Hétfőtől péntekig a reggeli rutin hasonlóan zajlik. Hétkor kelünk, felteszem a kotyogósba főni a kávét, majd közösen reggelizünk.

Botond tíz­órait­ készít, én a D-vitamint az asztalra. A ruhák és az iskolatáskák gondosan előkészítve, még előző este, így az öltözködés és a készülődés egyszerűen megy. A nagyfiam ötödikes, vagyis öt év alatt jutottunk ide, a számunkra legoptimálisabb esti-reggeli rutinhoz. Ha óraműpontossággal zajlik minden, akkor a fiammal közösen tornázunk. Háterősítő és szétnyílthasizom-regeneráló gyakorlatokat végzünk… Egy francia nő videóját nézzük, szeretjük a közös reggeli mozgást.
Cipő és kabát, a nagy gyerekeink elindulnak iskolába, a kicsi az asztal körül befejezi a kakaóját. Elkísérem az óvodába, útközben összefutunk az ismerős gyerekek szüleivel, együtt sétálunk. Miután hazaérek, rendet rakok a konyhában, majd előveszem a határidőnaplómat, és felírom az aznapi feladataimat. Néha a legszívesebben visszafeküdnék aludni, néha hajt a tettvágy, teli vagyok ötletekkel és új témákkal.
Folyamatos, éber jelenlét egész nap. Botonddal közösen fogjuk a gyeplőt, és igyekszünk előre tervezni. Minden vasárnap este megfogadom, hogy a következő hét lazább lesz, többet pihenünk és henyélünk. Így tavasz elejére elég jók vagyunk benne, hétvégén hagyom a gyerekeket egész nap „semmit sem csinálni”. „Jók vagyunk a henyélésben”, jegyeztem meg az egyik barátnőmnek, és rögtön belém hasított valami. Hallottam nagyanyám hangját, ahogy kimondja, hogy „henyélnek”.
Nagyszüleim mindkét ágon állatokat tartottak. Somorjai nagymamám kacsákat, libákat, tyúkokat, nyulakat. Korán kelt, és nála minden reggel időben, sorban, semmit ki nem hagyva, óraműpontossággal zajlott. Amikor a kotyogósban főzte a kávét, már az udvaron élő összes állat jóllakott. Beleértve a két kutyát is. Nem volt feladatlistája, de még határidőnaplója sem. Mama állva itta a kávét, kézzel dagasztott, és sosem vett félkész rétestésztát. Igazából alig vett bármit is a boltban. A zöldséget, gyümölcsöt megtermelte mind, lekvárt, savanyúságot főzött be, tojást egész évben tojtak a tyúkok, ugyanúgy friss baromfihús is mindig volt. Sosem mondta, hogy lassulásra vagy tudatos jelenlétre vágyik, pörgött nulla-huszonnégyben.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .