„A fiatal lányok számára valóságos paradicsomot jelent a korcsolyázás. Sportolnak, táncolnak, flörtölnek, amire ritkán kínálkozik így, együtt alkalom” – írta száz éve egy riporter a Városligeti Műjégpályáról. A korcsolyázás sikere azóta is elsöprő, van, aki az egyensúlyzavarait orvosolná a jégen, de olyan is akad, aki korival a lábán az álomvilágban szárnyal.

„A régi, csinnadrattás katonabanda, sajnos, eltűnt a jégről. A helyét gramofon tölti be, a korcsolyázók legnagyobb panaszára nagyon kevés lemezzel, úgyhogy majdnem mindig ugyanazokra az operettslágerekre kénytelenek táncolni” ‒ folytatta száz éve a riporter. Ehhez képest ma a Műjégpályán pontban reggel kilenckor felcsendül a diszkózene, hogy aztán egész nap szóljon majd.

‒ Azt hittem, valami robban ‒ nevet fel egy lány a dübörgő hangfal mellett. Az öltözők tele vannak, hangos a gyerekzsivaj, a jégpályát ellepik a vendégek. Sok az iskoláscsoport, ők tornaóra keretében járnak ide, de megérkeztek már a profik és félprofik is, akik a zsúfolt hétvégék helyett szívesebben választják a hétköznap reggeleket. A hangosbemondóban egy női hang arra hívja fel a vendégek figyelmét, hogy ajánlott sapkában és kesztyűben korcsolyázniuk. A tanácsot még az a fiatal lány is megfogadja, aki fekete miniszoknyában korzózik a jégen.

Korizás receptre

A pálya végében bukósisakos óvodások tanulnak korcsolyázni. A kezdők nagy műanyag kockára támaszkodnak. Miközben a bóják között szlalomoznak, a pálya szélén anyukák és óvónők beszélgetnek és fotózgatnak. Az egyik női korcsolyaoktató piros bohócorrot, kollégája, Szabó Antal napszemüveget visel. Antal, az egykori jégtáncos harminc éve oktat, régi tanítványai közül ma többen Amerikában és Kanadában hokiznak. Úgy látja, a leggyakoribb hiba, amit a kezdők elkövetnek, hogy egyből csúszni próbálnak, pedig először inkább lépegetniük kellene, mint a pingvineknek. Amikor a korcsolyázás jótékony hatásairól kérdezem, azt a tanítványát említi, aki orvosi ajánlásra jött, hogy az egyensúlyérzékét fejlessze.

Antal nyáron görkorcsolyát oktat. Ahhoz a sima koritudás stabil alapot ad, de azért a két műfaj nem pontosan ugyanaz.

‒ Egyszer egy lánycsapatot, hoszteszeket kellett tanítanom, pomponlányként kísértek egy bicikliző zenekart, még a trombitásnak is át volt alakítva a kerékpárja, hogy az alkarjával kormányozzon. Az egyik lány azt mondta, a jégen remekül korcsolyázik, de végül elsőként adta fel, mert már annyira benne volt a mozdulat, hogy a korcsolya hegyével löki magát, ami viszont a görkorcsolyánál hátrány.

Antal színészkedik is egy soroksári színházban. Előtte egy éjszakai szórakozóhelyen korizott, a jégszínpadon operettszámokat adtak elő.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .