Tari Annamária a pszichológusi rendelőben megélt tapasztalataiból merítve járja körül a legtöbbünket közvetlenül vagy közvetetten érintő lelki kérdéseket. Ezúttal arra keresi a választ, miért nem tud tartós párkapcsolatot kialakítani egy fiatal.

Éva kora harmincas, tétován és halkan beszél arról, hogy magányos. Jó munkája van, csinosnak is érzi magát, mégsem sikeres a párkapcsolatok terén.

Hát, nem is tudom, hogy hol kezdjem… Talán az a legnagyobb probléma az életemben, hogy nincs párkapcsolatom egy ideje.

Mióta van egyedül?

Hát… úgy igaziból még komoly kapcsolatom nem is volt. Már úgy értem, akivel jártunk volna, vagy ilyesmi. Csak szerelmeim voltak.

Abból sem lett kapcsolat?

Áááá… Arról nem is tudtak azok a férfiak. Vagyis lehet, hogy sejtették, de jól titkoltam (kényszeredett mosoly), úgyhogy most az van, hogy otthon ülök hétvégenként, nyáron a szüleimmel megyek még mindig nyaralni, ami a világ cikije, de legalább kimozdulok.

A plátói szerelmekből lehetett volna valami?

Hát… talán. De inkább nem. Tudja, ezek olyan férfiak voltak, vagyis ez hülyeség, a suliban még csak fiúk voltak, szóval mindegyiknek volt valakije. Én csak ábrándoztam róluk. Hogy milyen lenne velük.

És ők közeledtek volna?

Volt olyan is, persze. De én nem kezdek olyannal, akinek van kapcsolata. Mondjuk, arról sokszor gondolkodtam, hogy vajon értem otthagynák-e azt a valakit.

De ez nem történt meg sosem?

Nem. De én amúgy nem olyan lány vagyok, akit könnyen megkaphatnak.

Ez úgy hangzik, mintha azt szeretné látni, hogy megharcolnak önért.

Jó, tudom, hülyén hangzik, de szerintem igenis fontos, hogy érezzem, hogy kellek.

Ahogy erről beszél… mintha biztosra szeretne menni egy párkapcsolati kezdeményezésnél.

Persze! Nekem nem kellenek a csalódások és a fájdalmak! Tudom, hogy nincs garancia, de legalább lássam, hogy harcol értem. Akkor érezhetném, hogy tényleg komolyan akarja.

Kamaszkortól kezdve mindenki próbálgatni kezdi önmagát a párkapcsolat területén. Átéli az első szerelmeket és szakításokat, ez egyfajta felkészülés a felnőttkorra, amikor már ezen tapasztalatait hasznosítani tudja.

Hát akkor én eleve hátrányból indulok! Nekem nincsenek ilyen tapasztalataim, de ettől még tudom, hogy mire vágyom! Boldogságra és biztonságra! Csak épp nem találom

Egyedül maradva

A „már mindenki járt valakivel, csak én nem” állapotot jelző mondat ha tizennégy-tizenöt évesen hangzik el valakinek a szájából, általában elnézően mosolyog mindenki, ugyanezt két-három évvel később már hümmögés és „hát, nem tudom…” mondatok kísérik. Ahogy telnek-múlnak a hónapok és évek, úgy nő általában a szorongás és a stressz mindenkiben, és a „feladat” gigászi méreteket ölt. Ha egy nő a harmincas évei táján párkapcsolati hiánnyal küzd, akkor végképp elönthetik a félelmek attól, hogy reménytelenül egyedül marad.

A fiatal felnőttkor az az életszakasz, amikor már a családalapítás és a gyerekvállalás gondolata lenne központi, és nem az inkább kamaszévekre jellemző rövid kapcsolatok, vagy azok hiánya. Akinek a magánélete ilyen szempontból deficites, vagyis barátságokat kötött, de párkapcsolatot nem, olykor komoly visszahúzódással és távolságtartással reagálhat, ami tovább nehezítheti az ismerkedést. A vágyak és a realitás eltávolodhat egymástól, ami a potenciális partner felé támasztott elvárások számát fogja növelni.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .