Így ne őrüljünk meg szeptemberben! – Stresszmentes iskolakezdés

Az iskolakezdés az év egyik legmegterhelőbb időszaka anyagilag, szellemileg és idegileg is. Egymást érik a szülői értekezletek, folyamatosan új tanszereket kell beszerezni, millió papírt kitölteni, és közben nagyon fontos figyelni a gyerekekre, akik egyszerre izgatottak és aggodalmaskodók a rájuk váró kihívások miatt.

Ha a diák ugyanabba az osztályba, ugyanahhoz a pedagógushoz megy vissza, az iskolakezdés egyszerűbb, ám az elsősöknek, iskolaváltóknak, felsőt kezdőknek és az újdonsült középiskolásoknak jelentősen megváltozik az életük, és erre érdemes felkészülni.

Együtt lenni jó

Az ovisoknak és a kisiskolásoknak nagyon hosszúnak tűnhet a nyári szünet, és ha nem találkoztak a pajtásaikkal a vakáció idején, akkor lehet bennük ezzel kapcsolatban egy kis félelem. Sokat segít, ha szervezünk nekik egy közös délutánt, például a közeli játszótéren. Az osztálytársak szüleivel való kapcsolat is fontos; praktikus, ha van lehetőség az információcserére, és ha a felnőttek jóban vannak, akkor a gyerekek is hamarabb összebarátkoznak.

Vegyünk egy nagy levegőt!

Készüljünk fel arra, hogy ez az időszak bizony embert próbáló lesz, de emlékeztessük magunkat, hogy októberre úgyis az egész család belerázódik az iskolai rendbe és a délutáni programokba. Egyszerűbb a felmerülő nehézségekkel megbirkózni, ha elfogadjuk, hogy a szeptember erről szól, és a saját dolgunkat könnyítjük meg azzal, ha az első pár hétre nem szervezünk családi ünnepséget, vendégséget.

Biztonságból lesz a nyugalom

A nagyobb változások előtt a gyerekek és a szüleik is szoronganak, amit a kapkodás fokozhat, ezért jobb, ha időben beszerezzük a szükséges eszközöket, és rendet teszünk a gyerekszobában. Érdemes listát írni arról, miket kell elintézni és megvásárolni szeptember elsejéig. Ahogy fogynak a megoldandó feladatok, úgy nyugszik meg gyerek és felnőtt egyaránt. A tanulósarok legyen tiszta, rendezett, felesleges papíroktól, régi füzetektől mentes. Ne dobjuk még ki a tavalyi könyveket, egyre több iskola dolgozik tartós tankönyvekkel, amelyeket használat után vissza kell vinni az iskolai könyvtárba. A gyerekek hajlamosak erről megfeledkezni júniusban, ezért érdemes megvárni az évkezdést a szanálással. Sok iskolában a pedagógusok megadják a füzetek, felszerelések listáját az évzárón, vagy elküldik e-mailben, felkerül az iskola honlapjára, amit érdemes augusztusban rendszeresen megnézni. Ellenőrizzük a tornaórákra előírt felszerelést és az ünneplő ruházatot is, nyáron sokat nőnek a gyerekek. A kisiskolásokkal közösen kössük be a füzeteket, hegyezzük ki a ceruzákat, pakoljunk be a tolltartóba, a nagyobbakat vegyük rá ezekre a feladatokra. Mossuk ki a táskát és a tornazsákot, rendszerezzünk az irattartó mappákban, ürítsük ki a fiókokat, polcokat. Ezek az egészen egyszerű tevékenységek fontos részét képezik a lelki ráhangolódásnak.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .