„Én is tudom, amit a guru tud” – Én történetem Lohonyai Dórával

Ki az, akinek eszébe jutna – mersze lenne! – egyedülálló anyaként egy nyolc-, egy kilenc- és egy tizenegy éves gyerekkel minden segítség nélkül fél évre kiköltözni Indiába? Pláne, hogy a háromból két gyerek középsúlyos autista és értelmi sérült. Lohonyai Dórának három éve eszébe jutott, mersze is volt hozzá. Aztán blogot, és mostanra két könyvet írt erről. Azaz ennél sokkal többről.

Nézem, ahogy közeledik, egyenes, határozott léptekkel, milyen szép, milyen csinos, milyen erős – gondolom. A szeme csillog. Minden a helyén rajta, szép harmóniában a fülbevaló, a sál, a csizma, az épphogy-smink az arcán. Csak a szemét húzza kissé az álmosság. Mondja, semmi különös, csak egy – neki – szokványos éjszaka volt a sok közül: náluk aludt a gyerekek két kis barátja – hogy Kendéék tanulják a barátkozást –, randalíroztak is egész éjjel, míg be nem riasztott a biztonsági rendszer, sivított, mint az őrült, míg ki nem jött a biztonsági cég embere, elemlámpás, pizsamás kergetőzés kerekedett ebből kinn az éjjeli esőben, aztán már küszöbön állt a reggel, a szokásos kakaóprojekt, mert, ahogy Dóri mondja, Kende, a középső fia ragaszkodik ebben az önállósághoz, aminek ő persze örül, viszont cserébe minden egyes nap így indul, hogy Kende beleönti a csészébe a kakaóport, amivel aztán boldogan rohangálni kezd a házban, szétszórja mindenhol, először a konyhában, az étkezőben, majd a nappaliban, aztán jön hozzá a tej, abból önt egy kicsit a kanapéra is, meg a szőnyegre, végül beemeli a mikróba az egészet, közben lever valamit, a tej túlforr, felrobban, összefröcsköl mindent, és akkor jön Dóra, és egy órát takarít. Minden kora reggel.

Mosolyog, ahogy nézi az árnyakat, amik a homlokomon átsuhannak.

– Ez az élet, az én életem – mondja. – Tökéletes leckék a monotóniatűrésre. Úgy fogom fel, hogy azt csináljuk, amit a tibeti szerzetesek a homokmandaláikkal. Megformálják azokat a csodálatos alkotásokat homokszemekből, aztán hagyják, hogy szétfújja őket a szél… Majd kezdik elölről. Mert tudják, hogy minden változik, és semmi sem tart örökké. De ettől még mindennek van értelme.

Régi és új élet

Persze a gyerekek előtt más volt. Mindig szabadságot és függetlenséget akart csak, semmi mást. Minden sikerült, amibe belevágott, huszonévesen már saját cége volt, szárnyalt is, gyorsan és magasan. Jött a szerelem is, a házasság és rengeteg utazás.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .