Az Andrássy út, még inkább egész Budapest, sőt az ország ékessége az Operaház. Nemcsak a zene, de a képzőművészet otthona is, és tanúskodik a mesterségüket művészi fokon űző iparosok tudásáról is. A felújítást megtervező és levezénylő építésszel, Zoboki Gáborral jártuk végig a házat.

A főbejáratnál állunk, a csendesnek nem mondható Andrássy úton. Zoboki Gábor javasolta, hogy induljunk innen, mert az Operaház történetét leginkább itt, a Millenniumi emlékműig vezető, szépséges épületek szegélyezte egykori Sugárúton lehet megérteni. Alattunk a kontinens első földalattija jár. 1884-ben, amikor Budapest talán legszebb középülete megépült, már enyhült az osztrák szorítás, megmutatkozhatott a hazaszeretet, még a magyarokra jellemző rebellió szelleme is. A kiegyezés utáni korszak lendülete, iparkodása, mesterségbeli tudása, nagy ambíciói és nagy lehetőségei építették meg a magyar fővárost mindössze néhány évtized alatt. Mert az építészet nem csupán terv, anyaghasználat és kivitelezés, de szellem és korszellem megtestesülése is.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .