Az anyatuningtól a csilipaprikáig – A harmónia ökofesztiválja

A Nők Lapja 2021/40. számának riportja.

Anyatuning, apamegőrző, ginszenges kézkrém és számtalan program várta a családokat azon a fesztiválon, ahol minden érzékszervükkel felfedezhették az egészséges és környezettudatos élet összetevőit. A szervezők sokat tettek azért, hogy a világ egy kicsit jobb hely legyen, egyikük éjszaka még glutén- és laktózmentes palacsintát is sütött.

Az idén kétszázötven éves Füvészkertben sűrű, sötétzöld lombok, tarka virágok és regisztrációs asztalnál ülő hölgyek fogadják az első Öko Zsibongó résztvevőit, akik a pontgyűjtő útlevélbe járó pecsétekért – és az értük kapható ajándékokért – negyvennégy egészség- és környezettudatos játékra, feladatra vállalkoznak. Már ez első állomás lenyűgöző: a résztvevők a fürjtől kezdve a kameruni törpekecskéig mindenféle állattal találkozhatnak, a nyulat ölbe vehetik, a sün tüskéit megérinthetik. Ezeket a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Szabó Lőrinc Tagintézményéből hozták. Nekik saját állatsimogatójuk van.

– A gyerekek a tanórákon nemcsak lerajzolhatják, meg is foghatják, milyen például a kecske patája – magyarázza a tagintézmény vezetője, Rusznyák László. – Ez azért fontos, mert a diákoknak egyre kevesebb a valódi kapcsolatuk a természettel, szinte többet tudnak az oroszlánról és a zsiráfról, mint a háziállatokról. Volt olyan elsős kislányunk, akitől megkérdeztem, mi borítja a csirke testét, és azt mondta, zacskó. Az állatok a szorongó, feszült gyerekek terápiájában is segítenek.

Csilis bátorságpróba

Az ingyenes rendezvényen minden az egészségről, a harmóniáról és a fenntartható hétköznapokról szól. Készíthetünk háziszappant. Ihatunk olyan vizet, amiben a szokásosnál több az oxigén. Ha magunk is kertészkednénk, szakemberektől kérhetünk tanácsot. A bátorságpróbán az áfonyástól a lime-ízűig többféle csilit kóstolhatunk. A biokozmetikumok standjánál ingyen élvezhetjük a ginszenges és juhplacentás kézkrémek áldásos hatását.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .