben edzenek, a vízbe boruló gyerekeket Gyuri rendszeresen összeszedi a motorcsónakjával. Találkoztak már olyan árvízzel, hogy a hidat teljesen ellepte a víz, akkor kenuval ingáztak a hajó és a part között.

– Szeretem, hogy karnyújtásnyira vagyunk a természettől, láthatjuk, ahogy a víz összeolvad az éggel, és folyamatosan változnak a fák színei – mondja Linda. ‒ Még a vihar is körbeölel minket, nem csak egy ablakból látjuk.

De az életforma legnagyobb ajándéka az utazók világa és társasága. Azoké a külföldi hajósoké, akik nekivágtak a Dunának. Az internetes csoportokban híre ment, hogy Gyuriéknál megpihenhetnek, feltöltődhetnek. Jönnek, kikötnek, és néhány napig vagy hétig itt ­laknak.

– Fantasztikus embereket ismerhetünk meg így. Főzünk egymásnak, bepillantást engedünk a másiknak a kultúránkba. Például­ tavaly hat hétig velünk volt egy német nyugdíjas házaspár, a saját hajójukon aludtak. Harmincöt éve vannak úton – meséli Linda. 

Az egyik legemlékezetesebb találkozásuk egy japán lányhoz fűződik. Két éve, március elején, még a nagy hidegben vert sátrat a Duna pesti oldalán. Gyuri odacsónakozott hozzá. Kiderült, hogy a lány egyedül kajakozik le a Dunán, és az élményeiről majd könyvet ír. Meghívták, egy hétig náluk lakott. A család szintén utazik hajóval, egy régen kiselejtezett vitorlással, amit Gyuri újított fel. Mielőtt a nagyobbik lány iskolába ment volna, a Dunán elhajóztak a Fekete-­tengeren, a Márvány-tengeren és a Dardanellákon át Görögországba.

– Ezt a közösséget bajtársiasság, különleges összetartozás jellemzi, az embereket összeköti a víz tisztelete – folytatja Linda. ‒ És szépen működik a körforgás, hogy valaki kiköt nálunk, aztán fél év múlva, amikor mi szorulunk segítségre, egy vadidegen megoldja az életünket.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .