„Vegyél sapkát, sálat, nehogy megfázz!” – most is a fülemben cseng, ahogy gyerekkoromban édesanyám óva int a téli hónapokban. Természetesen jó, ha melegen öltözünk, de ez valóban megvédene a betegségektől? Cikkünkben olyan mondatokat gyűjtöttünk össze, amelyeket gyakran hallunk, de nem biztos, hogy helytállók. Legalábbis nem teljesen.

A hidegben megbetegszünk

Sokan úgy vélik, télen elkerülhetetlen a megfázás, a nátha. Pedig ha gyakran tartózkodunk a szabad és hideg levegőn, szervezetünk szívósabb lesz, és lényegesen hatékonyabban fogja felvenni a harcot a kórokozókkal szemben. Az alacsonyabb hőmérséklet tehát önmagában nem elég a megbetegedéshez. Sokkal valószínűbb, hogy másvalakitől kapjuk el a betegséget, pont azért, mert több időt töltünk beltéren, másokkal összezárva.

C-vitaminnal megelőzhetjük a megfázást

Ez csak féligazság. Alapvetően nem véd meg a C-vitamin, de a Helsinki Egyetem tanulmánya szerint ha napi 75 mg-ot szedünk belőle, az segít abban, hogy immunrendszerünk hatékonyabban küzdjön a megfázás és az influenza ellen. Más kutatások még azt is hozzáteszik, hogy a nátha első jeleinél bevitt nagy mennyiségű C-vitamin csökkentheti a megbetegedés hosszát és súlyosságát.

Hagyjunk fel a szabadtéri edzéssel

Ezt a tanácsot se feltétlenül vegyük fontolóra, hiszen bizonyított tény, hogy hűvösebb időben gyorsabban mozgunk, így több kalóriát égetünk el ugyanannyi idő alatt. Ráadásul ez a tempó és maga az eredményes edzés megnöveli az endorfinszintet (pozitív hatásait nem kell bemutatni), ami egyébként már attól emelkedni kezd, hogy a szabadban vagyunk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .