Nyolcadik éve tartják meg számos országban a vashiány napját november 26-án, hogy felhívják a figyelmet a vas fontosságára és a vaspótlás lehetőségeire. Fáradtság, ingerlékenység, hideg végtagok? Jó tisztában lenni a vashiány tüneteivel, hiszen mi, nők különösen veszélyeztetettek vagyunk.

A vas a szervezetünk működéséhez elengedhetetlenül szükséges nyomelem, ami az oxigént szállító hemoglobin és az izmok oxigénellátásáért felelős mioglobin központi alkotórésze. Nélkülözhetetlen sejtjeink energiatermelő folyamataihoz, az enzim- és az idegrendszer működéséhez is.

Vasbevitel természetesen

A férfiaknak napi 1, a nőknek pedig napi 1,5–2 milligramm vasra van szükségük, ám ennek biztosításához mintegy tízszeres mennyiségű, jól hasznosuló táplálékvas bevitelére van szükség. Szervezetünk nem képes vasat előállítani, de ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, akkor elegendő mennyiséghez jutunk hozzá.

Vasszükségletünk jelentős részét fedezni tudjuk vörös húsok (marha- és disznóhús, máj, belsőségek) fogyasztásával, mivel ezek tartalmazzák a könnyen és jól felszívódó, úgynevezett hemvasat. A fehér húsokban (szárnyasok, halak) kevesebb, de szintén jól hasznosuló hemvas található. A növényi eredetű élelmiszerekben ugyancsak van vas, ám ezekből a szervezetünk számára jóval kevesebb hasznosul. 

Jó tudni, hogy nap mint nap – természetes módon – veszítünk is vastartalékunkból a széklettel, a vizelettel, a verejtékkel, a bőr hámlásával vagy a hajhullással.

A vashiány okai

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .