Bár pozitívnak maradni ma egyáltalán nem könnyű, mégis érdemes tudatosan keresni a minket körülvevő szépet és jót. Ennek fényében készült az alábbi szubjektív, de nagyon optimista évindító merítés, hogy legyen mit várni idén is.

Az év színe – Pompás Pantone

Az év színe az úgynevezett Peach Fuzz (barackpihe). A nyomdaipart forradalmasító Pantone Intézet huszonöt éve (!) minden decemberben kihirdeti a következő év színét, amely alapjaiban határozza meg a lakberendezési, művészeti és divattrendeket is. A specialisták szerint olyan színre volt szükség, amely az empátiára hívja fel a figyelmet.

Világörökség – Kész a Notre-Dame!

Az olimpiára ugyan nem készül el, de öt évvel a tűzvész után, decemberben újra megnyitja kapuját a Notre-Dame-székes­egyház, ­amelyet kilencszázmillió dollárból újítottak fel.

Oktatás – Új munkahelyeket „terem” az erdő

A Forest Europe, az 1990-ben negyvenöt európai ország részvételével létrejött erdőpolitikai együttműködés beszámolója szerint bár az elmúlt években az erdészeti ágazatban csökkent a munkahelyek száma szerte Európában, a célirányos képzéseknek köszönhetően ez a tendencia megfordulni látszik. Lengyelországban például kimondottan a nőket szólítják meg a legkülönfélébb erdészeti tovább-képzésekkel, álláshirdetésekkel.

Könyv – Augusztusban találkozunk

Megjelenik a 2014-ben elhunyt Gabriel García Márquez egy eddig nem publikált regénye, az En agosto nos vemos (Augusztusban találkozunk), amely 1999 óta találgatások tárgya, az irodalmi Nobel-díjas kolumbiai szerző ugyanis ebben az évben publikált a Cambio magazinban egy novellát, amelyről akkor úgy gondolták, hogy következő kötetének első fejezete lehet. García Márquez halálát követően félő volt, hogy a félbehagyott írást soha nem adják majd ki, ám az író két fia, Rodrigo és Gonzalo García Barcha, apjuk halálának tizedik évfordulója alkalmából mégis a publikálás mellett döntött. A legtöbbet fordított spanyol nyelvű írónak nemcsak könyve jelenik meg, de legünnepeltebb művét, a Száz év ­magányt megfilmesíti a Netflix.

Gasztronómia – Növények minden mennyiségben

A gasztronómia világa folyamatosan változik, az elmúlt években szemtanúi lehettünk annak, ahogy megugrik a házhoz szállítások száma, vagy épp annak, milyen kreatív megoldásokat szül az élelmiszer-pazarlás kérdése. 2024-ben a helyben megtermelt élelmiszerek kapják a főszerepet, az éttermeknek pedig több kreatív húsmentes fogást kell kínálniuk, a növényi alapú ételek ugyanis egyre szélesebb demográfiai kört vonzanak.

Z generáció – Fiatalság = tudatosság?

A huszonévesek többsége egyre tudatosabb – mutat rá többek között az Instagram egy széles körű kutatás után. A divat területén például egyre fontosabb nekik, és 2024-ben szinte alapvetéssé válik, hogy kevesebb ruhát vegyenek, a helyi termékeket részesítsék előnyben, és többször válasszák a másodkézből vásárlás lehetőségét.

Munka – Hibrid út

Egy friss felmérés szerint bár a vállalatok kilencven százaléka visszaterelné az irodába a dolgozókat, a pandémia óta a távmunka műfaja továbbra is olyan népszerű, hogy szakértők szerint a hibrid beosztás a járható út. A home office népszerűségének következtében egyre több irodaépületet bontanak el vagy alakítanak át világszerte. Manhattanben például a Water Street 25. szám alatt valamikor egy újság kiadója és egy bank is működött, most azonban lakótömb lesz belőle, amelyben ezerháromszáz lakás kap helyet.

Film – minden évben Oscar

Március 10-én rendezik meg az éves Oscar-díj-átadót, a jelöléseket pedig január 23-án hozzák nyilvánosságra. Magyarország a Nyócker! rendezője, Gauder Áron Kojot négy lelke című animációs filmjét nevezte, ami egy alternatív, szerényebb indián teremtéstörténet, amelyben az ember nem a teremtés koronája és a világ ura, pusztán egy a teremtmények közül.

Szépségápolás – Szkeptikus vásárlók

Az Euromonitor piackutató felmérése alapján 2024-ben a tudatos vásárlók is kiveszik a részüket a greenwashing elleni küzdelemből, és nem adnak pénzt olyan termékekért, amelyek félrevezető információkat közölnek arról, hogy a kozmetikum mennyire környezetbarát. A gyártóknak precízebben kell bizonyítaniuk „zöld” vállalásai­kat. A csomagoláson feltüntetett olyan kifejezések, mint a „környezetbarát”, „fenntartható csomagolás”, „karbonsemleges” vagy „fenntartható beszerzés”, már nem lesznek elég meggyőzők. Hiteles tanúsítványok oldhatják a vásárlói szkepticizmust.

Sport – Olimpia Párizsban

Ha szökőév, akkor olimpia. Párizs ad otthont a XXXIII. ötkarikás játékoknak, a francia főváros harmadik alkalommal vállalja a feladatot, 1900-ban és 1924-ben is itt rendezték a nyári olimpiát. A sportesemény július 26-tól augusztus 11-ig tart, míg a paralimpiát augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg. A kettő között kap helyet a női Tour de France országúti kerékpáros körverseny. Az év második legjobban várt eseménye a 2024-es labdarúgó Európa-­bajnokság, amelynek június 14. és július 14. között Németország ad ­otthont.

Múzeum – Egyre több!

Bár a világjárvány komoly válságba sodorta a világ több mint százezer múzeumát, jó hír, hogy 2024-ben növekszik a számuk. Londonban tavasszal nyitja meg kapuit a William Shakes­peare életét és korát bemutató intézmény, de megannyi halasztás után a grandiózus gízai Nagy Egyiptomi Múzeum­ teljes gyűjteménye is látogatható lesz.

Fenntarthatóság – Energiasziget

2024 márciusában a belga Elia villamosenergiahálózat-üzemeltető vállalat megkezdi a világ első mesterséges energiaszigetének építését az Északi-tengeren. A létesítmény az ország partjaitól negyvenöt kilométerre helyezkedik majd el, mérete több tucat focipályát tesz ki, hogy szélturbinák százai termeljék az energiát, amit aztán Nagy-Britannia, Belgium és Dánia hasznosít.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .