Elmegyünk egymás mellett az utcán, csak arcokat látunk az emberekből, vagy azokat sem. Körvonalakat. Vagy azokat sem. Pedig minden arc, minden körvonal mögött egy egészen egyedi élet, történet van. Ha közel megyünk, csak akkor látjuk, mennyi hasonlóság van a különbözőségeinkben. Most az utcán sétálva találomra ráközelítünk egy arcra. Egy világra. Dobray Sarolta sorozata.

Nem sokkal Ócsa után, egy szupermarket parkolója, déli tizenkét óra. Krisztina, ötvenéves, két – már felnőtt – gyermek édesanyja, eladó egy büfékocsiban.

Áll mozdulatlanul, egy autónak dőlve, a jövő-menő, sietős vásárlók, a nyíló és csukódó csomagtartók között. Mint valami sziget. Csak a cigarettájába szív bele néha, de nem olyan sietősen, ahogy az emberek többsége szokott (csak túllenni az élvezeteken). Időt hagy minden beszívnak és kifújnak. Nem tudom leolvasni az arcáról, hogy ez a rezzenéstelenség mit jelent. Találgatok, ahogy az emberek találgatni szoktak. A mellényén egy kis olaj. Ez mit jelenthet? Hanyagságot? Vagy éppen valami szorgalmas munka lenyomatát? Ahogy odalépek hozzá, kicsit összerezzen. Jó napot kívánok, hogy van? Meglepetéséhez mérten gyorsan és határozottan válaszol:

– Ez az egy, amit biztosan tudok: hogy én nagyon jól vagyok.

Ahogy ezt kimondja, már mosolyog is. Kérdezem, miért van jól, amikor mindenki, akivel mostanában beszélek, így-úgy, többé-kevésbé rosszul van. Testi-lelki panaszok, zűr és zavar.

– Én mindennek örülök – mondja. – Meg se tudom számolni, mennyi külön dolognak. Például, hogy ősz van. Örülök külön az őszi ragyogó napnak is.

Mert a nap az valóban ragyog, szokatlan őszi erővel. Gondolkodik, mondjon-e ennél többet, pillantgat el a parkoló túlfele irányába. Ott a munkahelye, azaz a büfébódé, ahol eladóként dolgozik. A világért sem akarja a maga feladatait is a kolléganőjére tolni, akivel párban viszik a napi műszakot. Aztán sóhajt, hogy hát legyen, elmondja, akkor miért is van jól. Mert azt jó elmondani. Továbbá sosem szokta igazán megosztani senkivel. Mert nem kérdezik.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .