„Itt nőttem fel, a hazám Magyarország” – Beszélgetés Clavier Charlotte-tal, az R-GO első gidájával

A világ másik feléről indult, de nálunk ért a csúcsra a francia–vietnámi Clavier Charlotte, aki folyamatosan küzd a skatulyák ellen. A szépségét az R-GO klipjeiből az egész ország jól ismerte, aki viszont beszélgethet vele, egy erős, stabil nő gondolataiba is bepillantást nyerhet.

„Ha azt mondják rám, magyar vagyok, tiltakozom, mert vér szerint nem köt hozzájuk semmi. Csak a vietnámit és a franciát vállalhatom fel, de hát nem is beszélem a nyelvüket! Ha viszont a hazámról beszélek, Magyarországra gondolok, hiszen itt nőttem fel” – nyilatkozta még a rendszerváltás környékén Clavier Charlotte. Édesapja a francia hadsereg katonájaként Vietnámban szolgált, ám nem értett egyet a háborúval, ezért dezertált. Otthon súlyos büntetés várta volna, így a távol-keleti országban maradt. Családot alapított, majd elvált. Másodjára egy operaénekest vett feleségül. Abból a házasságból született Charlotte 1963-ban, Hanoiban. Hogy aztán a következő évben már Magyarország felé vegyék az irányt.
– Akkoriban a háborúk után sok félvér született, őket a vietnámiak nem igazán kedvelték. Tehát egyrészről jó, hogy eljöttünk, mert ott megbélyegeztek volna minket. Ugyanakkor édesanyámnak el kellett hagynia a családját – idézi fel a körülményeket Charlotte.
A szülők aztán elváltak, az anya egyedül maradt Charlotte-tal és az öccsével. Egy budapesti telefongyárban kapott munkát, ahol betanított munkásként nyelvtudás nélkül is boldogult. Később már elhelyezkedhetett műszaki rajzolóként is. Az apa a Demokratikus Ifjúsági Világszövetségnél dolgozott újságíróként.
Charlotte gyerekként néptáncolt és énekversenyeken indult. Járt egy ideig a balettintézetbe, utána a KISZ népi együttesében folytatta, majd dzsesszbalettozott is. Közben egészségügyi szakközépben tanult.

Jelen vagyok

Tizenhét évesen egy fiúval sétált a Margitszigeten, amikor a fotóművész Módos Gábor meglátta, majd leszólította az utcán azzal, hogy fotózni szeretné. Charlotte akkor még nemet mondott, idegenkedett a pózolástól. Később viszont elvállalt egy étteremfotózást, mert jó bulinak ígérkezett, hogy csak ennie-innia kell. Így indult a modellkarrierje.
‒ Amikor nőnapon először szerepeltem egy magazin címlapján, hóvirággal a kezemben, az iskolában kitették a faliújságra. Tiszta lány­iskola volt. Mindenki gratulált. És mindenki utált – meséli. – A kinézetem miatt mindig akadtak irigyeim.­ Ráadásul az egyenes tartásom kicsit gőgösnek tűnhet. Pedig bennem nincs semmi vágy arra, hogy felhívjam a figyelmet magamra. Mégis, ha belépek egy térbe, akkor én ott vagyok, jelen vagyok.
Az érettségi után elvégezte a manökeniskolát úgy, hogy a jelentkezését Módos Gábor adta le a tudta nélkül. A vizsga után rögtön A kategóriás modellként dolgozott, de végül elkoptak a divatbemutatós munkák, a fotózás maradt.

Az R-GO évei

Pont amikor megalakult az R-GO, Környei Attila, a zenekar egyik alapítója egy divatbemutatón kiszúrta őt. „Attilát mintha fejbe lőtte volna egy mandulaszemű, csábos járású, keleti szépség. Meglátni és beleszeretni” – idézte fel Szikora Róbert egy riportkötetben. Környei azt kérte tőle, szerepeljen modellként a Bombázó című dal klipjében. Charlotte elvállalta a feladatot, amit csak alkalmi munkának tekintett. Akkor mutatták be Szikorának.
– Azt mondta, ő nem így képzelt el egy bombázót, mondtam, hogy én nem is vagyok az. Attila viszont meggyőzte Robit, hogy maradhassak – meséli. Így lett Charlotte az R-GO első gidája. A zenészek úgy érezték, jó lenne mellé még egy lány, ő pedig Varga Évát ajánlotta, akit egy sminkversenyről ismert. A műfajt saját maguknak tapasztalták ki. Az egyszerű koreográfiákat Charlotte állította össze. Párizsból hozott olyan anyagokat, amelyekből fellépőruhát varratott.
‒ Húszéves voltam. Az egész ország ismert minket, nem tudtunk lemenni a közértbe úgy, hogy ne vegyenek minket észre ‒ meséli. ‒ Viszont ennek az ára az lett, hogy a férfiak nehezen kezdeményeztek nálam.
Az erős személyiségek között kialakult nézeteltérések miatt Charlotte végül elköszönt a zenekartól, és Bécsben folytatta egy modellügynökségnél, majd dolgozott Németországban is. Amikor visszavonult a modellkedéstől, egy underground zenekarhoz csatlakozott énekesnek, majd vállalkozni kezdett. Butikokat nyitott ‒ a ruhákat Angliából hozta ‒, próbálkoztak pizzériával, a testvérével Amerikában is megnézték a lehetőségeket. Végül a családdal – édesanyjával és öccsével – Budapest belvárosában levesezőt nyitottak, amit Orientalnak neveztek el. Ma már két helyen is fogadják a vendégeket.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .