Szőjünk biztonsági hálót az egészségünkből! – Életmódváltás 2022

Az elmúlt években „életmódváltás” lett a fogyókúra új neve, és akiknek valóban sikerül a mindennapjaik részévé tenni az egészséges szokásokat, azok tudják, hogy a karcsú alaknál valóban sokkal többet nyernek. Amikor valaki megtanul kontrollt gyakorolni az étkezése fölött, és megérzi, milyen érzés erőssé, rugalmassá tenni a testét, rádöbben, hogy élete egyéb területein is a kezébe veheti az irányítást. És talán soha nem volt még ilyen nagy szükségünk erre az erőre, mint most.

A Nők Lapja többször indított életmódváltó projektet, ezeket minden évben komoly sikerrel zártuk. A résztvevők sokkal vékonyabbak, egészségesebbek, jókedvűbbek voltak a program végén, fél év után úgy érezték, az új szokások az életük részévé váltak. Most, néhány évvel később, újra felkerestük régi versenyzőinket, és kiderült, hogy az egészséges életmód nem olyan, mint a biciklizés; nem elég egyszer megtanulni, és nem megy magától. Folyamatosan figyelni kell rá, cserébe minden nap megjutalmaz. Az elmúlt két év embert próbáló volt testileg, szellemileg és lelkileg is, ráadásul az alapvető nehézségeken túl komoly kihívást jelentett, hogy nem tudtunk előre tervezni, sem a jól bejáratott megküzdési stratégiáinkra támaszkodni. A járványhelyzetre és a politikai eseményekre továbbra is kevés hatásunk van, de a saját jóllétünket kézben tarthatjuk. Minél több egészséges szokást alakítunk ki, annál hatékonyabban tudjuk saját magunkat megtartani.

Kell, hogy a lélek is rendben legyen

Varga Gyöngyit mellrákkal diagnosztizálták, túl volt a műtéten, a kemoterápián és a sugárkezelésen, amikor jelentkezett a programba. Öt hónap alatt huszonöt kilót adott le, minden lelete, vérképe tökéletes lett, és elhagyhatta az addig szedett gyógyszereket is. Most, hat évvel később azt mondja, szégyelli, hogy az elmúlt időszakban elengedte magát, de már eltervezte, hogyan tér vissza a jó szokásaihoz. Tudja, mi a cél, és hogy megéri küzdeni.

– Az életmódváltást követően flow-ba kerültem, minden sikerült. Tele voltam energiával, sportoltam, tartottam a diétát, újra felléptem egy darabban néptáncosként, jól éreztem magam a bőrömben. Ez több mint két évig tartott, de ahogy sokasodtak a problémáim a munkahelyemen, már nem tudtam figyelni, és amikor huszonkét év után felmondtam – anélkül, hogy lett volna új állásom –, kicsúszott a talaj a lábam alól. Nem tértem vissza teljesen a régi megszokásokhoz, de ötven felett már a kisebb kihágások is sokunkon meglátszanak. Ehhez jött még egy gerincsérv, ami miatt sportolni, táncolni sem tudtam rendesen, és lelkileg teljesen a padlóra kerültem. A problémák mind együtt hatottak, de most már nem takarózhatok ezzel. Nagyon szeretem az új munkahelyem, és fizikailag is sokkal jobban érzem magam, így vissza kell találnom az egészséges életemhez, mert nagyon élveztem azt az időszakot. Nekem kellenek a célok, a folyamatos számonkérés, ezért jobb, ha nem egyedül, hanem társaságban küzdök; barátokkal, kollégákkal vagy egy online közösséggel.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .