Készen állunk egy alapos, testet-lelket nem kímélő megújulásra? Vigyázat, az ezerarcú böjt nem áll meg szervezetünk módszeres tisztításánál: gondolatainkat, lelkünket is rendbe teszi, raktárainkat pedig friss energiával tölti fel. A „rendrakás” kockázatairól és mellékhatásairól szakértőinket kérdeztük.

Nem koplalás, nem fogyókúra: a böjt részleges vagy teljes, önkéntes lemondást jelent az érzéki élvezetekről, meghatározott időre. Elsősorban a táplálkozás korlátozását értjük alatta, de szinte minden vallásban jelen van lelki elmélyüléshez vezető útként, a leghatásosabb szellemi tisztítókúraként. Célja, hogy mindennapi rutinunkon átlépve átvegyük a kontrollt önmagunk felett, és ennek hála tisztuljunk, gyógyuljunk. Amikor a cikkben böjtről beszélünk, az a szilárd táplálék megvonását jelenti, amennyiben nincs külön megnevezve egyéb böjttípus. Minden esetben konzultáljunk azonban doktorunkkal vagy böjtben járatos szakemberrel, mielőtt mozgósítjuk belső orvosunkat; legyen személyre szabott, ezáltal biztonságos a böjtünk.

Ne ijedjünk meg! Amíg tisztul a szervezetünk, rengeteg felesleges anyagtól (zsírtól, koleszterintől, sótól, húgysavtól) szabadul meg, ezek a vérbe kerülve először problémákat okozhatnak. Ilyen a fejfájás, főleg a kávét elhagyók körében, a szédelgés, fáradékonyság, álmatlanság, ingerlékenység, gyulladások a bőrön, vagy egy-egy panasz ideiglenes felerősödése. Tudatosítsuk magunkban, hogy hamar túllendülünk a méregtelenítés kellemetlenségein, és a napok múlásával egyre energikusabbak, fittebbek, szebbek leszünk.

Melyiket válasszuk?

– Aki nem böjtöl alkalmanként, jó lehetőséget hagy ki, hogy egészséges maradhasson – tudatja Koszta Ágnes dietetikus. – Jó hír, hogy ma már mindenki megtalálhatja a típusához, lehetőségeihez mérten legmegfelelőbb böjttípust. A húsvéti böjt hamvazószerdával kezdődik, és nagyszombatig tart. Az egyház mára enyhített a szabályain, szigorú böjtöt az említett két napon tart, ekkor húsmentesen kell étkezni, háromszor szabad enni, és csak egyszer jóllakni. Többen – hittől függetlenül – az ünnepi időszakhoz kötik önkéntesen vállalt lemondá­saikat: dohányzás, alkohol elhagyása, cukor- vagy húsmentesség. 

Gyógyítási céllal jellemzően léböjtkúrákat folytatunk, melyek során a szilárd ételeket elhagyjuk, csakis folyadékot (vizet, gyógyteákat, frissen préselt leveket, zöldséglevesből készült folyadékot) fogyasztunk nagy mennyiségben. Már egy nap is csodát tehet, de két-három nap javasolt: ennyi idő kell a szervezetnek, hogy az emésztés leálljon, és megszűnjön az éhségérzet. Optimálisak az egyhetes tisztítókúrák, amelyek szerencsés esetben már irányítottak, szakmai felügyelet szükségeltetik hozzájuk (a Buchinger-féle a léböjt klasszikus, leghatékonyabb módszere). Az egyre népszerűbb időszakos böjt lényege, hogy van egy böjtölési és egy étkezési időszak. Nincs megszabva, mit fogyasztunk, csupán az étkezési ablak, azaz az órák száma, amikor szabadon ehetünk, de fontos hangsúlyozni, hogy a pozitív eredmény érdekében az étkezési ablakokban is figyelni kell az egészséges táplálkozásra. A tizenhat óra böjt, nyolc óra étkezés a legnépszerűbb felosztás, legegyszerűbben ez illeszthető a napunkba. Mi döntjük el, mikor induljon a nyolc óra. Az időszakos böjt egy szintén tartható formája az 5 : 2, amikor az időtartam mellett a kalóriák mennyiségével is játszunk: öt nap normális étkezés mellé kiválasztunk két napot a héten, amikor maximum 600 kalóriát fogyasztunk. Létezik az „evés, stop, evés” módszer is, amelynek lényege, hogy heti egyszer vagy kétszer huszonnégy órán keresztül nem eszünk, a „másnapos böjt” lényege pedig, hogy egyik nap böjtölünk, másik nap nem, aztán ismét jöhet a böjt maximum 500 kalóriá­val. Rengeteg egyéb salaktalanító kúrát és gyógyböjtöt ismerünk még (leveskúra, Mayr-kúra, krumplidiéta, gyümölcskúra); ami fontos, hogy önkéntesen, jó érzésekkel válasszuk meg az alkatunknak legmegfelelőbb, életvitelünkhöz leginkább illeszkedő böjttípust.

Nők kontra férfiak

Kötelező elemek

1. Szigorúbb böjt esetében előzetes orvosi konzultáció, felügyelet (vérnyomás, laborvizsgálat, általános kivizsgálás).
2.  Bőséges folyadékbevitel (gyógyteák, zöldség- és gyümölcslevek, víz).
3. A kiválasztás serkentése (mozgással, masszázzsal, bőrápolással, légzőgyakorlatokkal).
4. Nyugalom, visszavonulás (relaxáció, pihentető alvás, meditáció, az információáradat csökkentése).
5. Vitaminok, ásványi anyagok tudatos pótlása.
Figyelem, van, akinek tilos böjtölni! Fejlődésben lévő gyermekek, terhes nők, szoptató édesanyák ne böjtöljenek. Idősebbek, krónikus betegségben szenvedők, gyógyszert szedők esetében nem ajánlott, és érzelmileg, mentálisan terhelt időszakokban sem.

– A női szervezetben más arányban vannak jelen a nemi hormonok, mint a férfiakéban, és máshogyan reagálunk a szervezetünket érintő változásokra is – mondja dr. Kuklis Eszter orvos-életmód-terapeuta. – Érzékenyebbek vagyunk az éhségre is, mert azt a szervezet a termékenységet fenyegető éhezésként érzékeli. Nők esetében érdemes figyelembe venni a menstruációs ciklust is: egyes napokon több energiára lehet szükségünk. Amennyiben a harmonikus menstruációs ritmusban változás áll be, a böjtön lazítani kell, de több tapasztalat alátámasztja, hogy a korábban rendezetlen ciklus böjt hatására akár rendeződhet is (itt nem a pár napos böjtökre kell gondolni). Egyes szakértők szerint ha valaki nehezen esik teherbe, érdemes lehet orvosi felügyelet mellett böjtkúrákkal próbálkozni, a szexuális vágy ideiglenes csökkenésével azonban érdemes kalkulálni. Komoly nehézség, hogy a perimenopauza és a menopauza ideje alatt a hormonháztartás felborul, ami zsírraktározást eredményez. A csökkent fizikai aktivitás miatt csökken az izomtömeg is, lassul az anyagcsere. A sok fitohormont tartalmazó étrend alkalmas a változókor tüneteinek enyhítésére. Időszakos böjtünkbe a ráhangoló és felépítő napok étrendjébe érdemes beépíteni ezeket a növényekben található vegyületeket. Sok fitohormon van a hüvelyesekben, a csírákban, egyes gyümölcsökben (szilva, dinnye, gránátalma), a zöldségek közül a brokkoliban, a cukkiniban és a karfiolban, illetve a lenmagban, az olajos magvakban és a gabonákban. A változókori tünetek csökkentésére használjuk az ösztrogénszerű anyagokat tartalmazó cickafarkfüvet, édesgyökeret, macagyökeret és jázminvirágot.

Hogyan együnk, amikor nem eszünk?  

– Böjt során fő cél az anyagcsere tehermentesítése és bőséges folyadékfogyasztás mellett a salakanyagok kiválasztásának elősegítése – ismerteti dr. Vass Éva gasztroenterológus. – Három szakaszra érdemes osztani a kúrát. Mielőtt drasztikusabb változtatásokat vezetünk be étrendünkben, tartsunk pár ráhangoló napot: együnk kevesebbet és igyunk többet, kerüljük a nehezebb ételeket és az állati fehérjéket (hús, tojás, tejtermékek). Könnyű, friss alapanyagokkal töltsük meg kamránk polcait és gyomrunkat is: ajánlottak a gabonakásák, zöldsaláták, csírák, turmixok reggelire, ebédre zöldséglevesek, rakott zöldségek, rizottók, burgonyaételek, párolt zöldségek, rántás nélküli főzelékek. Legyen otthon hajdina, köles, barna rizs, a só mennyiségét pedig kezdjük el csökkenteni. Az állati zsiradékot, cukrot, fehér lisztet építsük le. A böjt időszakában kövessük a szakértővel egyeztetett étrendünket, majd a kúra befejeztével ne hagyjuk ki a felépítő napokat, a böjti időszak legalább egyharmada legyen ez a szakasz. Mindhárom fázis fontos, a bevezető és felépítő napok elhagyása komplikációkat is előidézhet. 

Szervezetünk tisztító funkcióban

– Böjt során szervezetünk külső energiaforrások hiányában belső tartalékokból szerzi az energiát, így emésztőrendszerünk pihen, és ez rengeteg gyógyító folyamatot indít be. A „takarékos üzemmód” során a gyulladási fehérjék lebomlanak, sérült sejtjeink megújulnak – mondja dr. Liska-Mohai Marianna belgyógyász, klinikai onkológus. – Szervezetünk a táplálkozáskor emésztésre, feldolgozásra szánt energiákat a kiválasztás szolgálatába állítja: kiválasztó szerveink aktivizálódnak, a vese, bél, máj, tüdő, bőr megválik a lerakódásoktól. – A gyulladás csökkenésével mérséklődnek az ízületi fájdalmak, jó hatással van a vérkeringésre, a vérnyomásra. Az inzulinreceptorok érzékenysége helyreáll, javul a vércukor-anyagcsere. Böjt során szervezetünk visszaszerzi öngyógyító képességét, immunerősítő hatása vitathatatlan. A böjtölés a szervezetet zsírégető üzemmódra állítja át. Azért fontos ez, mert a szemmel is látható súlyfelesleg csak egy része annak a zsírtömegnek, amit hordozunk. Súlyosabb veszélyt jelent az egyes szervekre rakódott zsír, melyek közül kiemelném a májat, ami a méregtelenítésben kulcsszerepet játszó szerv. Ha kialakul a zsírmáj, a máj nem, vagy alig tudja ellátni feladatát, így szervezetünk hanyatlásnak indul. A nem alkoholos zsírmáj egyetlen igazán hatásos és gyors gyógymódja: a böjtölés.

Ahol a test tisztul, ott a lélek erősödik

– A böjt jóval több, mint táplálékmegvonás – kezdi Andrási Betty pszichológus, böjttáborvezető. – Lelkigyakorlat, amely ajtót nyit a testen túl a lélek, az érzelmek, a tudat eddig még fel nem fedezett területei felé. A böjt alatt két élettani folyamat zajlik a szervezetben: egyik a méreg- és salakanyagok feloldása és távozása, a másik élő sejtjeink tartalékainak felszabadítása. Pszichológiai szempontból is épp ez történik. Számos érzelem lelki méreganyagként hat ránk: harag, félelem, megfelelési kényszer, függőségek, magány. – Születésünktől kezdve raktározunk ezenkívül tudatalattinkban traumákat, érzelmi blokkok formájában megjelenő megéléseket, amelyek egész személyiségünket képesek megalapozni. A böjt jelentősen növeli a befelé figyelés képességét, mivel megtakarítjuk a teljes energiafelhasználás körülbelül harminc százalékát, amit az emésztés tesz ki. Így amíg a testtől megvonjuk az ételt, a lelket tápláljuk.

Fókuszváltás

Harsányi Kata pszichológus szerint böjtünk egész biztosan próbára teszi akaraterőnket és kitartásunkat: – Amennyiben nem szervezett körülmények között, hanem egyedül vágunk bele rövidebb vagy kevésbé szigorú böjtünkbe, akkor is szükségünk lehet mentális kapaszkodókra. Fogalmazzuk meg jó előre, miért vágtunk bele a böjtbe. Mi a célunk? Legyen ez mindig a szemünk előtt: tegyünk pár mondatot telefonunk jegyzetei közé, cetlit a zsebünkbe, amelyet bármikor előhúzhatunk. Nagy segítség a meditáció rendszeres gyakorlása és a tudatos jelenlét (mindfulness) is: használjuk az érzékeinket „étkezés” közben, fedezzük fel, milyen íze, illata, állaga van egy-egy fogyasztható ételnek. Ha ránk tör az éhség, ne azt mantrázzuk magunknak: ezt most nem szabad, gondoljunk inkább egy olyan tevékenységre, amely jutalmazó számunkra. Segíthet, ha elképzeljük, hogyan fogjuk érezni magunkat a böjt végén, miben fejlődünk. De támaszkodhatunk másképp is a vizualitásra: tegyünk ki látható helyre egy naptárt, jelöljük, mennyit haladtunk, és tervezzünk be olyan apró jutalmakat, amelyeket várhatunk.

Méregtelenítsünk mozgással   

Böjt másképp – út az áhított egyensúlyig

1. Vásároljunk eggyel kevesebbet: valamit tegyünk vissza a polcra.
2.  Szabaduljunk meg felesleges tárgyainktól: mindennap búcsúzzunk el valamitől, ami már nem szolgál minket. Otthonunk pár hét után átláthatóbb, tisztább lesz.
3.  Információ böjtje: kapcsoljuk le magunkat pár órára, egy-két napra a közösségi médiáról, a hírportálokról. Nehéz feladat, de nyugalom és több emberi kapcsolat lehet a jutalmunk.
4. Mauna: a beszéd böjtje. Hallgassunk többet, tudatosan. Próbáljunk meg kevesebbet szólni és többet figyelni másokra. Kihívás lesz. Egy ideig.
5.  Tudatosan dicsérjünk, amikor reflexből ítélkeznénk, és öleljünk, amikor elkezdünk aggódni.
6. Gondoljuk át, mi az, amire valóban szükségünk van lelki békénk megteremtéséhez.

– A böjt vagy tehermentesítés napjai alatt hatványozottan fontos a testmozgás: testünk átmozgatásával támogatjuk anyagcserénk megfelelő működését, a salakanyagok gyorsabb eltávolítását, és megvédjük izmainkat a leépüléstől – figyelmeztet Dezső Dana, az Ensport sportlabor dietetikusa. – Számításba kell vennünk azonban, hogy szervezetünk ilyenkor másképp gazdálkodik energiáinkkal: míg sok esetben akár meg is tarthatjuk szokásos edzésrutinunkat, gyakoribb és nagyobb erőfeszítést igénylő edzéseink esetében mindenképp érdemes személyi edzőnk mellett egy dietetikussal is konzultálni. 

A húsvéti böjt jellemzően napi több étkezést foglal magába. A sporttevékenység maximálisan kivitelezhető ebben az esetben, hiszen adott a megfelelő napi energiabevitel. Ha húsmentességet választottunk, hasznos lehet szakember segítsége, hogy a növényi alapú étrend mellett megfelelő fehérjebevitelt biztosítsunk a mozgáshoz, izomépítéshez. 

Léböjtkúra esetén az intenzív mozgást célszerű felfüggeszteni, és olyan mozgásformák felé fordulni, amelyek a lelassulást, a magunkkal való kapcsolódást erősítik: ilyenek a nyújtások, a tempós séta a friss levegőn vagy akár egy kutyasétáltatás, a test mellett a lelket is feltöltő tajcsi, jóga. Böjt alatt lehetőség szerint friss levegőn végezzük edzéseinket, hogy tüdőnk és sejtjeink is tisztulhassanak.

Kiemelt kép: Getty Images

Még több egészségmegőrzéssel kapcsolatos cikket olvashat a Nők Lapja Egészség lapszámaiban.