Otthon, okosabban – Nyereség hidegben, melegben

Az otthonok okosítása nemcsak a rezsiköltségeket karcsúsíthatja, hanem – mivel így kevesebb energiát használunk föl, és kevesebb szén-dioxidot bocsátunk ki – a környezetet is védi. Milyen megoldásokkal optimalizálhatjuk lakásunk működését, gépészetét?

A lakások, házak energiahatékonyságára már régóta figyelünk, aki épít vagy felújít, az a pénztárcájához mérten igyekszik arra törekedni, hogy otthona rezsije a lehető legalacsonyabb legyen. Ennek fontosságát a jelenlegi válsághelyzet végképp egyértelművé tette. Az energiaköltségek csökkentését az épületek szigetelése mellett az is segítheti, ha okosmegoldásokat építünk be otthonunk gépészetébe. Ezek nem olcsók, de van köztük olyan is, amely pár tízezer forintból megoldható. Erre jó példa a villanybojler időzített működtetése. Ez a berendezés sok villamos energiát fogyaszt, így ha nincs éjszakai áramunk, érdemes időzítővel működtetni. Ezáltal elérhetjük, hogy az esti zuhanyzás után a víz ne melegedjen föl azonnal – hogy aztán a készülék egész nap fölöslegesen tartsa melegen –, csak a következő délután.

Komplexen a legjobb

Ha komolyabb okosítást szeretnénk, akkor fontos, hogy ehhez készüljön terv és energetikai számítás, legyünk tisztában azzal, mekkora otthonunk energiaigénye és hővesztesége. Az okos gépészeti megoldásokat ennek tükrében lehet kiépíteni. Egy ilyen rendszer ideális esetben egymással összehangolva vezérli a világítást, a hőmérséklet-szabályozást, az árnyékolást, a szellőztetést, esetleg még az energetikai eszközöket is.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .