Az egyik krimiben Liam Neeson arra ébred a kómából, hogy egy ismeretlen férfi átvette a helyét a hotelben, a munkahelyén és a házasságában. A valóságban ilyen szerencsére ritkán fordul elő, az interneten viszont bárkire lecsaphatnak személyiségtolvajok.

Néhány hete az egyik barátom megosztott egy képet, és a fotója alá, hozzászólásban bekommentelt egy linket is. Látszólag. Valójában a komment egy nyugat-afrikai szélhámostól származott, aki a barátomtól lopott fotóval és névvel indított álprofilt. Ha a barátom ismerősei a linkre kattintottak, egy átverős oldalon találták magukat, ahol befektetési ajánlatokkal próbáltak tőlük pénzt kicsalni.

Ármány és szerelem

Keleti Arthur kiberbiztonsági szakembert, az Informatikai Biztonság Napja konferencia főszervezőjét rendszeresen hívják fel hasonló problémákkal. Azt mondja, az internetes bűnözők főleg csinos hölgyek fotóival indítanak olyan álprofilokat, amelyekkel gyanútlan férfiakat vernének át.
‒ Számtalan olyan esetről hallottam, hogy mire valaki megtudja, hogy a világ másik felén, mondjuk, Indiában visszaéltek az adataival, addigra a képével már a tizenötödik férfit vették rá arra, hogy ossza meg a banki azonosítóit.
Régebben, az informatikai robbanás előtt a telefonos ügyfélszolgálatok már az alapján is elfogadták, hogy a hívó fél tényleg az, akinek mondja magát, hogy férfi- vagy női hangon beszélt-e. Negyven-ötven év alatt eljutottunk oda, hogy egy ember személyazonosságát rengeteg, több ezer paraméter és adat írja le. A mai személyiségtolvajok ezekre vadásznak.
‒ Ha valakit például szerelmi bosszú vezérel, mert kikosarazták vagy megcsalták, és le akarja járatni a másikat, valószínűleg egy Facebook-oldallal kezdi. Letölti onnan a fotókat, és egy másik, hamis profilt épít az illető fényképeivel, telefonszámával, például valamilyen kompromittáló szolgáltatást kínálva ‒ folytatja Keleti Arthur.
Az identitáslopásnak még sokféle oka lehet. Főleg közszereplők, szakértők szembesülnek azzal, hogy a képmásukkal, nevükkel megjelenik például egy kitalált interjú, és sokat mesélhetnének azok a hírességeink is, akik mágneses fogyasztó karkötők meg más sületlenségek reklámjaiban szerepelnek akaratukon ‒ és sokszor tudtukon ‒ kívül. Ha a kiberbűnözők megszerzik a jelszavainkat, bankkártyáink számát, komoly anyagi károkat okozhatnak.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .