Mint egy irányítótorony: miért fontos a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy picike szerv, két lebenye alig tapintható a nyak elülső részén, szerepe viszont kulcsfontosságú. Miért elengedhetetlen, hogy megfelelően működjön ez a hormontermelő mirigy, és mit okozhat, ha megbetegszik?

Ha nincs vele gond, pajzsmirigyünk csöndben teszi a dolgát, föl sem merül bennünk, hogy tevékenysége mennyire szerteágazó. Pedig hormonjai testünkre és lelkünkre egyaránt hatással vannak, kevés az olyan szerv, amelynek működésébe ne szólnának bele. Még a memóriát is befolyásolják, és a látáshoz is közük van. Tehát nem csak a hízás és a fogyás jelezheti, ha hiány vagy többlet mutatkozik belőlük.

– A pajzsmirigy működése kihat a teljes szervezetre, hormonjai elengedhetetlenek ahhoz, hogy rendben legyen az általános anyagcsere, a szívritmus és a vérnyomás szabályozása, a vér koleszterinszintje, a csontok és az izmok anyagcseréje. Hatással van a T3 és a T4 hormon a bélműködésre és az emésztésre, a verejtékképződésre is. Szerepet játszanak a pajzsmirigyhormonok az agyműködésben, például ha szintjük a kelleténél alacsonyabb, lassabbá válik a gondolkodás. Befolyásolják ezek a hormonok a hangulati életet is, az alulműködés emelheti például a depresszió rizikóját – mondja dr. Koppány Viktória endokrinológus szakorvos.

Nőként fontosabb

Elégtelen pajzsmirigyműködésnél zavart szenvedhet a női nemi működés is, borulhat a menstruációs ciklus, csökkenhet a libidó. Mivel az ilyen betegségek a peteérést is gátolhatják, a hormonszint ellenőrzése, rendezése elengedhetetlen, ha valaki babát tervez. Kulcsfontosságú a T3 és a T4 szintje a várandósság idején is, ha ugyanis az édesanyának nem működik jól a pajzsmirigye, vetélés vagy halvaszületés is előfordulhat.

Bár ma már ez nem gyakori, a pajzsmirigy alulműködésének a baba elvesztésén túl is lehet drámai következménye. Ha ugyanis a kicsi az anyaméhen belül nem kap elég pajzsmirigyhormont, súlyos szellemi károsodás – ezt hívják kreténizmusnak – is kialakulhat nála. Ezenkívül kancsal és süketnéma, törpenövésű is lehet. Enyhébb esetben csak a fejlődése marad el a kortársakétól, a szellemi képességei lesznek gyengébbek. Mivel a pajzsmirigyhormonok a gyerekek agynövekedésére, szellemi képességeinek fejlődésére általában is hatással vannak, a megfelelő szint a későbbi években is fontos.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .