Aki önmagát is képes gyógyítani, az nagy eséllyel tud másoknak is segíteni. Színpadról, kórteremben, mindenféle pódiumról. A Szamárköhögés című film tündéri gyerekszereplőjéből művész, anya és gyógyító ember lett.

Tudom, mindig mindenki ezzel kezdi, ha róla van szó, de muszáj: ő volt a tündéri kislány a Szamárköhögésből. Annamari, aki a filmtörténet legjópofább telefonos jelenetében azt kérte Gizi nénitől, mondja, hogy harminchárom. (Aztán rátette a poént: „Nyald a se..em télen-nyáron!”) Göndör hajú, nagy szemű, nagyszájú, bájos, kotnyeles kislányként gyakorlatilag önmagát kellett játszania a filmben. Dőltek a lámpák, a kamerákat úgy kellett elkapni körülötte, meglehetősen mozgalmassá tette a forgatást. Törőcsik Mari az ölébe ültette, a többi szereplő is szeretgette, egyedül Garas Dezsőtől félt kicsit. 

– Szerette, ahogy játszom, de azt nem, hogy megnehezítem az elevenségemmel a forgatást. Végtelenül maximalista volt. Másokkal is, de elsősorban önmagával. Sok évvel később egyszer beszélgettünk, és meglepve hallgattam, milyen kedves emlékeket őriz rólam. Tőle tanultam, amit a gyerekeimnek is továbbadok, hogy másoktól csak annyit várhatunk el, amennyit magunktól. A felnőtt életemet meghatározza, hogy ilyen nagy formátumú emberek mellett nőttem fel. Sinkovits Imrével, Csákányi Lászlóval, Tolnay Klárival játszhattam. Mellettük alakult ki bennem a munkatudatosság és az alázat. 

Kislány a sámlin

Minden a Bíró utcai művészóvodában kezdődött, ahová Esztert fuvolatanár édesanyja beíratta. Ott mindent kipróbált, szerepelt, játszott, ezért anyukája elvitte a Harlekin Gyermekszínházba. Ott látta meg a már említett film rendezője, Gárdos Péter, és hívta el Annamari szerepére. 

– Még előtte anyukám elkísért a Magyar Rádióba egy verslemez felvételére. Csak sámlira állva értem el a mikrofont. Szia, én vagyok Kárász Eszter a Ponty utcából, mondtam határozottan Szabó Éva szerkesztőnek, és ezzel egy örök barátság kezdődött el. Ő küldött a rádió gyermekstúdiójának felvételijére, ott Varsányi Anikó rendező azt mondta, felvesznek, de szeptemberig meg kell tanulnom olvasni. Egész nyáron gyakoroltam, hatévesen a villamosmegállóktól az utcai feliratokig mindent elolvastam. A következő két évtizedet a rádiónál töltöttem, és ezek az évek életem nagy ajándékai lettek. 

Rádiójátékok, mese- és beszélgetős műsorok következtek, még a Szabó családba is bekerült, és a tinik körében elképesztően népszerű tévésorozatba, a Kölyökidőbe is. Csakhogy az utóbbiból adódó ismertség alaposan felkavarta az életét. Ha negatív karaktert játszott, volt, hogy megdobálták, máskor rajongtak érte, egy formálódó személyiség egyikkel sem tud mit kezdeni. 

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .