Gyorsan essünk is túl rajta: igen, a pankráció csak showműsor; bár a bunyó életszerű, senki nem állítja, hogy a nézők igazi küzdelmet látnak. Viszont a harcosok tényleg kockáztatják a testi épségüket azért, hogy jól szórakozzunk. Nem kímélik magukat azok a női pankrátorok sem, akik a nézeteltéréseiket népes közönség előtt rendezik.

A pankrátorgála fél hatkor indul, de már fél négykor hosszú sor kígyózik az újpesti sportcsarnok előtt. Bent a nézőtér melletti standokon a bunyósok arcával díszített pólóktól a poszterekig minden kapható.

2010-ben, az első gálán még rettenetesen amatőrök voltunk idézi fel a Hungarian Championship Wrestling elnöke, Turger Dávid, aki Renegade művésznéven harcol. Három meccset terveztünk. Az elsőt vagy negyven percig húztuk. Utána bementünk az öltözőbe, és örültünk magunknak. Fél óra múlva valaki megkérdezte, hogy ha mind itt vagyunk, akkor ki van a ringben. Ekkor döbbentünk rá, hogy fél órája nincs műsor, a közönség az üres szorítót nézi. Ma már a negyvenfős stábbal az este minden percét gondosan megtervezzük.

Dávid szerint a műfajjal kapcsolatos leggyakoribb tévhit, hogy a pankrációt igazi verekedésnek akarják eladni.

– Ez egy performansz, egy történet a jó és a rossz küzdelméről, amiben ugyanúgy elcsattannak pofonok, mint a színházban – mondja. – De mi a show-ba tényleg beletesszük a testünket, tényleg megütjük egymást, tényleg egymásra ugrunk. Amit látsz, az igazi. A műsor után jegeljük sajgó testrészeinket az öltözőben, és napokig fáj mindenünk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .