Angyalszárnyak és tévéfejűek ‒ Stílusok a közösségi oldalakon

Dreamcore, weirdcore, cottagecore – csupa olyan kifejezés, amit a harminc felettiek többsége aligha ismer, pedig aki látott már közösségi médiát, valószínűleg találkozott velük. Sok fiatalnak viszont ezek az internetes esztétikai stílusok, hangulatok segítenek az önkifejezésben, a kapcsolatteremtésben, sőt, van, akit a traumája és a sikertelen terápiái után a vidéki lét szépségeit népszerűsítő fotók vezettek el a lelki békéhez.

Ha egy laikus barátomnak próbálnám felvázolni, mi az internetes esztétika, megnyitnám valamelyik közösségi oldalt, feketébe öltözött, komor nőkről, illetve bizarr módon elmaszkírozott fiatalokról meg rózsaszín egyszarvúval grimaszoló lányokról mutatnék neki képeket, videókat, és azt mondanám: mindegyik hangulat más-más esztétikának, irányzatnak számít. Az egyik gyűjtőoldal háromszáznál több stílust sorol fel.

‒ Mindig is léteztek olyan szubkultúrák, amelyek más életérzéseket tartottak fontosnak, máshogy öltözködtek és viselkedtek, mint a nagy átlag. A hatvanas években ilyenek voltak például a hippik, később a punkok, a raverek, vagy az ezredforduló után az emók – magyarázza Német Szilvi művészettörténész, médiakutató. ‒ A szubkultúrák régebben zenei ízlés vagy életmódbeli választások köré szerveződtek, az internet viszont a stílusközösségek felé terelte felhasználóit. Ezeknek a lényege pedig inkább képeken keresztül jön át.

A művészettörténész úgy látja, a koronavírus-járvány „felturbózta” a trendeket.

– Az első lezárások újfajta löketet adtak a kreativitásnak és a kísérletezésnek, főleg azoknál, akik otthonról dolgoztak, gyerek és más kötelezettségek nélkül. Mivel nem nagyon mutathattuk meg magunkat máshogy, az énkommunikáció a korábbinál nagyobb mértékben szorult a digitális felületekre. Ezt segítették és tartották össze a virálissá váló hashtagek, mint például a #nailart, a köröm kifestésének művészete, vagy a különböző kihívások, legyen szó tánclépések megtanulásától tejhabkészítésig bármiről – mondja. ‒ A közösségi média azonban nem csak a könnyedségről és csillogásról szól, főleg egy globális járvány közepén. A korábban tabuként kezelt mentális állapotok, mint a szorongás, a bezártság és a magány ugyanúgy kifejezésre találtak.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .