Ősszel szívesen ismerkedünk a fák-bokrok terméseivel, és messziről csodáljuk a gombákat. Mi volna, ha legközelebb már úgy figyelnénk a terméseket, hogy azok közül vajon mi ehető? Mert az erdő kincsestár.

Természetesen nem gondoljuk, hogy erdőkben termő növényekkel kiváltható a zöldséges, de érdemes megismerkednünk velük, és rácsodálkoznunk, mi minden van az égig érő fák árnyékában, ami ehető a szedren és a szarvasgombán kívül.

Lábnyomok az erdőben

Bár az őszi erdő is tartogat finomságokat, érdemes minden évszakban felfedezni, és előbb-utóbb tapasztalni fogjuk, hogy nyáron és ősz elején szüretelhető a legtöbb ehető termés. Minél több növényt megismerünk, és megtanuljuk felhasználni, annál büszkébbek leszünk arra, hogy tiszta forrásból származó terméshez jutottunk, aminek nem kellett a fél világot átutaznia, amíg az asztalunkon landolt. Ezáltal kisebb lesz az ökológiai lábnyomunk, és nem mellesleg spórolunk is – mondja Bózsó Gyula, az Északerdő Zrt. műszaki osztályvezetője, szenvedélyes erdész. A szakember hangsúlyozza, hogy ezek a növények az ételeinkben inkább kiegészítőként tudnak funk­cionálni, illetve hogy érdemes behatóbban, szakkönyvekből, internetről is tanulmányozni őket, hiszen mint ahogy a gombák körében, úgy itt is akadnak mérgező fajták. Viszont azt is fontosnak tartja elmondani, hogy a gombáktól sem kell annyira tartani, mint amennyire szokás, de persze a bevizsgáltatásuk kihagyhatatlan.
Jó tudni: fejenként két kiló erdei növény gyűjthető be naponta engedély nélkül.

A legnépszerűbb őszi erdei növények

A pirított bükkmakkmag valójában az erdész szotyija, tény, hogy jó adag türelem szükséges hozzá, hogy miután sikerrel összegyűjtöttünk, meg is pucoljunk és pirítsunk egy zacskó napraforgómagnak megfelelő bükkmakkot. Gazdag telítetlen zsírsavakban, fehérjében, cinkben, vasban. Jó tudni, hogy a száraz termésből bükkmakkliszt is őrölhető, leveléből pedig saláta készülhet. 

Az erdei gyömbérgyökér gyógynövény, és salátafűszernek ajánlják a szakemberek, érdekesség: nem gyömbér-, hanem enyhe szegfűszegillatú – tehát szegfűszeg pótlására is alkalmas. Teát is főzhetünk belőle, jó többek között emésztési panaszokra. 

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .