Mielőtt arról beszélünk, hogyan lehet a szorongó gyerekek segítségére lenni, szembe kell néznünk valamivel. Azzal a ténnyel, hogy bizony létezik szorongásra való hajlam. Az ilyen gyerekek annak ellenére válnak szorongóvá, hogy különösebb trauma, káros hatás nem érte őket.

Ilyenkor a legtöbbször kiderül, hogy a szülőnek is ugyanúgy izzad a tenyere, hasonlóképpen szorong, mint a gyerek. Sokuknak egy egyszerű rajzos feladatban annyira izzad a kis keze, hogy kísérő lapot kell alá tenni. Ezeknek a gyerekeknek akkor is csorog a kezük, ha éppen a nyári jó és kellemes élményeikről beszélgetünk. 

Ez a velünk született sajátosság már a magzati életben előhangolódik. Ha a kismama tartósan sokat, vagy hosszú ideig valamilyen szorongató élethelyzetben tölti áldott állapotának hónapjait, akkor valószínű, hogy a gyereknek is hajlama lehet az alkati szorongásra. Nem törvényszerű, de lehet. Ma már azt is tudjuk, hogy a magzati életben alakul ki „izzadásmintázatunk”, mely vegetatív (belső szerveinket irányító) idegrendszerünk szabályozása alatt áll. Van, aki a homlokán, van, aki a tenyerén, van, aki a hóna alján, van, aki a lábánál izzad.

De mit kezdjünk a szorongással, és itt most a gyerekeink szorongásával, ha ennyire képes befolyásolni, csökkenteni a teljesítményt?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .