Körkép a jelenlegi helyzetről és a veszélyekről. A Nők Lapja 2021/37. számának Panoráma rovata.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságánál végzett munkájából kifolyólag Al Ghaoui Naimának remek rálátása van az afgán helyzetre – most a tőle megszokott érzékenységgel veszi górcső alá a következő időszak lehetséges veszélyeit.

Az „afgán álmodozókként” ismert fiatal lányokból álló robotikacsapat akkor szerzett hírnevet, amikor részt vett az első középiskolásoknak rendezett nemzetközi robotikaversenyen az Egyesült Államokban. A csapat tagjai olyan diáklányok voltak, akik már a tálibok 2001-es elűzése után születtek, így ők már egy olyan országban nőttek fel, ahol a lányoknak és nőknek is voltak alapvető jogaik: iskolába járhattak, dolgozhattak, és mindezek által elképzelhettek maguknak egy olyan jövőt, amiben ők maguk irányítják a sorsukat.

A diákcsapat egy bátorságért kijáró kitüntetéssel, rengeteg élménnyel és tervvel tért haza az amerikai versenyről, és sok fiatal lány példaképpé vált Afganisztánban, mert megmutatták, hogy a tanulásba fektetett energia meghozza a gyümölcsét, és hogy igenis érdemes álmodozni.

Az álmok szertefoszlása

Mindezeknek a fiatal lányoknak és nőknek azonban – akikből orvosok, ügyvédek, kozmetikusok vagy éppen bábák lettek az elmúlt húsz évben – éppen szertefoszlani készülnek az álmaik. A NATO csapatok kivonulása után ugyanis a tálibok pár nap leforgása alatt visszafoglalták az egész országot, és miközben kétségtelenül vannak olyan afgánok, akik mindezt örömmel fogadták, sokan azóta az életükért és a jövőjükért rettegnek.

Bár az afgán lakosság fele kiskorú, és így nem éltek még 1996 és 2001 között, amikor a tálibok voltak hatalmon, mégis ismerik a tálibok ultrakonzervatív világnézeteit, és köztudomású, milyen brutális törvényekkel irányították az országot éveken át. A nők jogai voltak a legkorlátozottabbak, hiszen 8 éves kor után már nem folytathatták a tanulmányaikat és az egész testüket elfedő burkában kellett járniuk. El voltak tiltva a munkától, férfi kísérő nélkül nem mehettek ki az utcára, és nem szerepelhettek sem tévében, sem rádióban. Azokat pedig – nemcsak nőket, hanem az értük felelősséggel tartozó férfiakat is –, akik nem tartották be a szabályokat, a tálibok szigorúan megbüntették, néha még akár halálra is ítélték.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .