Biztonságos játszmák helyett – Azt az életet élem, amit elképzeltem?

Érzünk logikát a mindennapi életünkben, jól mennek a dolgaink, a kisördög egy napon mégis azt súgja a fülünkbe, nem biztos, hogy ez az egyetlen módja annak, ahogyan az életünket éljük. Vajon érdemes drasztikus változtatásokra elszánnunk magunkat? Honnan tudhatjuk, hogy jól döntünk, és az az élet jobban hasonlít majd ahhoz, amihez szívünk legmélyén valójában mindig is kapcsolódtunk?

Még a múlt nyáron egy kétgyerekes Instagram-ismerősöm valahogy megoldotta, hogy egyedül utazzon el egy hétre Ciprusra, fellélegezni a napi rutinból. Ez volt az első alkalom, ezt le is írta a képei alatt – bocsásson meg neki a világ. Mindenkinek úgy tűnhetett, jó oka lehetett rá, hiszen nagy bátorság így kiugrani a verkliből és látszólag csak saját magára gondolni. Valójában a jó ok „csak” az volt, hogy egy kicsit megtorpanhasson, és madár (Ciprus)-távlatból ránézzen az életére.

Természetesen már a repülőn lelkifurdalás gyötörte, de miután napjában minimum tízszer beszélt a férjével és a gyerekekkel, pár nap után megnyugodott, és a telefonálások közötti időben jól érezte magát. És valóban az történt, amit várt: kipihente magát, feltöltődött, megállapította, hogy hálásnak kell lennie mindazért, amije van, aztán hazautazott.

Viszont mégsem tudott visszazökkenni a hétköznapokba, mert valami szöget ütött a fejében. Mégpedig az, hogy szép, szép az életük, de talán élhetnének másképp. Mert bár úgy tűnt, minden életfejezetük organikusan következett, épült az előzőből, és nem is történhetett volna másként, ám ő valamiért arra akart mindenáron visszaemlékezni, milyen életet vágyott magának tizennyolc évesen. Szereti-e még azt az ideát, és vajon az elképzelt és a valós élet köszönőviszonyban van-e egymással. Itt tart most, őrlődik, feszült, és semmitmondó dolgokon vitatkozik a férjével, akit egyébként teljes szívéből szeret – próbál rájönni, mi lehet a hiányzó láncszem.

Teljes bizonyossággal 

Ha éppen nem egy hasonló témájú motivációs könyvet kapunk ajándékba, a szabályos élet megkérdőjelezését kiválthatja egy utazás, esetleg a negyvenedik-ötvenedik születésnap, megfűszerezve némi életközépi elbizonytalanodással, vagy kisebb-nagyobb trauma is.

Akad, aki ennek hatására elválik, munkahelyet vált, ötven, ötszáz vagy ötezer kilométerrel arrébb költözik, eladja a házát, vagy értekezletre járó, elegáns, decens nőből bohém stílusú, a földi hívságokra másképp tekintő jógaoktató lesz – mert mintha erre vágyott volna kamaszkorában. Ha minden jól megy, a nagy változtatásokra az önismereti utazás végén szánjuk rá magunkat, úgy, hogy teljesen biztosak vagyunk benne, hogy akarjuk, és így nem járnak katasztrofális következményekkel.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .