Nagymamáink feljegyzéseit nemcsak a ramazurikifli receptje miatt érdemes fellapoznunk, hanem azokért a gyógyító trükkökért is, amiket generációkon keresztül alkalmaztak. Ha nem maradt fenn ilyen a családban, elmerülhetünk az internet bugyraiban is, de legyünk óvatosak! Összegyűjtöttük kedvenc népi gyógymódjainkat, hogy orvosszakértő segítségével járjunk utána, tényleg működnek-e.

Az  emberek évszázadokon át otthon gyógyították beteg családtagjaikat. Azért is, mert az orvosi ellátás sokáig nem volt általánosan elérhető, és mert számos, megfigyelésen alapuló praktika állt rendelkezésre. Ezek egy része pedig a mai napig működik!

– Régebben az emberek tisztában voltak a gyógynövények jótékony hatásaival, pontosan tudták, milyen tünetekre milyen gyógyteát, főzetet, pakolást érdemes alkalmazni – mondja dr. Pácz Alexandra Nóra belgyógyász, kardiológus. – Ez a tudás generációról generáció­ra szállt, de ma sajnos már csak kevesen ismerik ezeket az ügyes praktikákat a városiasodás és a többgenerációs együttélés megszűnése miatt. Manapság már nem igazán van lehetőség a nagyszülők évszázados, hagyományalapú tudásának átadására. Íme néhány évszázados trükk.

1. Torokfertőtlenítésre fokhagyma?

Működik!

A fokhagyma – magas szeléntartalmának köszönhetően – gyulladáscsökkentő, vírusölő hatása közismert, ezért ki­válóan alkalmazható felső légúti megbetegedések esetén.Aprítva, áttörve, mézzel elkeverve fogyasszuk naponta kétszer, háromszor. Inhaláláshoz is használhatjuk. (Bónusz: a fokhagyma magas vérnyomás esetén is kedvező hatással bír.)

2. Száraz torokra sós vizesgargarizálás?

Működik!

A sós víz csökkenti a szárazságérzést, ezáltal az ingerköhögést. Hasonló hatást vált ki a sóval és szódabikarbónával forralt víz gőzének inhalálása is, ami még a kis nyálmirigyek működését is fokozza.

3. Bőrégésre tejföl?

Nem működik!

Logikusnak tűnhet a tejföllel mint hideg matériával hűteni a forró bőrt, és az az elképzelés sem teljesen légből kapott, hogy magas zsírtar­talmával ápolhatja a kiszáradt, égett felületet, szakértőnk mégsem javasolja az égett bőr tejföllel való bekenését. A bőr hűtésére még csak-csak működhet, a tejföl azonban magához a gyógyulási folyamathoz nem járul hozzá.
Az égett bőr tulajdonképpen egy gyulladt felület, jobb, ha kifejezetten égésre kifejlesztett készítményeket használunk rá. Illetve ha van otthon Aloe vera növényünk, a levél nedve gyógyítólag hathat a sérült bőrre. Mint Pácz Alexandra hangsúlyozza, hólyagos égést a fertőződés veszélye miatt mindenképpen orvos lásson el! Addig is hideg vízzel hűtsük az égett területet, és steril lappal fedjük be.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .