Nyaralás és kalóriák – Szemléletváltás hosszú távra

A gyerekek kamaszkoruk végére megtanulják, hogy amibe időt és energiát fektetnek, az előbb-utóbb kifizetődik. Életmódváltóinknak ehhez kevesebb időre volt szükségük: négy hónap alatt mindannyian egyértelmű bizonyítékot szereztek, hogy a tudatosság, a tervezés és a kitartás élvezetes eredményt hoz. Ez persze nem jelenti azt, hogy nekik ne kellene a legkülönbözőbb akadályokon átverekedniük magukat.

Finomhangolás

A program felénél arra kértük életmódváltóinkat, hogy ismét vezessenek egy héten át étkezési naplót, pontosan jegyezzék fel, mikor és mennyit ettek, ittak. Nagy-Kónya Rebeka, a Pesti és Budai Magánorvosi Centrum dietetikusa összegzi tapasztalatait.

– A résztvevők hatalmas változáson mentek keresztül. Szinte csak dicséretet tudtam megfogalmazni a táplálkozási naplókat elemezve. Az üdítőt kivétel nélkül lecserélték vízre és cukormentes teára. Sokkal nagyobb mennyiségben fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt, akad olyan, aki előtte szinte semennyi zöldséget nem evett. Főznek, előkészülnek, vagy egészséges ételt rendelnek, és a mindennapjaikban rutinná vált a mozgás. Van, aki különböző edzéseket végez minden nap, mások nagyokat sétálnak. Már csak némi finomhangolásra van szükségük. Felelevenítettünk néhány alapelvet, például hogy a főétkezések mindig legyenek komplettek, azaz tartalmazzanak olyasmit, amiből teljes értékű fehérjéhez jut a szervezet. Ez most különösen fontos, mivel a sportot beépítették a mindennapjaikba, így az izomépülés támogatása érdekében is szükséges a fehérjebevitelre odafigyelni. A hagyományos süteményeket cukormentes desszertekkel helyettesítették, de javaslatomra ezeket inkább friss gyümölcsre, házi túrókrémre cserélték. Ahogy beköszöntött a málna- és barackszezon, sok frissítő recept cserélt gazdát a Facebook-csoportban, például fagyi csak gyümölcsből és joghurtból, zsírszegény, cukormentes gyümölcsleves, túrós pohárkrémek. Volt, akinek javasoltam, hogy részesítse előnyben a friss gyümölcsöket az aszaltakkal szemben, mert utóbbiak több kalóriát tartalmaznak, mint ugyanannyi friss. A gyümölcsök mellé hasznos mandulát, túrót, joghurtot, sajtot enni, mert ezek mind lassítják a szénhidrát felszívódását, jobban és tovább el is telít így a finomság. Pár versenyzőt figyelmeztetni kellett, hogy ne hagyjon ki étkezést. A naplóból egyértelműen kiderült, hogy a kihagyott étkezéseket nagyobb kalóriamennyiség és egyszerű szénhidrátok bevitele követte. De ezek csak apróbb hibák, mert a résztvevők jóval tudatosabbak lettek, már a strandolás, nyaralás, vendégségek idején is átgondolt döntéseket hoznak.

Erről a tudatosságról mesélt Kovácsné Tóth Hajni is a beszámolójában: – A kertünk roskadozik a sárgabaracktól, fügétől, szedertől. Levesek, dzsemek, piték készülnek belőlük. Az édes íztől szinte függővé váltam, és a házi baracklekváros palacsintából képes voltam egyszerre tízet is megenni. Ennek határozottan véget vetettem, a mértéktelen falási rohamokat felváltotta a tudatos táplálkozás. Megtanultam tisztelni a testem, rászánom az időt az étkezésre. Elkészítem a reggelit, tízórait, ebédet, uzsonnát, vacsorát, kiülök a teraszra, megterítek, és a leandereimben gyönyörködve elfogyasztom az ételt. Ezt átélni egészen új örömforrás!

Olcsóbb, mint a gyógyszer

Sokan tartanak attól, hogy az egészséges táplálkozás úri huncutság, és jelentősen többe kerül, mint a hagyományos étkezés. Bánfalvi Mónika ötfős háztartásának megreformálása meggyőző érv lehet a kétkedőknek.

– Környezettudatosabbá váltam az életmódváltás hatására. Egyrészt odafigyelek az ételek minőségére, egyre kevesebb mesterséges anyagot tartalmazó és többszörösen feldolgozott élelmiszert veszek. Másrészt, mivel előre megtervezzük a heti menüt, csak a szükséges hozzávalókat vásárolom meg. A bevásárlás közeledtével maradékos finomságok készülnek, amik újabb ételvariációkat eredményeznek, és hét végére kiürül a hűtő, nem halmozódik fel sok felesleges, megromlott alapanyag. Utánaszámoltam, és nem költünk többet egy héten élelmiszerre, mint a program előtt. Persze az infláció miatt nőnek az árak, de arányaiban nem jellemző a túlköltés.

Az étrenden és a mozgáson túl

A tudatosabb életmód nemcsak azt jelenti, hogy mást esznek és többet sportolnak; versenyzőink az élet egyéb területein is odafigyelnek magukra, és nyitottabbak lettek az újra.

Klajzsovics-Nógrádi Margaréta testileg és lelkileg is egyre jobban van. – Nemrég elmentem a tüdőgondozóba, mivel tavaly covidos voltam, és több hónapig tartott, mire felépültem a tüdőgyulladás után. Bejelentkeztem az egyéves felülvizsgálatra, és még a tavalyi gyógyult állapothoz képest is javult a tüdőkapacitásom. Én ezt a rendszeres sportnak, a sikeres életmódváltásomnak tudom be, és biztos vagyok benne, hogy bár számokban nehezen kimutatható, de a lelkiállapotom is közrejátszik a pozitív változásban.

A diplomás ápolóként dolgozó Tóth Zsuzsanna pontosan tudja, hogy a szűrővizsgálatokon való részvétel mennyire fontos része az életmódváltásnak. – Örülök, hogy a program során volt lehetőségem teljes körű belgyógyászati kivizsgáláson részt venni. Azóta jártam emlőszűrésen, hamarosan a nőgyógyászati szűrővizsgálat következik, és őszre ütemeztem a fogászatot.

Balogh Edit a nyári szünetben számos új tevékenységet kipróbált, a sárkányhajózás és a spinning mellett beiratkozott egy online csikungtanfolyamra, és egyre többet meditál. – A legnagyobb pozitívum, amit az életmódváltásnak köszönhetek, hogy újra felfedeztem önmagam. Az elmúlt időszak mindig másokról szólt: nőként a társamról, anyaként a gyermekeimről, pedagógusként a tanulókról, vezetőként a munkatársakról, szülőkről, fenntartóról, diákokról. Mindig másnak szerettem volna megfelelni. Most újra én kerültem a saját fókuszomba, megtanultam nemet mondani, sok időt fordítok a belső megerősödésemre, új célok megtalálására. Több cikket olvastam arról, mennyire megnövekedett az elhízott iskolások aránya. Tanárként sajnos én is ezt tapasztalom, ezért szeptembertől igyekszem egészséges táplálkozásra és mozgásra kapacitálni a tanítványaimat. Ez csak akkor sikerülhet, ha életformának tekintem mindezeket, és nem „csak” Nők Lapjá-s kihívásnak. Hitelessé kell válnom ahhoz, hogy a diákok elfogadják tőlem az egészséges életmódot hirdető gondolatokat.

Dr. Szabó Andreának a közös online beszélgetések, feladatok során jutott eszébe, hogy korábban mennyire szeretett rajzolni, barkácsolgatni, és úgy döntött, feleleveníti régen elhagyott hobbijait. 

– Kezdek visszaszokni az olvasásra, és a főzés sem csak szükséges feladat, de jó lenne még egy nekem való kreatív hobbi. A rajzolásnak többször nekifutottam, bár az eredmény nem pont az, amit elképzeltem, de a színezők is nagyszerű időtöltést nyújtanak, és közben bármin lehet gondolkodni.

Galéria | 7 kép

Fenntartható életmód

A sikert senkinek nem adják ingyen, sőt néha nehezített terepen kell teljesíteni. Némethné Szűcs Terézia térdproblémákkal küzdött, de beszerzett egy szobabiciklit, és azon gyűjti a kilométereket, amikor csak teheti. Azt gondolhatnánk, hogy egy nyugdíjasnak mindenre van ideje, de hatvanhét évesen is lehet valaki a szendvicsgeneráció tagja.

– Édesanyám a segítségemre szorul – maximálisan megérdemli a törődést –, és az unokáim is most vannak abban a korban, hogy egyrészt szükségük van rám, másrészt most tudom velük kialakítani a szeretetteljes kötődést. Itt volt nálam édesanyám, igyekeztem a kedvére sütni, majd jöttek az unokák, így nem tudtam csak a diétámnak megfelelően főzni, de azért igyekeztem a szénhidrátoktól távol tartani magam.

Dr. Kovács Andreát két éve rákkal diagnosztizálták, eltávolították a mellét, és jelenleg az álláskereséssel is küzd, mert akadnak olyan vezetők, akik ezt a fajta betegséget nem tudják megfelelően kezelni, inkább hátat fordítanak, nehogy bármit is kelljen mondaniuk. A nehézségek ellenére megtalálja, mi az, ami feltölti; volt festő-, könyvrestauráló-, valamint írástanfolyamon, és nagyra értékeli a baráti kapcsolatait.

– Elmentünk egy koncertre többen, és előtte a diétázásról beszélgettünk. Egy barátnőm pajzsmirigyproblémákkal küzd, és ebből fakadóan nehezen adja le a kilókat. A beszélgetés során megjegyezte, látszik rajtam, hogy karcsúbb vagyok, és hogy milyen jó nekem, hogy mellből is tudok fogyni, mert azzal egyből vékonyabbnak látszik az ember. Persze pár másodperc múlva rájött, mit mondott, és szabadkozott, miközben én végtelenül hálás voltam neki, hogy elfelejtkezett a betegségemről, és egyszerűen barátként foglalkozott velem. 

Nagyné Kovács Klaudia napjait több betegség is megkeserítette. – A reflux miatt kevesebb energiám jut a sportra, illetve sajnos a covid is megtalált, így az utóbbi egy hónap vegyesre sikeredett. Egy igazán szuper üdülésen egyedül vettem részt, mentálisan nagyon sokat segített hogy egy kicsit minden szempontból felturbózzam magam. Viszont a családi nyaralásról a covid miatt idő előtt haza kellett jönnünk. Remélem, jobb idők járnak majd, a refluxot szeretném mindenképpen helyrehozni, és ősszel kezdődik a bölcsődei beszoktatás is, amit izgatottan várunk.

 A csapat másik kismamája, Sauerné Varga Júlia megküzdött a csalódottsággal, hogy nem olvadnak róla a kilók olyan gyorsan, ahogy szeretné, de belátta, többre megy a fenntartható életmóddal, mint egy gyors fogyókúrával.

– A családban mindenki ilyenkor ünnepli a szülinapját, úgyhogy sok a grillparti és a tortázás, de ez már nem frusztrál, mert mellette rengeteget sportolok, személyi edzésen veszek részt, futok, kickboxolok. Két új dolog jött az életembe: nőies ruhadarabokat rendelek online, és lelkileg megtisztultam, tisztábban látok. Több az energiám, és ha nagy fogyás még nem is tapasztaltam, sokkal jobb a közérzetem. Nem akarok csúf lenni, csak mert felesleg van rajtam. Egy telt nő is lehet gyönyörű, teszek az alakomért; sporttal, sok vízzel és egészségesebb választásokkal. Nekem ezt megérteni szemléletváltás volt. Szinte egész életemben csúnyának éreztem magam a súlyom miatt, de most először – mikor talán a legmesszebb vagyok az áhított testsúlytól – gondolom úgy, hogy mégis szép lehetek.

Felkészülni a mélypontokra

Sárvári Györgyi, a program pszichológusa azt mondja, manapság különösen nehéz elégedettnek lenni, mert az élet számos területén egészen torz az összehasonlítási alap. 

– A közösségi média félrevisz, mert ott csak azt látjuk, hogy a másik ma is milyen finomat főzött, mennyit futott, milyen gyönyörű helyen nyaralt. Ettől könnyű azt érezni, hogy mindenki jobban teljesít, mint mi, mert a nehézségeket, botlásokat, kudarcokat nem posztolja senki. Nem szabad elfelejteni, hogy a változás nem egy felfelé irányuló, megszakítás nélküli egyenes, sokkal inkább egy spirál, amiben mindig vannak lokális mélypontok. Nem arra kell készülnünk, hogy majd ha egy számmal kisebb ruhát hordunk, majd ha belénk szeret a kiszemelt férfi, majd ha megkapjuk azt a bizonyos állást, vagy le tudunk futni tíz kilométert, akkor megszűnik minden problémánk. Nehézségek mindig lesznek, és ezt nem kalkuláljuk bele a rendszerbe. Az összes mese arról szól, hogy valaki elindul, és sorban jönnek az akadályok, és azokon ő – segítőkkel, varázslattal, a saját erejéből – átküzdi magát. A világ legunalmasabb története lenne az, amelyikben valaki elindul, és minden sikerül neki. Számoljunk azzal, hogy lesznek mélypontok, így van ez az életmódváltással is. Nem mindig sikerül tartani a diétát, néha megáll a súlycsökkenés, nem tudunk annyi edzést kipipálni – a munka, egy betegség, vagy a családi elfoglaltságok miatt –, amennyit elterveztünk. Ez nem jelenti azt, hogy akkor az a nap vagy hét már elveszett, és krémessel kell vigasztalódni, ez csak egy megtorpanás, ami után folytatjuk az utunkat. Kétféle krízis van, az egyik akcidentális, azaz véletlenszerűen jön, erre felkészülni alig lehet. A másik viszont kódolva van az ember folyamatosan változó életébe. Erik H. Erikson pszichoszociális fejlődéselmélete szerint az egymásra épülő korszakok kihívásai, útelágazásai, krízisei az ember életének végéig kitartanak. Jó hír viszont, hogy ha ezekben a próbatételekben helytállunk, olyan eszközökkel gazdagodik a belső erőforrástárunk, amelyek életünk további szakaszában is szolgálatunkra lesznek.

Illusztráció: Getty Images, a fotók a résztvevőktől származnak