Hogyan cserélhetjük fáradt, megereszkedett vonásainkat friss és ragyogó külsőre? Változókori bőrápolás és sminktanácsok, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Bőrünk életünk során folyamatosan változik; az évek múlásával csökken a faggyútermelődés, így egyre vékonyabbá, szárazabbá és vízhiányosabbá válik. Általában ötven körül (kinél hamarabb, kinél később), a menopauza hatására jelentősen csökkenhet a szervezet ösztrogénszintje, amitől lelassul az anyagcsere és a bőr megújulóképessége is. A kollagénállomány nagy részét is elveszíthetjük, ami a szövetek megereszkedéséhez és a komolyabb ráncok megjelenéséhez vezet. Nagyon fontos, hogy mindezekre belsőleg is találjunk megoldást étrendváltoztatással, táplálkozáskiegészítőkkel, megfelelő testmozgással, külsőleg pedig tudatosabb ápolással.

Pótoljuk a vizet!

Ha eddig megúsztuk, hogy nem figyeltünk oda a belső és külső vízfogyasztásra, többé nem tehetjük, mert minden láthatóvá válik bőrünkön. Apró vagy mélyebb keresztirányú vonalkák árulkodnak arról, ha bőrünk vízhiányos, de testünkön, különösen a kézfejen és a lábszárakon is szárazságot tapasztalhatunk, akár csak ha egyetlen napig nem figyeltünk oda az elegendő  folyadékbevitelre. Bőrápoló szereinket cseréljük hialuronsavas készítményekre, a lemosóktól a krémekig.

Arcmasszírozás

Ahogy idősödünk, szervezetünkből nehezebben ürülnek ki a felesleges salakanyagok. Masszírozással serkenthetjük ezt a folyamatot. Ehhez használhatunk különböző arcmasszírozó eszközöket a gua sha kőtől az arcrollerekig, amelyeket minden reggel és este érdemes bevetnünk. Így fokozzuk az arc vér- és nyirokkeringését, ez pedig csökkenti például a reggeli ödémát, de nagyon látványos kisimító és feszesítő hatása is van. Mosakodásnál mindig használjunk hideg vizet, ez is segít a duzzadtságot enyhíteni.

Antioxidánsok és ceramid

A bőr védőrétegének nagy részét ceramidok alkotják, amelyek segítenek óvni a bőrt a külső környezeti hatásoktól és megtartani a nedvességét. Az életkor előrehaladtával csökken a ceramidmennyiség, védtelenebbé, szárazabbá, irritálttá válik a bőr. Emellett egyre inkább szükségünk van antioxidánsokra is, mint a C- vagy E-vitamin, amelyek nemcsak semlegesítik a káros szabadgyököket, de a kollagéntermeléshez is elengedhetetlenek.

A reggeli tisztítás után használjunk antioxidáns szérumot, fölé pedig ceramidtartalmú krémet. De ne feledkezzünk meg a fényvédelemről sem, mert az egész évben bőrünket pásztázó UVA-sugarak még tovább ronthatnak a helyzeten, elmélyülő ráncok, pigmentfoltok vagy akár komolyabb bőrproblémák formájában.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .