Pihenés, egészségmegőrzés, kultúra és gasztronómia. Az ország délkeleti szegletének igazi gyöngyszeme Gyula, amely nemcsak csodás gyógyfürdőt rejt, hanem megannyi látnivalót, ráadásul sétatávon belül. Mit nézzünk meg Békés megye második legnépesebb városában?

Jellegzetes illatáról, sárgás-barnás színéről Gyula termálvizét az is egyből ismerősnek érzi, aki évtizedekkel korábban fordult csak meg a fürdővárosban, aki pedig soha nem volt ott, annak is azonnal bevésődnek az érzékszerveibe ezek a karakteres jegyek. A fürdőkultúra a török időkben virágzott föl, azóta pedig – leszámítva a történelem vészterhesebb időszakait – megállás nélkül fejlődik. Az első gyulai kút termálvizét hivatalosan 1968-ban nyilvánították gyógyvízzé, három évre rá pedig a fürdő is megkapta a gyógyfürdő minősítést. Ma már komoly wellnessrészleg és gyerek-víziparadicsom, kültéri szaunapark, illetve beltéri szaunakert is várja a vendégeket A családi élményfürdő 2013-ban nyitotta meg kapuit, így ide gyerekekkel, unokákkal is bátran el lehet látogatni.

Lépésre a fürdőtől

Aki több napra érkezik Gyulára, annak a fürdő környékét is érdemes föltérképeznie. Rögtön a tőszomszédságában áll például a vár: az erőd – mivel az Alföldön a kő beszerzése problémás lett volna – olyan téglából épült, amelyet a Körösök agyagjából égettek. Bár nem áll magaslaton, fontos funkciót töltött be, a 16. század második felében Eger és Szigetvár mellett az ország három legerősebb végvárának egyike volt.

Megcsodálni persze nem csak a különleges építési mód miatt érdemes ezt az erődítményt, hanem kiállítótermei miatt is. Ezek hűen mutatják be az erőd egykori várbörtönét, éléstárát és sütőházát, kovács- és fazekasműhelyét, borozógalériáját és kápolnáját. Az emeleti szint már a fegyvertár és az alabárdos terem, a lovagterem, a várúrnői, várúri és várnagyi lakosztályok világába enged betekintést – itt aztán szárnyalhat a látogatók képzelete! A várból távozva érdemes egy sétát tenni a közvetlenül mellette fekvő csónakázótó körül is.

A kastély titkai

Az Almásy-kastély megtekintése időigényesebb, ide célszerű inkább a pihenés másnapján ellátogatni. A nagy múltú épület házasság révén került az Almásy család birtokába, a második világháború után pedig államosították. Az átvett kastélyban először szakmunkásképzőt, ápolónőképző szakiskolát és kollégiumot működtettek, majd csecsemőotthont létesítettek benne, az 1960-as években parkjában termálfürdőt is kialakítottak. Az épületet a kilencvenes években fokozatosan kiürítették, elhanyagolták, de ennek mára nyoma sincs: felújítását hat éve fejezték be, az épület díjat is nyert.

A kastély nemcsak külsőleg csodaszép, hanem belső tereiben is remek kiállítások tekinthetők meg, az állandó tárlatok – sok egyéb mellett – az egykori lakók mindennapjaiba adnak izgalmas betekintést, ráadásul nem csupán a főurakéba, hanem a személyzetébe is. Külön érdekesség, hogy mivel a kastély berendezési tárgyai 1945 után eltűntek, a kiállítás készítői úgy döntöttek, a másolatok mellett interaktív eszközökkel, izgalmas játékokkal és jó ötletekkel is megtöltik a teret. A modern technika segítségével kipróbálhatjuk, miként mutat rajtunk egy-egy korabeli viselet. A toronykilátóból gyönyörű panoráma nyílik a Szigeterődre, a gyulai várra, magára a kastélyra és annak egykori kertjére is.

Galéria | 4 kép

Gyula kincsei – túl a gyógyvízen

Gyula kincsei – túl a gyógyvízen

Fotó megosztása:

Főszerepben a hentesek

Az Almásy-kastélytól nagyjából félórányi sétával el lehet jutni a Gyulai Kolbász Múzeumba is, ahol a látogatás szintén felér egy időutazással. Itt a muzeológia legmodernebb eszközei nincsenek jelen, de a bekopogó turista pár percen belül élményszerű tárlatvezetésben részesül (az egyéni látogatók az Almásy-kastélyban is kérhetnek ingyenes vezetést, de csak napi három fix időpontban). A kolbászmúzeum gyűjteménye az 1860-as évektől kezdődően mutatja be az iparág fejlődését, láthatók benne egészen régi eszközök, például kézi perzselők és forrázóteknők képeken, fizikai valójukban pedig fölsorakoznak az 1930-as évek kisipari gépei is. Megtekinthetők olyan tablók is, amelyek a hentesmesterek életébe, munkájába, általában a húsfeldolgozás fejlődésébe engednek betekintést. A múzeumban rendezvényterem is van, ahol a kiállítás megtekintését követően mini kolbászkóstolót tartanak, a finomságokból pedig vásárolni is lehet.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .