Az életmódváltók első találkozóján szinte azonnal világos lett, hogy a fejlődéshez nemcsak a mozgáson és az étrenden kell változtatni, hanem azon is, hogy a résztvevők miképp gondolnak saját magukra. Azóta eltelt két hónap, és kiderült, egy támogató közösség akár évtizedes berögzüléseket is képes jó irányba fordítani.

Rutint kialakítani időbe telik, kell hozzá elszántság, kitartás, de ha az új szokás élvezetes, akkor mindennapi jutalmat jelent.

– Jobban alszom és sokkal energikusabb vagyok – meséli Nagyné Kovács Klaudia. – Szinte egész nap az estét várom, mert akkor kezdődik a nap énidős része. Hetente négyszer futok és kétszer biciklizem vagy aerobikozom. Sokszor a kisfiam is teker mellettünk, vagy fut, amennyit bír. Neki már természetes lesz a sport szeretete, ami nekem sajnos gyerekkoromban nem adatott meg. A szüleim mindig azt mondták, hogy a tanulás az első; a mozgás soha nem volt igazán része a mindennapjaimnak, de ez az elmúlt két hónapban teljesen megváltozott. Hálás vagyok, mert én a gyerekemnek már azt az életszemléletet tudom átadni, hogy a sport és az iskola lehet egyensúlyban.

Az életmódváltók mindegyike igyekszik új sportokkal megismerkedni, az egyik túrázik, a másik fut, úszik, evez, tornázik, táncol, jógázik. Az új tevékenységek mind segítenek, hogy másképp nézzenek magukra.

– A községünkben van egy kis ékszerdoboz uszoda, ahol két éve nem jártam, pedig gyalog öt perc séta – mondja Kovácsné Tóth Hajni. – Gondoltam, itt az idő a nappaliban lévő szobabicajt valami természetközeli sportra cserélni. Fürdőruhát húztam, és leúsztam egy óra alatt ezer métert. Van még mit javítani, de a jóleső izomláz a karjaimban azt mutatja, jó döntés volt! Heti háromszor kint vagyok a vízben, és egyet tudok: már nem árral szemben úszom! Végre nem a kanapén ülök, az önsajnálat mocsarában, hanem a mozgással is úgy érzem, hogy élek!

A rendszeres sportnak más előnyei is vannak, Tóth Zsuzsinak például a klimax és a pajzsmirigy-alulműködés mellett is sikerült már három kilótól megszabadulnia, és sokat javult az alvásminősége, kipihentebben ébred és energikusabb napközben. Némethné Szűcs Teréz nyitottabbá vált az új ismeretségekre, és kiránduláskor találkozott egy kedves, aktív hölggyel, akivel igazi jó barátnők lettek. Dr. Kovács Andreának soha nem voltak gondjai az önmegvalósítással, de az elmúlt időszak is erősítette azt a meggyőződését, hogy a kreatív tevékenységek mennyire feltöltik. Nemrég például könyvrestaurálási workshopon vett részt: az egyik kedvenc mesekönyvét varázsolta szinte újjá.

Az első sikerek

„Ideje van a sírásnak és ideje a nevetésnek; ideje a jajgatásnak és ideje a szökdelésnek” – olvashatjuk a Bibliában. És bizony ideje van az örömnek, az elégedettségnek is. Bánfalvi Mónika korábban fáradtan nyomta a pedált, most már időnként száguldozik a biciklin! A munkából hazafelé menet fel tud menni a dombon, és olyankor tudja, hogy ez szükséges az élet nehézségeivel, a kihívásokkal való megküzdéshez. Balogh Edit megtanult sárkányhajózni, és minden napot élvez a vízen, a csodálatos naplementéket, a vidám partra szállásokat, a kemény evezéseket, a jó hangulatú beszélgetéseket.

– A sárkányhajózásnak köszönhetően egy bakancslistás álmomat is valóra váltottam, a barátaimmal beneveztünk a Vogalongára, és pünkösdkor Velence csatornáin versenyeztünk. Az étrendemet sporttal támogatom. Imádom a spinninget. Egy óra tekerés a kedvenc zenéimet bömböltetve méltó zárása a napjaimnak. Feszültséglevezetésként jól bevált még egy kis esti séta a barátnőmmel vagy Béres Alexandra videói. Remélem, hamarosan úgy tudok majd mosolyogni egy-egy gyakorlat közben, mint ő. Hálás vagyok, hogy példát mutat, és támogat a lelkesedésével. Igaz, még csak mínusz két kilónál tartok, de sokkal energikusabb vagyok, kevésbé fáradok el a nap végére, elmúlt a vállfájásom, és sokkal több dolog fér bele egy-egy napomba, mint az életmódváltás előtt. Azt hiszem, néha már élvezem az új életem, és ez nálam nagyon nagy dolog.

Önreflexió

Klajzsovics-Nógrádi Margaréta némi előnye tett szert a többiekkel szemben, mert ő már januárban elkezdte az életmódváltást, és tizennégy kilótól szabadult meg. Azt mondja, a legjobban azt bánja, hogy nem vágott bele sokkal korábban. Az ember folyton vár, hogy majd a következő hétfőn nekilát, de ha eljön a hétfő, mindig jönnek az új kifogások, és ebből a körforgásból nehéz szabadulni. Ha valami nehezebben megy, végiggondolja, vajon mindent megtesz-e, vagy csak nyavalyog, és jellemzően arra jut, hogy inkább végigcsinálja, és akkor nyugodt maradhat a lelkiismerete. A program minden versenyző számára remek alkalmat adott arra, hogy kicsit magukra, magukba nézzenek. Bánfalvi Mónika például kíváncsian várta, mit fognak szólni az ismerősei, ha meglátják a Nők Lapjában.

– Mikor megjelent az újság, sokan gratuláltak, bátorítottak és kérdezgettek. Egy kérdés megmaradt bennem: „Miért jelentkeztél? Hiszen mindig mosolyogsz.” Amikor elmesélem a történetem, kiderül, milyen sokan küzdenek hasonló problémával. Mennyien elnyomják az érzéseiket, vagy evésbe fojtják a fájdalmukat. Talán tudok segíteni azzal, hogy felvállalom a történetemet. Most kezdek újra önmagam lenni, és közben tanulom azokat az érzéseimet kezelni, amik a túlevéshez vezettek. Rá kellett jönnöm, hogy a stresszes szituációkban elnyomtam vagy kerültem a negatív érzelmeket. Gyorsan túl akartam lenni rajtuk, és önjutalmazással próbáltam könnyíteni a helyzeten. Nehéz szituációk, konfliktusok, megoldandó problémák mindig lesznek, ezért úgy döntöttem, szembenézek velük. Az elmúlt időszak igazi lelki utazás volt. Figyeltem magam. Rengeteg érzelem tud az emberben lejátszódni, az örömtől, lelkesedéstől kezdve az aggódáson át a csalódottságig. Azzal, hogy nem nyomtam el magam szénhidráttal, sokkal tisztábban tudtam átgondolni a dolgaimat, adtam időt magamnak még akkor is, ha kellemetlenül éreztem magam, vagy kudarcnak éltem meg, ahogy kiálltam magamért. Még az út elején járok. Meg kell tanulnom sokkal ügyesebben képviselni a gondolataimat, kevésbé kétségbeesni egy adott helyzetben, meghúzni a határaimat. De azzal, hogy nem az evésbe menekülök, már megtettem az első lépést a fejlődés útján.

Galéria | 5 kép

Az elmúlt két hónapban rájöttem, hogy…

– a türelem a legnagyobb erény, amit muszáj magamévá tennem, különben soha nem fog sikerülni lefogyni! Mindig csak azt néztem, hogy húsz kilót kell leadni, és ha fél év alatt nem jön össze, akkor soha nem fog. Az életmódváltó társaktól megtanultam, hogy apró lépésekre kell építeni és hosszú távon illik tervezni. Ez tényleg egy kaland, amibe belefér, hogy hibázunk, de tovább kell haladni, lassan, de biztosan! (Sauerné Varga Júlia)

– valóban arra van időm, amire szánok. (Nagyné Kovács Klaudia)

– az életmódváltásom csak akkor válhat teljessé, ha rendezem azokat a lelki folyamatokat, amelyek a stresszevéshez vezetnek. (Bánfalvi Mónika)

– nincs lehetetlen feladat számomra. Képes vagyok mindenre, ha akarom. (Balogh Edit)

– még nagyobb elszántsággal kell haladnom a célom felé (fogyás, testi erősítés), mégpedig úgy, hogy meg kell találnom a széles kínálatból az én utamat. (Némethné Szűcs Teréz)

– sokkal, de sokkal jobb így, tudatosan élem az életem. Már ez alatt az idő alatt is sok pozitív élmény ért, és elindultam a jó úton. Kinyílt a világ, többet vagyok szabad levegőn, gyakrabban kirándulunk. (Tóth Zsuzsanna)

– a hivatásom és a személyiségem miatt mindig másokat helyeztem magam elé, sose tettem semmit önmagamért. Gyűlöltem a testem, de most már tudom, hogy igenis szerethető vagyok! (Kovácsné Tóth Hajni)

– nem fog olyan könnyen menni a diéta, életmódváltás, mint korábban, a műtétem és a menopauza előtt. Sokkal kevesebb mozgásforma megengedett, és nagyobb a stresszfaktorom is. Ami rengeteget segít, az a zene. És itt nem csak a koncertekre gondolok (bár egy Péterfy Bori-koncert felér egy lelki tuninggal), hanem hogy gyalogláskor átlendít a mélyponton a vidám, motiváló zene, sokkal kevésbé érzem a fáradtságot. (Dr. Kovács Andrea)

– csapatban életmódot váltani sokkal inspirálóbb. Az egészben van valami tűz. Amikor belépek a Facebookra, már nem az ismerőseimre vagyok kíváncsi, hanem a csapatra, oda töltöm fel a konyhai remekműveimet, és beszélgetünk a lányokkal. Minden és mindenki érdekel, olyan jó fejek, kedvesek, és rengeteg támaszt nyújtunk egymásnak. Ők az én kis második családom. (Klajzsovics-Nógrádi Margaréta)

– nem kell ugyan, hogy fájjon, de azért a változáshoz bele kell adni időt, energiát, figyelmet, kitartást, lelkesedést! (Dr. Szabó Andrea)

 

Ha lendületre, motivációra vágytok, csatlakozzatok Ti is online a Nők Lapja Életmódváltó kihívásaihoz, ahol értékes nyeremények is várnak rátok: eletmodvalto.noklapja.hu/

Ha pedig mindeközben szeretnétek egy összetartó, támogató közösséghez is tartozni, lépjetek be a Nők Lapja Életmódváltó Facebook-csoportba!

Fotó: Getty Images, a fotók a résztvevőktől származnak