Öngondoskodó Vénuszok – Fogyókúrázhatnak-e a testpozitív sztárok?

A plus size hírességekre éppen akkora nyomás nehezedik, mint azokra a kollégáikra, akik minden erejükkel a 21. század szépségideáljának igyekeznek megfelelni. A társadalom megköveteli tőlük, hogy zászlajukra tűzzék a testpozitivitás eszméjét, és egy személyben képviseljék a molett test elfogadhatóságát és láthatóságát. Ráadásul sok esetben a szakmájukban is könnyebben érvényesülnek, ha megőrzik ikonikus alkatukat. A feléjük irányuló elvárásokra azonban könnyen rámehet testi-lelki egészségük.

A body positivity, magyarul testpozitivitás mozgalma a 2010-es évek elején kezdett teret hódítani. Elsősorban a gömbölyded idomokkal rendelkezők csoportja mellett állt ki, mára valamelyest átalakult, és arra törekszik, hogy normálisnak kiáltson ki minden testet, ami eltér a szépségideáltól. Az irányzatot mégis sokat támadják, kritikusai szerint a túlsúlyhoz vezető, egészségtelen életmódot népszerűsíti, mindeközben a testpozitivitás legszélsőségesebb aktivistái a fogyókúrát missziójuk egyértelmű elárulásának tekintik. Pedig a mozgalom valójában nem utasítja el az életmódváltásra irányuló törekvéseket, mi több, akár a diétát is támogatja, ha az az egyén fizikai és mentális jólétének javára, nem pedig egy eszménykép hajszolásáért történik.

Az elmúlt években egyre több sztár jött rá, hogy hiába próbálja görcsösen elfogadni a túlsúlyát vagy vág bele kíméletlen fogyókúrákba, csak akkor érezheti jól magát a bőrében és képviselheti hitelesen az elfogadást, ha ez egészségét helyezi előtérbe.  

Stresszkilók

Az ötvenöt éves Janet Jackson talán még sosem volt olyan jó formában, mint az utóbbi években. A róla készült képeken széles mosoly ül az arcán, természetesen hullámos haja a vállára omlik, és büszkén vállalja szélsőségektől távol álló alakját. A popikon hosszú utat járt be, hogy végre elmondhassa, köszöni szépen, tökéletesen elégedett önmagával.

Jackson már gyerekként szembesült a zeneipar kegyetlen elvárásaival. – Nem voltam kövér, a környezetem mégis ezt éreztette velem, azt mondták, le kell fogynom – vallotta be 2011-ben megjelent, True You című könyvében, amiben többek között a testéhez, az ételhez fűződő viszonyáról ír. A fiatal énekesnőt ért kritikák egész karrierjére kihatottak: vagy az evésben talált menedéket a stúdiófelvételek stresszes időszakában, vagy elkeseredetten próbált megszabadulni az ekkor felszedett kilóktól, hogy a színpadra állva a legjobb formáját hozhassa. 2006-ban négy hónap alatt fogyott le nyolcvanról ötvenöt kilóra.

A jojózásnak végül táplálkozási szakértő és személyi edző segítségével vetett véget. A 2010-es évek elejére megtanulta kordában tartani falási rohamait, és sikerült elbúcsúznia a testsúlyingadozástól. Titka nem az önsanyargatás, hanem a rendszeres testmozgás, a mértékletesség és az egészséges önbizalom.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .