„Kicsike, vigyázzon, egyszer nagymama lesz…” – V. Kulcsár Ildikó írása

Állítólag elkerüli a baj a három bölcs majom követőit, akik nem látnak, nem hallanak, nem beszélnek. Mennyei kívülállás? Ez sokunknak nem megy, látni, hallani, beszélni akarunk, közben szomorkodunk, ironizálunk, kudarcot vallunk, dühöngünk, próbálunk segíteni. Érdemes? Meghallják, akinek szól?

Zenék, dallamfoszlányok, verstöredékek, élmények, illatok és az életünkben fontos szerepet játszó, de már régóta eltávozott szeretteink mindig velünk vannak. Folyamatosan kísérnek, ünnepek előtt még intenzívebb a jelenlétük. Erről bizonyosodtam meg, amikor karácsonyi vásárlás közben összefutottam egy kolléganőmmel a Váci utcában. Még nem voltam újságíró, amikor együtt dolgoztunk, én fiatal gyermekvédelmi vezetőként próbáltam segíteni nehéz sorsú gyerekeken, ő a fővárosi kerület tapasztalt szakfelügyelője és híresen szép asszonya volt. Szakmailag becsültük egymást, de engem zavart a sztáros nőiessége meg a parancsnoki hajlamai, őt irritálták a farmerjaim és a vezetőhöz nem illő közvetlenségem, de ma már örülünk egymásnak a Pesti Színház előtt. Mira meginvitál a sarki kávézóba, ahol nemsokára a gyerekével fog találkozni. – Most én hívlak meg kávéra, nem te az olvasóidat, és kihasználom az időt, hogy megmutassam az egyetlen lányom friss esküvői fotóit – mondja kedvesen. – Ugye emlékszel, hogy későn, negyvenöt évesen szültem? Nos, akkor nem sejtettem, hogy pillanatok alatt fog felnőni, és ripsz-ropsz férjhez is megy.   

*

– Gratulálok, Mira, régen láttam ilyen szép menyasszonyt! – mondom elragadtatva, mert a lány olyan légiesen finom, mint Anyegin Tatjanája, mire furcsa rosszkedv suhan át kolléganőm arcán. 

– Azért tetszik, mert nem láttál engem menyasszonynak! – mondja komoran, mire torkomon akad a kávé, nem tudok megszólalni. Irigyli a lánya szépségét?! Képtelenség! Eszembe jutnak azok a barátnőim, akikkel nagyjából egy időben szültünk, és egymást segítve szorgoskodtunk, aggódtunk, kavartunk, drukkoltunk éveken át, hogy a lányaink okosabbak, szebbek, sikeresebbek legyenek, mint mi, hiszen arra vágytunk, hogy túlszárnyaljanak minket. Micsoda boldogság, ha sikerül! Persze csak azoknak az édesanyáknak, akiknek nem az a foglalkozásuk, hogy fiatalok. Még a végtelenül toleráns Szinetár Miklós is morózusan szokta emlegetni a főfoglalkozású fiatalokat, különösen akkor, ha már nem is nagyon ifjak… Ők gyakran rosszkedvűek, mint most Mira, hiszen kíméletlen ellenfélnek tartják az időt. Koptatja az ifjúság hamvát, dundiságba fordítja a karcsúságot, bár megengedi, hogy szép legyen egy negyvenes, hatvanas, hetvenes hölgy is, csak másképp, mint a legfiatalabbak. Persze azok az anyák és mamik is igyekeznek kellemes külsővel meglepni a környezetüket, akikben erősebb a szeretet, mint az önimádat, de ők általában jókedvűek, mert rájönnek, az évek nemcsak koptatnak, de bölcsességgel is gazdagítanak. Például kevésbé fontos a külcsín, mint korábban hitték, hiszen a szeretteik, de az idegenek is boldogabbak a figyelmüktől, a kedvességüktől, mint a fiatalos külsejüktől, s e tudás birtokában új örömöket találhatnak a családjukban, a barátaikban, a természetben, az ünnepekben. 

E gondolataimat nem „hallja” a kolléganőm, és hangosan csak egy rövidke javaslatot teszek: 

– Kedves Mira, fogadd el, te régen voltál szépséges menyasszony, ma már a lányod csillog! – Nem folytatom, megsajnálom, mert látom, nem tud örülni annak, ami az övé. Pedig most ért be sok-sok év munkája, a lánya szép, kulturált, felnőtt nő, aki megtalálta a társát!

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .