Hallottam, mesélték, olvastam. Őrzöm, leírom, megírom. Mi, újságírók történetekkel is dolgozunk, ismerjük az erejüket. Azt is, hogy minden történet mindenkinek mást jelent. Más képeket lát közben, más érzések születnek meg benne a hatására. Vagyis minden egyes történetnek van egy társszerzője. Az, aki olvassa.

Ki ismeri Vitay Georgina történetét? Ki nem ismeri? És ha azt mondom, Baradlayné, Pelikán József, Mézga Paula? Elég egy név, hogy előhívjon generációkon átívelő közös történeteket. Tágítsuk a kört: Ádám és Éva, Bonnie és Clyde, a kis herceg és a róka. Az ő történetüket már az egész világon ismerik. Tekerjünk megint a keresőn, szűkítsünk egy nagyot: Esküvőn mond beszédet egy legendásan szigorú tanárember, a menyasszony apja hívta meg nagy reverenciával. Ezen a szép napon elfelejtjük a rosszat, csak a szépre emlékezünk, ugye, Zsuzsikám?, fordul a menyasszony felé, akit matematikára tanított. Én ugyan nem, válaszolja Zsuzsika. Az örömapa majd elsüllyed, mindenki más nevet. Ismerik? Ugye nem? Szüleim esküvőjén történt, a családunkban mindenki többször hallotta már. (Most, önökkel, tágítottam a kört…)

Mesélték, meséljük. A történetek összekötnek, közösséggé formálnak, akár átélt, akár olvasott, akár örökségül kapott eseményről van szó. Elkísérnek a bölcsőtől a sírig. Osztálytalálkozókon, karácsonykor, munkahelyi búcsúztatón előkerülnek a mindenki által jól ismert esetek, mégis jó újra elmesélni, újra hallani, leginkább újra átélni őket.

– Már egy kisgyereknek is fontosak a saját történetei – halljuk Horváth Judit pszichológustól. – Ma ez történt veled, amikor pedig kicsi voltál, az. Ez az egymásra figyelés kezdeti bizonyítéka. Jó, ha valaki abban nőhet fel, hogy róla is mesélnek neki. A családtörténet védőburok, azt tanítja, hogy a családtagokról beszélni öröm, senki sem felesleges, a felidézés megbecsüléssel jár. Ez a kis és a nagyobb közösségekre is érvényes, bizonyítja, hogy szükségünk van egymásra, közünk van egymáshoz, hiszen képesek vagyunk egymásról és egymásnak mesélni.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .