Közös ügyünk: az időjárás – esőben, fagyban, napsütésben

Örülj, ha esik az eső, mert ha nem örülsz, akkor is esik! – tartja a mondás, de kevesen képesek erre a buddhista nyugalomra. Mert mi tudni akarjuk, mikor fog esni az eső, fújni a szél, meddig tart a zimankó. Hivatásos és amatőr meteorológusokat kérdeztünk arról, mennyire bízhatunk népi bölcsességeinkben, és mit tudhatunk ma az időjárásról, amelynek követése mindenkit napról napra lázban tart.

Gyerekként meg voltam róla győződve, hogy csak az angolok meg az öregek beszélnek az időjárásról. Egyszerre tartottam nevetségesnek és végtelenül unalmasnak, hogy valaki hidegről, melegről, szélről, esőről diskurál. Aztán egyszer csak körön belülre kerültem, és ennek nemcsak az az oka, hogy megöregedtem, hanem az is, hogy megváltozott az időjárás és a hozzá való viszonyunk. Először is jóval szélsőségesebb, ennek megfelelően izgalmasabb, fordulatosabb. Másrészt sokkal többet tudunk róla, és akár egész nap figyelhetjük a különböző előrejelzéseket. De vajon ez a tudás mennyire befolyásolja a hétköznapjainkat?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .