Ennek a történetnek jó lesz a vége. Azért bocsájtom előre, mert a történetek olyan becsapósak, olyan csellel indulnak néha, aztán haladnak bizonytalan irányokba (ahogy az élet), hogy netalán elijesztik maguktól már az elején az embert. Ez hiba. Nem mondom, kicsit úgy közeledik most ez az újév, mint valami fogait csattogtató sárkány. Már élesíti petárdáit – kétélű fegyver, mint mindig.

Az is szilveszter napja volt, amit most elmesélek. Ő az utcán ült, egy padon. Sírt. A nyílt utcai sírás az valahogy más, mint a zárt falak között hulló könnyek. Aki az utcán sír, az vagy bolond, vagy valami olyan széles kétségbeesés örvénylik benne, aminek a test és az utca idegen, hülye szentsége sem szabhat határt. Az utcán sírni más tekintetben – vagy éppen ebben – szabadság. Eszembe jutott, hogy én is sírtam már az utcán nemegyszer, sőt nevettem is magamban, hahotáztam, akkor is bolondnak nézik az embert. Őt is kissé bolondnak nézték a mellette elmenők, már akik észrevették, csak úgy a szemük sarkából, aztán rohantak tovább az újév felé idegesen, boldogan, részegen, józanul, vagy – ki tudja – éppen elnyelve saját könnyeiket, hogy sietve hazavigyék őket, és végre elsírhassák őket a süket falak között.

Észrevettem, hogy a hasa a vékony kabát alatt egészen gömbölyű.

Nekem is volt a hasam ilyen gömbölyű. Az a nő, ott a padon, kicsit én voltam, de hát mind kicsit mind vagyunk, a nagy kérdés, hogy ez mire jogosít és mire kötelez bennünket.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .