A fejvakarás oka lehet a tanácstalanság vagy egy rossz szokás, olyan, mint a körömrágás. Felfedezhető a hátterében ápolási hiba, valamilyen rendellenesség, például korpás fejbőr, de a tűrhetetlen viszketést okozhatja akár a fejtetű is. Ezek a panaszok azonban jól kezelhetők.

1. Korpa

A leggyakoribb panasz a száraz fejbőr fokozott hámlása, a korpa, ami felismerhető a ruhán, a vállon megjelenő, könnyen lesöpörhető fehér „pelyhekről”. Okozhatja a szükségesnél gyakoribb hajmosás, rosszul megválasztott hajápolók vagy a fejbőrön elszaporodó gombák. Az erős viszketéssel párosuló vakarózás súlyosabb esetben kipirosodással járó gyulladást jelezhet, a fejbőr kisebesedhet.

TIPP: Sokan nem is tekintik kóros állapotnak, pedig ez a panasz megfelelő samponnal, hajápolókkal jól kezelhető.

2. Zsírosodás

A faggyúmirigy túlműködése fokozhatja a bőr gyulladásos hajlamát, ami a zsíros korpának nevezett elváltozáshoz vezet. Gyakran az áll a hátterében, hogy a fejbőr flórájának összetétele felborul, egy addig békésen ott élő gombaféle túlzottan elszaporodik, és ez vezet a kellemetlen tünetekhez. Egyéb tényezők, például környezeti hatások, stressz, vitaminhiány, tartós betegség is hozzájárulhatnak a panaszok kialakulásához.

TIPP: A legtöbb esetben hatékonyak lehetnek a drogériákban, gyógyszertárakban kapható speciális samponok.

3. Élősködők

Óvodában, iskolában, gyermekközösségekben bármikor megjelenhet a fejtetű. Ez a kizárólag emberi fejbőrön élősködő, szárnyatlan vérszívó nem ugrik, hanem mászik egyik fejről a másikra, elég, ha két buksi összehajol, vagy terjesztheti az élősködőt a sapka, a fésű közös használata is. Szabad szemmel a tetvek alig láthatók, de jelenlétüket a peték (serkék), a vérszívás nyomát jelző vörös foltok és a heves viszketés leleplezik. A hajszálak tövére tapasztott apró, tojás alakú serkéket nem lehet könnyen lesöpörni a hajról, mint a korpát, csak sűrű fogú fésűvel sikerülhet eltávolítani. A gyorsan szaporodó vérszívók a fülek mögötti részen és a tarkón szeretnek megtelepedni, ezeket érdemes ellenőrizni.

TIPP: Jó tudni, hogy a tetvességet nem restellni kell, hanem gondosan kezelni. A korszerű készítmények gyorsan és hatásosan eltávolítják az élősködőket.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .