Életmódváltóink három hónapja másképp esznek, többet mozognak, jobban figyelnek magukra. Ennyi idő elég ahhoz, hogy másoknak is feltűnjön a változás, és sokan megkérdezik tőlük, mi a titkuk. Titok nincs, de egymást segítő közösség, valamint támogató család, baráti kör, kollektíva van.

Ha valaki nem gyors fogyókúrával tervez, hanem hosszan fenntartható új életmóddal, annak a gondolkodása is megváltozik, a régi beidegződésekre friss szemmel néz, és ha nehézség adódik, nem kifogásokat keres, hanem megoldásokat.

Klajzsovics-Nógrádi Margaréta korábban több divatos diétát kipróbált, mert meggyőzte a hangzatos szlogen vagy a lenyűgöző marketing, de most már tudja, mi az, ami igazán működik. – Fogytam én azoktól is, de amikor az ember lánya eléri az álomsúlyt, utána már nem diétázik, eszik mindent. Mivel korábban senki nem tanított meg a helyes étkezésre, ismét hízásnak indultam, ez a jojóeffektus. Amióta életmódot váltottam, már nemcsak diétázom, hanem egy teljes életen át fenntartható állapotot hozok létre. Az egész lényege a rendszer és a tudatosság, amivel mostanra nagyon jó barátságot kötöttem, és szerencsére van is eredménye.

A kánikula mindenkit próbára tesz, de versenyzőink nem hagyják magukat. Némethné Szűcs Terézia napközben nem kívánkozik ki a szabadba, ezért sétára és a lakóparkban lévő szabadtéri „felnőtt játékokra”, vagyis edzőgépekre csak késő délután kerít időt. A melegben Terézia a strandot is célba vette, két barátnőjével egy közeli fürdőben hűsöltek, és meglepte, milyen sokat lehet úszni még az ő „kényelmes csigatempójában” is.

Három hónapja tart a program, Balogh Edit pedig egyre jobban és jobban élvezi. – Eljutottam végre arra a szintre, hogy merek segítséget kérni másoktól. Élethelyzeti válságomhoz segítségül hívtam egy régi ismerősömet, aki emberierőforrás-tanácsadó, közösen próbáljuk meg kibogozni az összegabalyodott életfonalamat. Visszatértem az edzőterembe, ahol remek segítőre találtam. Egy régi tanítványom anyukája lett a személyi edzőm, és szerintem még annál is több, a példaképem és a barátnőm. Tapintatosan, de határozottan terel a helyes útra, elnézi, ha a gyakorlatokból elcsalok párat, cserébe keményebb, összetettebb feladatokat talál ki. A sok mozgásnak és a diétának köszönhetően egyre energikusabb vagyok.

Negyed év alatt több versenyző eljutott oda, hogy a testmozgás nem büntetés számukra, hanem szórakozás.

Bánfalvi Mónikának például rengeteget segít a stressz levezetésében. – Gyakran egy-egy nehéz helyzetben egyszerűen nekiállok tornázni, ami átlendít a holtponton, és tisztábban tudok gondolkodni. Gyerekkoromban stresszforrásnak tekintettem a sportot, a tornaórát. Duci voltam, lassan futottam, ügyetlenkedtem. Ezt mára levetkőztem. És bár a telefonalkalmazás szerint többnyire túl lassú tempóban futok, abszolút nem érdekel, mert ezek az órák minden héten továbbvisznek az életmódváltás lelki útján.

Nagyné Kovács Klaudia egy vírusos megbetegedés miatt kénytelen volt lemondani a futásról pár napra, ekkor vette észre, hogy a sport mennyivel többet jelent már számára egyszerű testmozgásnál. – Lelkileg kicsit megviselt, hogy nem tudtam sportolni, mert az énidőre csak az esti tornák, illetve futások alkalmával volt lehetőségem. Az életmódváltó program előtt nem mozogtam, de mára beépítettem a mindennapjaimba, így most olyan volt, mintha duplán megfosztottak volna önmagamtól.

Galéria | 4 kép

Családban marad

Tóth Zsuzsi a csapat zárt Facebook-csoportjában örömmel osztotta meg velünk, hogy a nagyfiai – akiket a járványhelyzet óta egyszerűen nem lehetett kimozdítani – egyik napról a másikra felásták a kertet. – Hihetetlen, de hatással volt rájuk az én példám. Ez számomra most nagyobb öröm, mint a saját életmódváltásom. Azóta is folytatják a kertművelést, ültetnek, locsolnak, gyomlálnak. Végre szabad levegőn töltik az idejük egy részét.

Nagyné Kovács Klaudia és férje egymást inspirálják, gyakran járnak együtt mozogni. – Kifejezetten élvezzük, hogy kis családunk sokkal sportosabb, egészségesebb, és klassz mintát adunk a fiunknak. Minden nap szakítunk időt arra is, hogy őt is megmozgassuk, egy jó sétával, biciklizéssel, labdázással vagy focival. Még csak két és fél éves, de sok felnőtt megirigyelheti a cuki izmos vádliját!

Bánfalvi Mónika nagyon örült, amikor a férje a maga tempójában csatlakozott hozzá. – Már jó ideje küzd magas vérnyomással. Jelenleg rendszeresen fut és biciklizik, ami pedig az étkezést illeti, gyakran ugyanazt esszük. Két hete szólt, hogy egy ideje mintha normalizálódna a vérnyomása és a pulzusszáma. Nem is tudom szavakba önteni, mennyire megörültem! Azt hiszem, a lendületemmel motiváltam őt, az ő eredményei viszont engem motiválnak. Az, hogy most ezt együtt csináljuk végig, a házasságunkra is jó hatással van. Az elmúlt tizenhárom év a gyereknevelésről szólt, és nem volt sétagalopp. Most mintha kezdene több időnk lenni egymásra. Emellett a nagyszülők támogatása is fontos. Anyósom mindig rákérdez, mit főzzön, édesapám igazi ínyenc, így nyitott a változásokra, apósom pedig számontartja, melyik újságban vagyok benne.

A csapat megtart

Kovácsné Tóth Hajni úgy véli, önmagáért tenni jó dolog, de a közösségi oldalaknak hála azt is megéli, másokra milyen hatással van. – Naponta kapok ilyen üzeneteket: „Ezt le kell írnom. Leesett az állam a képtől, amit ma feltettél. Minden elismerésem a tiéd azért, amit véghez vittél, viszel. Jó lenne követni a példád. Jól nézel ki. Irigy vagyok, de nem rosszindulatból.” Vagy egy másik: „Gratulálok nagyon jól nézel ki! Csak egy kérdés: hol sikerült olyan fürdőruhát venned, ami ilyen magasra feljön és takarja a pocakot? Mert én ilyet kergetek, de nem találok. Igaz, neked már nem is kell! Büszke lehetsz, te egyre csak fiatalodsz!” Július elején a szülővárosomban egészségnapot tartottak, ahová meghívtak a szervezők, hogy meséljek arról, milyen eredményeket érek el odafigyeléssel, életmódváltással, mindenféle porok, tabletták nélkül. Ez óriási megtiszteltetés nekem.

Dr. Szabó Andrea az elmúlt hónapban kicsit megtorpant, úgy érzi, ha nem lenne a csapat, esélyes, hogy már feladta volna, de a többiek lelkesedése, a beszélgetések, beszámolók őt is felrázzák.

Tóth Zsuzsinak is az életmódváltós csoport adja a legtöbbet. – Mindig figyelemmel kísérem a lányok posztjait. Engem például nagyon motivál, hogy Gréti sokat főz és egészséges ételeket készít. Bár sok időm továbbra sincs, az új dolgokat, recepteket imádom kipróbálni. Jó érzés volt, mikor a dietetikusunk, Rebeka és Hajni is elkészített egy általam feltett fogást. Ez nagyon jólesik és lelkesít.

Dr. Kovács Andrea is hisz a közösség erejében. – Szerencsésnek tartom magam, mert több csapatnak vagyok a része, az egyik legfontosabb az, amelyiknek tagjaival 2020 szeptemberében ismerkedtünk meg az egyik kórház onkológiai osztályán. Mi öten azóta is támogatjuk egymást. Az egyikünket épp ma operálják, neki már lesz melle, nagyon szorítunk! Egyébként pont ő az egyik példaképem, azért is, mert a műtétre tíz kilót fogyott.

Sauerné Varga Júliát régi barátnői is támogatják, ők azért vágtak bele komolyabban az életmódváltásba, mert Juli most tényleg elkötelezte magát. – Csetelni szoktunk, leginkább a stresszes élethelyzeteinket osztjuk meg, amikor érzelmi evés veszélye fenyeget. Mesélek nekik arról, milyen jó a mentális munka is, amit Györgyi, a pszichológus diktál, hogy elkezdtük feldolgozni a traumáinkat is, kibeszélni a gyerekkori sérelmeinkből fakadó hibásan rögzült szokásainkat. Hálás vagyok a családomnak, és főleg a férjemnek: felfogadtam egészség-mentoromnak. Megbeszéljük, ha épp ki vagyok bukva, és édességbe fojtanám a fáradtságom, vagy ha egész nap feküdnék, mert kikészültem. Addig simogatja a hátam, amíg kell, hogy felöltözzek, és lemenjünk sétálni.

Ne legyél Rambo!

Sárvári Györgyi pszichológus rengeteget tesz azért, hogy a résztvevők lelkileg is stabilan állják a sarat akkor, amikor az életmódváltás kihívásokkal jár. Mert bizony a lelkes kezdés után jönnek az átlagos hétköznapok és az embert próbáló időszakok. Ilyenkor óriási erőt ad a közvetlen környezet támogatása vagy a sorstársak biztatása.

– David Morrell 1972-es Első vér című regényéből készült tíz évvel később a világsikert aratott Rambo filmek első része – meséli a pszichológus. – Én nagyon sokat példálózom a háborús veterán történetével. Mindenki úgy ismeri Rambót, mint a magányos dzsungelharcost, aki az összes akadályon egyedül küzdi át magát. Csakhogy a regény és eredetileg a film végén is meghalt a főhős, ám ez a tesztközönségnek nem tetszett, ezért újraforgatták, így élte túl Rambo a megpróbáltatásokat. Az író, akinek az apja is katonaként szolgált, tökéletesen tisztában volt azzal, hogy egy ilyen magányos farkas nem életképes. Valaki, akinek nincsenek társai, és képtelen kapcsolódni, az lehet bármilyen izmos és tapasztalt, nem tud a végtelenségig kitartani. Csak Hollywoodban történhet meg, hogy egy magának való hős minden problémát képes egyedül megoldani. Mi is szurkolunk, hogy sikerüljön neki, de a való világban az eredményekhez és a túléléshez muszáj kapcsolódni, kell legalább egyvalaki, aki hisz bennem, akire támaszkodhatok.

Illusztráció: Getty Images, A fotók a résztvevőktől származnak